DOGODKI V ŠOLSKEM LETU 2019_2020

ZAKLJUČEK ŠOLSKEGA LETA IN SLOVO PETOŠOLCEV_23.6., 24.6.2020

Letošnje šolsko leto je bilo posebno leto. Sigurno si ga bomo najbolj zapomnili po šolskem delu, ki je potekalo na daljavo. Ne bomo pa pozabili tudi dogodkov, ki smo jih skupaj s sošolci in sošolkami ter učiteljicami doživeli v naših razredih, na igrišču, telovadnici, travniku, peskovniku… Naš šolski dnevnik je bogatejši z novimi izkušnjami, preizkušnjami, uspehi, novimi znanji, z novimi prijatelji. Največ strani dnevnika so popisali petošolci, ki so se 23.6.2020 poslovili od šolskih let na krtinski šoli. Veseli so bili, da so se to lahko naredili s kulturnim programom v družbi svojih staršev in učiteljic pod šolsko vrbo. Programu so dali naslov OKNA NA STEŽAJ. Simbolni naslov je pomenil, da so skozi šolska leta odpirali okna različnim novim izzivom, znanjem in spretnostim. Te so pokazali s pripovedovanjem, igranjem, plesom in petjem. Program so obogatili tudi s filmom, ki so si ga vsi prisotni ogledali kar s pomočjo svojih telefonov. Ni manjkala tradicionalna predaja ključa četrtošolcem in zahvala učiteljicam, ki so jih v teh letih učile. Svoje misli o šolskih letih so zapisali tudi v pesmi.

Na zadnji šolski dan smo se spomnili praznika dneva državnosti, ga počastili s kratkim kulturnim programom in veselo odkorakali v počitniška doživetja. Srečno vsem učencem, prav posebno pa petošolcem v novem šolskem okolju.


ANKETA O DELU NA DALJAVO_junij

Po desetih tednih dela na daljavo, smo se učenci zopet vrnili v šolske klopi. Vsi smo se trudili, da bi nam uspelo spoznati še veliko zanimivih snovi pri posameznem predmetu. Pri slovenščini smo petošolci spoznali kaj je anketa, kako je sestavljena, kaj lahko z njo raziskujemo. Odločili smo se, da raziščemo kako je potekalo delo na daljavo. Sestavili smo spletno anketo, saj smo se s to obliko dela spoznali v času dela na daljavo, in jo posredovali tudi učencem tretjega in četrtega razreda. Hvala vsem, ki ste si vzeli čas in jo rešili. Program nam je posredoval ugotovitve, ki si jih lahko ogledate na spodnji povezavi.

ANALIZA ANKETE


DELO NA DALJAVO

Mandala-naravni materiali

Kamenčki zdravja


KULTURA NE GRIZE”_mesec februar

V mesecu februarju smo se letos še posebej trudili, da bi si ta mesec zapomnili po različnih dejavnostih, ki jih lahko imenujemo kultura. Najprej so se vsi učenci preizkusili na šolskem tekmovanju iz lepopisa. V vsakem razredu smo imeli dva zmagovalca-deklico in dečka. Starše smo na roditeljskim sestankom razveselili z lutkovno predstavo Zajčkova hišica. Zopet smo jih vrnili v njihova otroška leta in zajčku so pomagali pri njegovi težavi. S predstavo smo razveselili tudi otroke v vrtcu Mavrica, ki so z zanimanjem spremljali in sodelovali. Vedeli smo, da imajo radi pravljice,zato jim je Nikolaj eno prebral. V času likovne umetnosti so ustvarjali v različnih likovnih tehnikah, pisali pravljice, prepevali in še kaj bi se verjetno našlo. Bogat kulturni mesec smo zaključili s kulturno prireditvijo pod naslovom Kultura ne grize. Na odru se je slišala beseda, pesem, videlo gledališče kamišibaj, igra, ples, simbole kulture in slišalo razmišljanje o pomenu knjige. Knjige pa veliko pomenijo tudi pisateljici Tatjani Kokalj, ki je bila naša slavnostna gostja.Prvič je videla svojo pravljico Miška in kamenček izvedeno v kamišibaj gledališču in uprizorjeno ter odpeto besedilo Beli kamenček. Z nami je delila misli o kulturi, svojem ustvarjanju in občutkih, ko avtor vidi svoje delo na odru. Del programa smo namenili tudi podelitvi nagrad vsem,ki so opravili šolski bralni izziv in zmagovalcem šolskega tekmovanja iz lepopisa.Nagrade jim je podarila pomočnica ravnateljice ga. Bojana Rutar. Vsi so prejeli knjigo pisateljice Tatjane. Med nami je bila tudi ga.Bernarda Mal, ki je nagrado podelila učenki Patriciji Prenar. Prislužila si jo je na tekmovanju iz lepopisa na OŠ Jurija Vege. Prireditev smo začeli s slovensko himno, končali pa s krtinsko. Verjamemo, da smo marsikomu polepšali popoldne s kulturo. Ob koncu smo podelili vsem obiskovalcem misel: KULTURA NE GRIZE.

IZDELKI NAGRAJENCEV IZ LEPOPISA_ogled


HIŠA EKSPERIMENTOV NA NAŠI ŠOLI_25.2.2020

Na pustni torek smo na podružnici gostili prav posebne goste. Na obisk je prišla Hiša eksperimentov. Po malici so nam pripravili pravi eksperimentalni šov, mehurčkologijo. Maškarce smo spoznale kakšne oblike je napet milni mehurček, kako pripraviti dobro milno mešanico, zakaj se barve na milnem mehurčku spreminjajo, kaj pomeni površinska napetost … Predvsem pa smo se dobro zabavali med pridobivanjem novih naravoslovnih znanj.


DRSANJE V DOMŽALAH_14.2.2020

Juhuhu, zadnji dan pouka in zimske počitnice se pričnejo. In še zadnji dan je bil za petošolce športni. Učenci, vešči ali tudi ne drsanja, so napolnili drsališče v Domžalah. Po začetnem preizkušanju znanja drsanja, so se na ledu začele odvijati različne dejavnosti. Spretnejši drsalci so se lovili, vijugali in počeli druge vragolije na ledu. Nekaj učencev je med tem časov vztrajno vadilo osnove drsanja in kmalu so se pridružili ostalim drsalcem. Za aktivnosti na ledu sta poskrbeli učiteljici Ines in Martina. Začele so se štafetne igre. Druženje so zaključili s težko pričakovanim prostim drsanjem. V ta čas je sodila tudi igra hokeja. Čas preživet na ledu je bil prijeten, v prijateljskem vzdušju in zelo aktiven. Na koncu so bili enotni, da so v dnevu uživali, in da bi ga radi čim prej ponovili.


PRAVLJIČNI JUNAKI NA OBISKU

Učenci krtinske šole tudi letos sodelujejo v projektu Naša mala knjižnica in tako spoznavajo zanimive književne junake in njihove zgodbe. V drugem razredu smo navdušeno sprejeli sinjega medvedka, ki je k nam prišel iz Maribora. Spoznal se je z našim medvedkom in en dan sta skupaj preživela v našem razredu. Potem pa se je krtinski medvedek odpravil na pot k drugošolcem v Maribor, kjer mu je prav gotovo zelo lepo. V aprilu pa spet pride nazaj med nas in prav gotovo nam bo vedel povedati veliko novic


GRINI NA OBISKU, januar 2020

Leto je naokoli in ponovno nas je obiskal Grini, ki je še posebej razveselil učence 2. in 3. razreda. Povabil jih je k ustvarjanju naslovnic in drugih prispevkov za Grinijev časopis. Tema letošnjega ustvarjanja je voda, najboljši prispevki pa bodo objavljeni. Ob koncu je Grini vsakemu otroku podaril še Grinijev blokec in svinčnik.


IGRAMO SE S S KOCKAMI_30.1.2020

Nekateri učenci 5. razreda so tega dne za vse učence naše šole pripravili delavnico sestavljanja iz lego kock. Luka je najprej predstavil zgodovino nastanka lego kock, vrste lego kock in nam na fotografijah pokazal kaj vse lahko iz njih sestavimo. Bili smo začudi kaj vse lahko nastane. Nato nam je Tibor dal nalogo, da iz kock sestavimo zgradbe, lahko sam ali v skupini. Hitro smo se razvrstili ob kupih pripravljenih kock in začeli z gradnjo. Pokazali smo kako lahko dobro sodelujemo drug z drugim in delo je potekalo v prijateljskem vzdušju. Čas je hitro minil in svoje izdelke smo prepustili še fotografskemu objektivu.


KRTKOV LEPOPIS_30.1.2020

Krtinski učenci so se tudi letos pri pouku pripravljali na šolsko tekmovanje v lepopisu, ki ga bomo že tradicionalno izvedli v začetku februarja. Pri urah smo pazili na lep zapis v zvezku, vadili inicialke in ustvarjali okrasne vrstice. Pisanje in lepopisne vaje pa imajo v šolstvu že dolgo zgodovino. V učnih načrtih za osnovno šolo je predmet pisanje oz. lepopis prvič omenjen l. 1774. Takrat so ga imenovali »pravpisanje«. Lepopis so v 19. st. poučevali v vseh razredih po dve uri na teden. Leta 1959 pa je bil ta predmet ukinjen kot samostojen predmet in pisanje je postalo del učnega predmeta slovenski jezik. To pa tudi pomeni, da je začela počasi izginjati lepa pisava, ki je bila nekoč okras vsakemu zvezku. Prav zato smo se odločili, da bomo več pozornosti namenili lepemu in čitljivemu zapisu.

Trije izbrani učenci, Gal Potočnik (4.K), Tia Govejšek (5.K) in Patricija Prenar (5.K) pa so se udeležili tudi tekmovanja v lepopisu na OŠ Jurija Vege Moravče. Prepisali so kratko besedilo pesnika Daneta Zajca in dodali še avtorsko besedilo na temo moj kraj.

PRAZNUJEMO SKUPAJ_24.12.2019

Težko pričakovane počitnice so pred nami. Počitnice, ki nas bodo družile in povezovale ob različnih praznikih, ki jih praznujemo v mesecu decembru. Preden smo odhiteli vsak na svoj dom in pomagali še pri zadnji pripravah na praznike, smo se zbrali, učenci in učiteljice, da bi se skupaj spomnili pomembnega dogodka za našo domovino. Učenci gledališkega krožka s Tio, Tiborjem in Nikolajem so nas popeljali v čas nastanka naše države, ki ga slavimo na dan samostojnosti in enotnosti. Poudarili so pomen biti ponosen na svojo domovino. Otroci bi se poleg vseh prihajajočih praznikov, ko bomo imeli v družinah čas drug za drugega, za igro, pogovor, obiske sorodnikov, veselili tudi pobeljenih gričev. Upamo, da smo s pesmijo, plesom, besedo prebudili botro zimo in nam v tej zimi natrosi nekaj snega. Ker smo bili pridni, so nas pod jelko čakala tudi darila. Hvala božičku, da nas je obiskal.


SREČANJE S PREVAJALKO DANNI STRAŽAR_20.12.2019

Zadnji delovni petek v tem letu smo se razveselili obiska naše nekdanje učenke, ki že dolgo živi in dela na Švedskem. Danni Stražar je vsestranska umetnica saj je učiteljica kitare, študirala je solopetje, vodi slovensko društvo, po poklicu pa je tudi prevajalka. Predstavila nam je način življenja v Stockholmu, svoj poklic in s seboj prinesla tudi obilico knjig, ki jih je prevedla iz švedščine v slovenščino. Lahko smo se prepričali kako zveni švedski jezik, poskušali smo se tudi naučiti nekaj besed, najbolj pa nas je očaralo njeno petje ob spremljavi kitare. Vprašanj učencev je bilo veliko, saj jih je zanimalo vse o hrani, denarju, bivanju in šoli na Švedskem. Predstavila nam je običaje ob prihajajočih praznikih in predvsem praznik Sv. Lucije, ki ga zaznamujejo različni sprevodi ob lučkah in prepevanje prazničnih pesmi. Imeli smo se lepo in veseli smo bili, da je Danni del svojih počitnic v Sloveniji delila tudi z nami. Želimo ji še veliko uspeha pri njenem delu in veseli pa bomo tudi ponovnega obiska v Krtini.


DRUŽENJE NA PRAZNIČNIH DELAVNICAH_10.12.2019

Prišel je zimski čas in december je pravljični mesec, poln pričakovanj, objemov in lepih trenutkov. V torek, 10.12.2019 smo na podružnični šoli Krtina ob prijetnem druženju s starši ustvarili veliko lepih in okusnih izdelkov. Učenci in starši so se lahko preizkusili v slaščičarski delavnici, kjer smo pekli slastne kokosove kocke, sirove rogljičke, minjone, kokosove kroglice, okraševali medenjake in sestavljali čarobne hišice iz bombonov. Po šoli so se vile krasne praznične vonjave in privabljale ostale obiskovalce. Ustvarjalo se je še v delavnici voščilnic, gline, prazničnih okraskov ter delavnici izdelovanja venčkov. Veliko zanimanje obiskovalcev je pritegnila delavnica kvačkanja na prste, ki so jo vodile moravške rokodelke. Ob prijetni praznični glasbi in ustvarjalni vnemi, so se učenci in starši lahko posladkali tudi s slastnimi Pečjakovimi palačinkami ter toplim čajem. Hvala pekarni Pečjak, da se vedno odzovejo naši prošnji in nas razveselijo s palačinkami. Nakupili pa so lahko tudi domače piškote, ki so jih napekli učenci in učiteljice ali pa tople nogavice TD Rača.

Ob prijetnem druženju nam je čas hitro minil. Hvala vsem obiskovalcem, da ste preživeli večer z nami.

ZABAVALI SMO SE.

ŠOLSKI SKLAD SMO OBOGATILI ZA 500 €.


ŠPORTNI DAN_1. triada

Športni dan v BIT centru Ljubljana je vsako leto težko pričakovan, saj ponuja različne športne aktivnosti pri katerih se otroci urijo v hitrosti, koordinaciji, natančnosti, moči in vzdržljivosti. Razdelijo se v skupine in krožijo po različnih postajah. Vsaka skupina ima svojega voditelja, ki učencem razloži navodila in predstavi pripomočke. Nekateri učenci, ki zaradi zdravstvenih težav niso mogli v Ljubljano, pa so si dan popestrili s pohodom v Dob in nazaj.

PRAZNIČNI DECEMBER

Tudi na naši šoli se je pričel praznični december. Začeli smo ga s pravljico in prižigom lučk. Dodali smo še posebno lučko, ki bo potovala po razredih in nas še bolj povezala med seboj.


PRAZNIČNO TUDI V OPB-ju

Tudi letos so učenci in učenke PŠ Krtina ustvarjali. V jutranjem varstvu in OPB-ju so Izdelovali praznične lampijončke, snežake, jelenčke in ustvarili pravo zimsko idilo. Tudi Božiček je priletel s svetlobno hitrostjo in se ustavil v 2. razredu. Da pa so decembrski dnevi res pravi za širjenje dobre volje, pričajo tudi nadvse razigrani plesalci in plesalke 4. in 5. razreda. Ples, glasba in ustvarjanje nas sproščajo in povezujejo. Naj tako ostane tudi v prihodnjih mesecih!


SPOZNAVANJE PRETEKLOSTI_28.11.2019

Učenci 5. razredov smo tega dne spoznavali in raziskovali preteklost mesta Domžal in okolice. Ogledali smo si Slamnikarski muzej, spoznali nastanek in razvoj pomembne dejavnosti s katero se je ukvarjalo veliko prebivalcev Domžal in okolice. V najboljših letih je bilo na tem območju kar 25 obratov pletenja slamnikov. Preden so slamnik pričeli šivati, so spletli kite iz slame. V pletenju kit smo se preizkusili tudi mi. Pridne roke so skozi zimski čas s pletenjem zaslužile za novo obleko ali čevlje. V tem času so bile drugačne tudi hiše. O tem smo se prepričali z ogledom Menačnkove domačije, kjer smo spoznali prostore in opremo. Na koncu dejavnosti pa smo si pobarvali papirnat prtiček, kateri vzorci so bili narejeni s kamnitimi “štampiljkami”. Z občudovanjem smo opazovali mojstrovine, ki so nastale pred 100 leti, saj so se s to dejavnostjo prav tako ukvarjali prebivalci Domžal. Dan smo zaključili s kratkim poučnim s prehodom po mestu in opazovanjem pomembnih stavb s pomočjo zemljevida.


V ŠOLSKEM MUZEJU_19.10.2019

V torek, 19.10., so se učenci 4. razreda odpravili v Slovenski šolski muzej. Spoznali so razvoj šolstva skozi zgodovino in se udeležili učne ure lepopisa. Med učno uro ni bilo nikakršnega klepetanja, saj je gospodična učiteljica tovrstne prekrške takoj kaznovala. Izkušnja je bila za učence zelo zanimiva, dopolnili in nadgradili pa so jo z vodenim ogledom po stalni razstavi o zgodovini šolstva na Slovenskem od prazgodovine do danes.


TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK_15.11.2019

V petek, 15. 11. 2019, smo imeli 1., 2. in 3. razredi naravoslovni dan Slovenski tradicionalni zajtrk, učenci 4. in 5. razreda pa so dejavnosti izvedli v okviru rednih ur pouka. Pogovarjali smo se o vrednosti hrane, ki jo pridelamo doma oz. v naši okolici. Izpostavili smo veliko onesnaževanje okolja z izpušnimi plini, škropljenje in dodajanje preparatov živilom, ki prepotujejo pol sveta, preden pridejo do nas. Govorili smo o tem, kakšen pomen imajo za nas čebele, zakaj tudi nas ne bo več, če bomo dopustili, da one izumrejo. Spoznali smo nalogo čebel, njihovo družino, pridelke, ki jih dobimo od njih … Čebelice smo tudi izdelovali. Vsak razred na svoj način. Nekateri so jim pripravili čebelnjak z umetelniško poslikanimi panjskimi končnicami, drugi pa smo zanje izdelali le panj. Vse si lahko ogledate v prostorih šole. Med učenjem in ustvarjanjem smo uživali. Preden smo odšli, da pojemo slovenski tradicionalni zajtrk(mleko,maslo, kruh, jabolko), smo se naučili zgibati papirnato servieto, ki so lepšale mize v jedilnici. Naš dogodek so popestrili tudi naši pevčki, ki so nam pripravili krajši program s pesmimi o živalih in hrani. Med drugim so zapeli Čebelarja in pesem o čokoladi. Tudi mi smo se jim pridružili.ETRTOŠOLCI V ODDAJI RINGARAJA-DANES IMAM SLAB DAN

Da smo vstali z levo nogo, rečemo, kadar smo slabe volje. Nanjo res ne vpliva to, ali smo zjutraj iz postelje zlezli na levo, desno ali na obe nogi, temveč to, da smo morda pozabili narediti domačo nalogo, da je zmanjkalo naše najljubše čokolade, da se prijatelj z nami noče iti naše najljubše igre. Vse to so razlogi, da nasmeh izgine z obraza, pravijo otroci iz 4. razreda podružnične šole Krtina. Z njimi je govorila novinarka jutranje radijske oddaje Radijski ringaraja. Vsem, ki bi radi nekomu drugemu polepšali kakšen slab dan, pa bodo povedali, kako to storiti.

LJUBLJANSKI MARATON_26.10.2019

V soboto, 26.10.2019, so se učenci in učenke PŠ Krtina udeležili Ljubljanskega maratona. Sončno in toplo popoldne je bilo pravšnje za tekaško preizkušnjo in druženje z vrstniki. Čestitke vsem tekačem. Zdaj pa na zaslužene počitnice!


SIMBIOZA GIBA_oktober

GIBANJE JE ŽIVLJENJE IN ŽIVLJENJE JE GIBANJE

V tednu od 14. do 21. oktobra 2019, smo na podružnici že drugo leto zapored izpeljali projekt Simbioza Giba. Učenci so ob tej priložnosti povabili svoje dedke in babice, da se jim pridružijo pri urah športa. Stari starši, v celotnem tednu se nam jih je pridružilo kar 65, so zavzeto sodelovali in se razmigali skupaj s svojimi vnuki. Ob zaključku enotedenskega projekta so učiteljice v popoldanskem času, skupaj z učiteljicami v Dobu, organizirale Palčkov pohod. Slogan projekta »Gibanje je življenje in življenje je gibanje« smo upoštevali in že kujemo načrte, kako ga bomo vnesli v življenje naše šole ob prihodnjih priložnostih.


DNEVNIK EKOVRTNARJEV

September: Bil je čas za obiranje naših pridelkov na šolskem ekovrtu. Slastni so bili paradižniki in jagode. Pobirali smo zelišča in jih sušili za čaj.Ko smo se poslavljali od septembra, smo mislili, da takega sonca ne bo več. Pri razširjenem programu podaljšanega bivanja smo se sprehodili do njive poleg šole, kjer kmetija Požar prideluje zelje. Takrat tam ni bilo nikogar s kmetije, a imeli smo dovoljenje gospe Anike, da lahko odrežemo tri glave zelja. To smo res storili. Očistili smo jih in jih nato odnesli na mizo h našem ekovrtu, kjer smo ga na pravem lesenem ribežnu naribali. Bilo je tako slastno, da ga nam je le kake tri kilograme ostalo za kisanje. Stehtano, soljeno in obteženo zdaj čaka na vretje. Veselimo se že zdravega kislega zelja, ki ga bomo kar surovega pojedli v šoli.

Oktober: Sonca je bilo še veliko in spet smo se lahko sprehodili po okolici ter opazovali pridelek rdečega, navadnega zelja in ohrovta na bližnjih poljih. Prekopali smo zemljo okrog grmovnic, pognojili, naredili načrt za rez starih vej, spomladi pa bomo pobirali sladke ribezove jagode, ki jih je bilo letos veliko, a premalo za vsa naša lačna usta. Kislo zelje je bilo slastno in surovega smo pojedli in z njim krepili naš imunski sistem. Naredili smo načrt za nadaljnje delo. Ugotovili smo, da nam bo zaradi krompirjevih počitnic zmanjkalo časa. Te dni bi bilo treba v gozd po štorovke, pravijo mladi člani. Obnoviti moramo nasade pred šolskim vhodom in zasaditi plezalke, ki bodo ovirale premočne sončne žarke na šolskem asfaltnem igrišču.


TEDEN OTROKA V OPB-ju

V podaljšanem bivanju smo v tednu otroka še več časa posvetili igri in ustvarjanju. Otroci so likovni ustvarjali na temo otrokovih pravic in nekaj slik iz vsakega oddelka smo poslali na natečaj, ki ga je organizirala Zveza prijateljev mladine Slovenija. Najbolj pogosto upodobljena pravica je bila pravica do družine in do igre. V 4. razredu so si učenci naredili gumbe sreče in plastičnih slamic in upajo, da jim bodo prinesli veliko sreče v šoli.Na igrišču pod vrbo smo organizirali pokaži kaj znaš, kjer so otroci lahko pokazali svoje pevske, plesne in še druge talente. Športne delavnice so v četrtek zaradi slabega vremena odpadle, v petek pa nas je razveselilo sonce in smo pekli kostanj. Otroci so pomagali pri peki z mešanjem in delanjem papirnatih stožcev za vroče kostanje in komaj dočakali, da se kostanj speče. Da so lažje počakali so jedli sadje in se odžejali z domačim sivkinim sokom.


TEDEN OTROKA V 2. RAZREDU

Komaj smo čakali na ponedeljek, ko se začne teden otroka. Na krtinski šoli je to prav poseben teden, saj nas vsak dan čaka nekaj posebnega. Prvi dan smo namenili branju, razlagi in razumevanju pesmi Toneta Pavčka Naše pravice, ki je bila tudi poslanica letošnjega tedna otroka. Odprla se je tudi razredna in Krtkova pošta, preko katere si lahko pošiljal sporočila prijateljem. Torek je bil dan za peko palačink z učiteljico Aleksandro. Kot vedno, so bile tudi letos slastne. V sredo smo izdelovali cofe iz volne in jesensko dekoracijo. Spoznali pa smo tudi dve novi kamišibaj predstavi. Četrtek je bil v znamenju posebnih frizur in iskanja zaklada, ki smo ga z malo truda tudi našli in pojedli. V petek pa smo odšli vsi skupaj peš v Dob, kjer smo uživali v različnih delavnicah. Vsekakor je teden hitro minil in komaj čakamo na teden otroka v naslednjem letu.


V MESTNEM MUZEJU LJUBLJANA_8.10.2019

Petošolci iz Doba in Krtine so tega dne imeli priložnost potovati v preteklost. Dogodek je potekal v Mestnem muzeju Ljubljana, kjer so ob pomoči časovnega stroja potovali v preteklost in spoznavali pomembne dogodke iz zgodovine mesta Ljubljana. Najprej so se ustavili v času prazgodovine in koliščarjev. Ne boste verjeli, srečali so pravo koliščarko, ki jim je povedala kako so živeli v njenem času na območju Ljubljanskega barja. S čarobnimi besedami so pot nadaljevali v čas Rimljanov. Tu jih je pričakal pravi legionar s katerim so odkrivali skrivnosti tega obdobja. Poskusili so pisati na voščene tablice, se igrali z igračami iz tega časa, se opremili s pravim ščitom in orožjem. V srednjem veku so prejeli pismo in rešili uganko. Čas je bil za vrnitev. Za boljše pomnjenje so ob glasbi in vodenju kustosa muzeja v mislih ponovili današnjo pot v preteklost. Raziskovanje pa se še ni končalo. Sledil je sprehod po Ljubljani in spoznavanje ostankov iz Rimske Emone. Niso se mogli načuditi kako spretni gradbeniki in umetniki so bili Rimljani. Na koncu smo delili mnenje, da je bil dan zelo zanimiv,poučen in dobra ideja za družinski izlet.


V SADOVNJAKU_1.10.2019

Učenci 1. In 2.k razreda smo obiskali sadovnjak družine Miš. Tam nas je čakal prijazen gospod Habe, ki nam je razložil kako in zakaj je nastal sadovnjak. Posadili so 5000 jablan in 2000 hrušk, lani pa so začeli tudi s pridelavo špargljev. Sprehodili smo se po nasadu, pravilno odtrgali vsak svoje jabolko in se odžejali s slastnim jabolčnim sokom. Opazili smo tudi dve srni, ki sta bežali preko travnika. Imeli smo poučen, sončen in lep jesenski dan.

ORIENTACIJA_ŠPORTNI DAN_25.9.2019

Prvi športni dan so četrtošolci in petošolci PŠ Krtina preživeli v okolici šole. Spoznavali so se z osnovami orientacije. Sprva so kontrolne točke iskali v športnem parku Krtina, po tem pa so se s kontrolnimi kartončki in zemljevidi podali na daljšo pot proti gozdu in polju. Prisotnost na kontrolni točki so učenci potrdili z luknjačem, ki je bil obešen na kontrolni zastavici.Rokovanje s karto, sledenje s palcem po karti, uporaba kompasa in iskanje kontrolnih točk so bili za nekatere nova in predvsem zanimiva izkušnja. Upoštevajmo koncept razmišljanja »kje sem« – »kam grem«.

POZDRAVLJENI ŠOLARJI_2.9.2019

Učiteljice krtinske šole smo prvi dan novega šolskega leta učence že v prvi uri pričakale s kratkim kulturnim in gibalnim programom. Učenci so tako bolj sproščeno vstopili v šolsko leto 2019/20. Po kulturnem programu so v matičnih učilnicah dobili vse potrebne informacije o novem šolskem letu, nato pa so jih po šoli zopet čakale delavnice, kjer so se zabavali in pokazali svoje spretnosti na različnih področjih

Z velikim veseljem smo po malici sprejeli tudi 26 prvošolcev, ki so se nam pridružil. Svečano so jih pričakale učiteljice ter ravnateljica in vodja podružnice v novi telovadnici, kjer jih je čakal kratek kulturni program. Prvošolci so v družbi krtka kuhali napoj in slišali zgodbo o medvedu, ki se je želel naučiti voziti kolo. Seveda tudi letos ni manjkala torta za male junake.

Dobrodošli učenci!


Dostopnost