9. 4. 2021 ŠPORTNI DAN PETOŠOLCEV
V lepem, čeprav hladnem jutru, smo uspešno izvedli športni dan na daljavo.

18. 2. 2021 PREDSTAVITEV GODBE DOMŽALE
Danes smo bili priča predavanju, kjer smo imeli na pecljih ušesa in oči. Matej Primožič nam je predstavil godbeništvo, bolj natančno Godbo Domžale. Predstavitev je bila zelo dinamična, saj smo večino časa opazovali in poslušali godbene zvoke v različnih stilih, izvedbah in to preko kakovostnih video posnetkov. Matej je domžalski godbenik že več kot 30 let, zato godbeništvo na splošno, še posebej pa našo godbo zelo dobro pozna. Predstavil nam je številne goste, s katerimi so do zdaj sodelovali (Lea Sirk, Tilen Artač, Eva Černe, Vlado Kreslin …), še posebej pa smo spoznali raznolike načina godbenega nastopanja. Godba Domžale poleg zanimivih vsebin, druženja in glasbenega ustvarjanja ponuja tudi učenje godbenih inštrumentov, zato nas je med poslušalci kar nekaj, ki nas je zasrbelo med prsti, da bi tudi sami postali godbenice in godbeniki. Kogar karkoli zanima o današnji temi vabljeni godbeno spletno stran ali njihov YT kanal. Bravo Matej in Godba Domžale.

16. 2. 2021 PUST V 5. b
Pustni torek je bil v 5. b razredu res pustno obarvan. Pustna matematika, pesem Toneta Pavčka Krof in krof za malico. Pa veste, kdo je avtor vseh teh čudovitih mask?

10. 2. 2021 POTOPISNO PREDAVANJE HUMANITARNE ODPRAVE PO AFRIKI
V drugem srečanju z zanimivimi gosti nam je sredino popoldne popestrila Greta Grošelj, učiteljica in strastna popotnica, saj je obiskala že kar neverjetnih sedeminšestdeset držav sveta.
Z barvnimi fotografijami nam je raziskovalka zelo slikovito obarvala enaindvajsetdnevno dobrodelno pot v Afriko. Tja se je z ekipo iz Budimpešte podala že leta 2010. Pot jih je vodila preko Slovenije, Španije, Maroka, Zahodne Sahare, Mavretanije, Senegala do končnega cilja države Mali, kjer so predali reševalno vozilo s sanitetnim materialom. Tamkajšnji šoli pa so podarili nam vsakdanje pripomočke za šolo barvice, zvezke in pobarvanke ter s štartnino za pot prispevali k izgradnji vodnjaka.
Učenci so tudi tokrat z zanimanjem sledili čudoviti pripovedi in opisu poti, podkrepljeni s prelepimi fotografijami pokrajine, afriške arhitekture, portretov domačinov, oblačil in hrane.
Potopisno predavanje je učencem ob koncu tako burilo domišljijo, zato so postavili kar nekaj zanimivih vprašanj. Najbolj jih je zanimalo, če je tam šolanje podobno našemu, pa so po pripovedovanju Grete ugotovili, da vsi otroci ne morejo obiskovati šole, saj so prerevni in si tega ne morejo privoščiti.
Z zanimanjem in veseljem bomo učiteljici Greti prisluhnili še kdaj.
Zapisala Martina Lipar
LIKOVNO USTVARJANJE NA DALJAVO (5. 2. 2021)

OGLED VIRTUALNE LIKOVNE RAZSTAVE
LIKOVNO USTVARJANJE NA DALJAVO (16. 12. 2020)

POGLEJ IZDELKE
22. 9. 2020 ŠD TRAJNOSTNA MOBILNOST
Petošolci smo ta dan v šolo prišli na trajnostni način, velika večina kar peš. Prvi dve uri smo namenili pripravi na kolesarski izpit, potem pa smo trajnostno naravnani pregnali slabo vreme in se sprehodili do plezalne stene v Domžalah.
18. 9. 2020 KULTURNI DAN
Petošolci smo se srečali s knjižničarko, se pogovorili o pomenu branja in prejeli priporočeni seznam za bralno značko. Ob koncu dneva pa smo si ustvarili lepe in barvite knjižne kazalke.
12. IN 13. 3. 2020 KOZOLCI - PROJEKTNI DAN
Petošolci smo se odločili, da raziščemo našo kulturno dediščino. Izbrali smo KOZOLCE, ki veljajo za slovensko posebnost.
Doma smo po internetu in drugih virih iskali podatke o nastanku kozolcev, katere vrste poznamo, o materialu, iz katerega so bili in so zgrajeni, čemu so služili nekoč in čemu služijo danes in kje jih najpogosteje najdemo.
V šoli smo naša nova spoznanja prikazali v obliki miselnih vzorcev, sestavljali pesmi o kozolcih in zgodbe z naslovi »Kozolec mi je pripovedoval«, iz odpadnih materialov pa izdelali enojne in dvojne kozolce – toplarje.
Vse naše delo smo razstavili. Vabljeni torej na mini razstavo v šolo, seveda, ko se vrnemo v šolske klopi.

4. in 6. 3. 2020 TD petošolcev - HLADILNA TORBA (HLADILNA ŠKATLA)
V sredo oz. v petek smo imeli tehniški dan. Izdelali smo hladilno škatlo, torbo. Za ohišje škatle smo uporabili karton in vanjo vgradili stiropor. Stiropor je namreč zelo dober izolator.
Ko je bila hladilna škatla končana, smo izvedli še poskus. Ta je potekal tako, da smo v dva enaka kozarčka natočili vodo, enako količino in enako temperaturo. Nato smo en kozarček dali v hladilno torbo, drugega pa postavili na okensko polico. V obeh kozarčkih smo na dve minuti merili temperaturo. Ugotovili smo, da se je voda v kozarčku na okenski polici hitreje ohladila.
Na ta način smo dokazali, da hladilna škatla služi svojemu namenu, saj temperaturo ohranja dalj časa kot okolica.
Zapisal Lan K., 5. a
februar 2020 - TA NORI PUST - Nas prepoznate?
Petošolci smo se prepustili domišljiji in izdelali malce drugačne pustne maske.
Nas res ne prepoznate?!
21. 11. 2019 TD
Petošolci so pri tehniškem dnevu v okviru projekta POGUM ustvarjali za bližajoče sejmarjenje. Na pomoč so priskočile mamice, babice in dedki. S skupno energijo so nastali čudoviti izdelki, ki jih boste lahko občudovali in kupili prav kmalu.
Učenci so ideje dali sami, izdelali načrt dela in k realizaciji povabili starše in stare starše. Kakšne sadove je obrodilo medgeneracijsko sodelovanje, pa bo na ogled v albumu slik.
20. 11. 2019
Kaj vse smo videli v Slovenskem šolskem muzeju?
V sredo, 20. 11. 2019, smo si ogledali Slovenski šolski muzej. 4.b je najprej izkusil učno uro iz leta 1930, nato nam je kustosinja razkazala preostanek muzeja. V preostanku muzeja smo veliko izvedeli o Rimljanih, pisali smo tudi na povoščeno tablico. Nama je bila najbolj všeč učna ura naših dedkov in babic.
Zapisali: Eva Marija Dragar in Ana Otrin
V torek, 7. oktobra, smo se odpravili v mestni muzej Ljubljana. Razdelili smo se v dve skupini. Moja skupina si je najprej ogledala Ljubljano. Vodič nam je povedal, da je tu včasih stalo majhno staro rimsko mesto - Emona. Ceste so bile neravne in kamnite. Voda je odtekala v kanale. In če so se zamašili, so jih odmašili sužnji. Prav tako so sužnje zadolževali za druga umazana dela. Takrat so imeli tudi čudna stranišča in terme. Si danes predstavljate javno stranišče? Takrat je bil to velik prostor, kjer so se med opravljanjem potrebe pogovarjali. Danes bi rimskim termam rekli, da so čudaške. Uporabniki so šli najprej v bazen z vročo vodo in nato s hladno.
Ali veste kako so dobili rdečo barvo? Iz morskih polžev.
V muzeju pa smo s časovnim strojem potovali v preteklost in se ustavili v prazgodovini, v času koliščarjev. Nato nas je prestrašil rimski vojak – legionar in nam razkril nekaj zanimivosti. Na koncu pa smo odpotovali še v srednji vek.
Žal je bilo ogleda kmalu konec. Imeli smo se lepo.
Jurij D.
Več fotografij bo objavljenih v albumu slik.
Tudi letos smo uspešno speljali poletno šolo v naravi s poudarkom na plavanju. Pohvalimo se lahko, da smo vsi uspešno splavali. Pa ne samo to, tudi veliko zlatih srebrnih in bronastih delfinčkov smo osvojili. Več slik si oglejte v albumu slik.
V sredo, 24. 9. 2019, smo imeli 4. in 5. razredi športni dan - pohod. Na začetku poti je bilo malo megleno. Šli smo do Gorjuše in gradu Krumperk, kjer smo videli lepo število konjev. Pot nas je vodila mimo ihanske skakalnice, kjer smo imeli počitek za malico in opazili dva laboda in nekaj račk. Prečkali smo tri mostove. Na koncu našega pohoda je začelo malo deževati, zato smo na poti srečali veliko polžev lazarjev. Večino časa smo hodili v naravi, skoraj 4 ure. Ko smo se bližali Podrečju, smo bili že vsi utrujeni. Komaj smo čakali, da pridemo nazaj v šolo.
Inti, Tisa, Taja
Prvi športni dan četrtošolcev
V četrtek, 19. 9. 2019, smo imeli prvi športni dan: Veter v laseh. Tja smo se odpravili tretji in četrti razredi. To je bila prireditev, kjer smo opravljali različne športne delavnice. Bilo jih je veliko. Vsaka skupina je dobila svoj vetrolovček, nanj so učitelji pisali dosežene točke. Nama je bila najbolj všeč ritmična gimnastika, ker smo tam skakali čez obroče in jih tudi vrteli. Bilo je tudi veliko drugih postaj, ki so nama bile prav tako zanimive. Ta dan si bova za vedno zapomnili, zato naslednjo leto vabiva tudi vas.
Eva Marija Dragar in Ana Otrin
5. 3. 2019 OBISK PSIČKE TILI
Na pustni torek nas je obiskala psička Tili. Z vodnico in učiteljico Ksenjo sta nam pokazali veliko trikov (prostor, tačka, petka, osmica, svizec …). Zelo je bilo zabavno. A da smo se še kaj naučili, smo iz nabiralnika vlekli ovojnice s pojmi. Če smo pojem pravilno razložili, smo lahko božali Tili. Ta ura je bila zelo zabavna in vsi smo bili začudeni, kaj vse se je Tili naučila.
Med samo uro so nas presenetili še Ulini starši in vsakega razveselili s pravim »trojanskim krofom«! Njami, kako so bili slastni!
Hvala vsem, da smo imeli pouk malo drugače!
Zala in Amadeja

Več fotografij bo objavljeno v albumu slik.
27. 3. 2019 OBISK KRUMPERKA
Z vedoželjnimi učenci 4. in 5. razreda smo obiskali Pedagoško raziskovalni center za konjerejo Krumperk, kjer so nam predstavili delovanje centra in lipicance. Učenci so lahko konje krtačili, jim očistili kopita in se preizkusili v ježi.
Več fotografij bo na ogled v galeriji.
17. 4. 2019 POTEP PO KULTURNIH ZNAMENITOSTIH DOBA
Ogled smo začeli pred našo šolo. Vodili so nas učenci petega razreda in nam najprej predstavili zgodovino šole. Nato smo se sprehodili do letnega gledališča na Močilniku. Sonce nas je privabilo vse do Krumperka, kjer smo si ogledali njegove ruševine. Grad sodi med najlepše v Sloveniji. Kasneje smo se spustili po griču navzdol in v daljavi opazovali Jamarski dom, v katerem je spominska soba Simona Robiča in zbirka kapnikov. Pot nas je vodila do šolskega čebelnjaka, mimo čebelarske učne poti in do cerkve Sv. Martina. Na ti poti proti šoli smo si ogledali še nekaj starih hiš – Krivčevo, Vauptovo, Vegantovo in Španovo. Zadnja postaja ogleda sta bila novi in stari gasilski dom. Za zaključek našega potepa po Dobu smo se posladkali še z bomboni.
Pia, Lori, Inti in Ronja

dav

Na šoli učenci s svojimi učiteljicami v podaljšanjem bivanju skrbijo za ohranjanje tradicije. Tokrat so se lotili starega kmečkega opravila - ličkanja koruze.
4. 3. 2019 UČENCI 4. B SO SE UČILI S KUŽKOM
V četrtek, 21. 2. 2019, so učenci 4. b odprli vrata svoje učilnice obiskovalcem, ki so si želeli ogledati, kako poteka pouk. Pri uri matematike pa se jim niso pridružili le starši, ampak tudi terapevtska psička Lola z vodnico Tamaro, ki prihajata z društva Ambasadorji nasmeha. Učenci so po skupinah utrjevali vse, kar že znajo o številih do 10000, ponovili pa so tudi, kako jim gre računanje z merskimi enotami. Kako pa jim je pri tem pomagala Lola? Psička je prav vsakega učenca za pravilen odgovor nagradila z zabavnim trikcem ali pa se je prepustila razvajanju - čohanju ali hranjenju.
»Lola, pridi še kdaj!«

Več fotografij bo objavljeno v albumu slik.
21. 11. 2018 SLAMNIKARSTVO
V preteklem tednu smo si vsi petošolci ogledali Slamnikarski muzej in Menačn'kovo domačijo v Domžalah ter se seznanili z dediščino, ki so nam jo zapustili predniki.
Slamnikarstvo je v 18. stoletju k nam prinesel vojak, ko se je vračal domov iz Firenc. Kamniško-Bistriška ravnina je bila v preteklosti posejana z žitom, ki ga kmetje niso gojili zaradi slame za pletenje. A so ugotovili, da je slama tudi uporabna, saj so jo doma namočili, iz nje pletli kite in izdelovali slamnike. Pozneje je obrt prerasla v industrijo, domžalski slamniki pa krasili glave celo v Parizu in Ameriki.
Dostopnost