ŠOLSKO LETO 2018_2019

OB ZAKLJUČKU ŠOLSKEGA LETA IN DNEVU DRŽAVNOSTI_24.6.2019

Na zadnji šolski dan smo imeli tudi na podružnični šoli proslavo ob dnevu državnosti. Prireditev so povezovali učenke in učence iz tretjega razreda, z različnimi točkami pa so jo popestrili ostali učenci. Iva je na violino zaigrala državno himno, nato pa smo izvedeli zakaj praznujemo dan državnosti in si ogledali posnetek prvega govora predsednika Milana Kučana, ki ga je imel 26. junija 1991 na Trgu republike v Ljubljani. Četrtošolka Karolina je prebrala pesem Moja Slovenija, ki jo je napisal Feri Lainšček, drugošolci so nam prebrali nekaj svojih misli o Sloveniji. Na šoli imamo kar nekaj glasbenih talentov, ki so se nam predstavili s svojimi točkami: Eva in Tobi sta najprej skupaj, nato pa še vsak posebej zaigrala na klavir, David na kitaro, sestri Ivana in Terezija skupaj na violino ter Žiga na harmoniko. Pevski zbor nam je zapel Regiment po cesti gre, prvošolci so nam zapeli in zaplesali Ples prijateljstva, petošolci pa so nam še zadnjič skupaj zapeli. Na koncu je ga. ravnateljica podelila knjige najboljšim učencem: v 1. razredu jo je dobila Ajda Vozel, v 2. Ivana Avšič, v 3. Živa Oražem, v 4. Terezija Avšič in v 5. Lucija Jurcan.

Za slovo od letošnjega šolskega leta pa smo na koncu vsi skupaj zapeli novo krtinsko himno in odšli na zaslužene počitnice.


VEDOŽELJNI V ARBORETUMU VOLČJI POTOK_21.6.2019

Na šoli smo tudi v letošnjem šolskem letu izvajali program za vedoželjne učence 4. in 5. razreda. Uspešno smo se povezali z učenci OŠ Dob in kar nekaj dejavnosti izvedli skupaj.Ob zaključku smo učitelji za njih pripravili raziskovanje Arboretuma malo drugače. “Le kaj bi lahko še odkrili, saj smo tam že vsi bili?” so se spraševali. Tokrat so nam pri tem pomagali telefoni in tablice. Na njih so si naložili aplikacijo CŠOD Misija. Program jih je vodil skozi park in jih usmerjal k reševanju različnih nalog. Kmalu so minile tudi prve nespretnosti pri delu z omenjenimi napravami in vsi so uspešno pridobili nova znanja.Seveda nismo mogli mimo raznovrstnih igral in osvežitve s sladoledom.Preživeli smo zanimivo, poučno,družabno dopoldne. Priporočamo ga tudi vam za čas počitnic.


VODNE IGRE_športni dan 1.triada

Zadnji športni dan v letošnjem šolskem leto smo si prvošolci in tretješolci popestrili z vodnimi igrami. Zjutraj smo se peš odpravili na krajši pohod do Šentvida, kjer smo imeli malico in se igrali na igralih. Ko smo se vračali proti šoli, nam je bilo že pošteno vroče in vsi smo komaj čakali vodne igre. V šoli smo se malo spočili, preoblekli v kopalke in namazali s sončno kremo. Medtem je ena izmed učiteljic pripravila pripomočke za vodno zabavo. Na parkirišču smo pogrnili brisače in si naredili »plažo«. Razdelili so nas v mešane skupine in čakalo nas je 5 nalog: prenašanje vode s šprico, z lončki, kanglicami, gobo in prenašanje vodnih balončkov. Pri prvih 4 nalogah se je vsaki skupini izmerilo koliko vode so prenesli, pri zadnji nalogi pa koliko balončkov smo uspešno prenesli iz ene na drugo stran. Ko je bilo iger konec, je sledila obmetavanje z vodnimi balončki. Parkirišče je bilo polno počenih balonov in učiteljice so nam povedala, da je čas še za čisto zadnjo igro: katera skupina pobere več balončkov in v 5 minutah je bilo vse čisto. Na koncu je sledila razglasitev rezultatov; zmagala je prva skupina. Hvala učiteljici Ani, da nam je posodila pripomočke in enoglasno smo sprejeli sklep, da vodne igre postanejo tradicionalne za celo podružnično šolo.


PRVOŠOLCI NA POTEPU

Sončno majsko dopoldne je bilo prav vabljivo za potep in navdušeno smo sledili našemu Luki Stražarju, ki nas je povabil, da obiščemo njegovo domačijo in spoznamo njihove konje. Že v šoli nam je skozi celo leto slikovito in doživeto opisoval različne pasme konj, njihove značaje, prehrano, skrb zanje…. Njegovo navdušenje pa je postalo kar razredno in komaj smo čakali, da bomo tudi mi deležni teh izkušenj in dogodivščin. Seveda pa je zato potreboval še pomočnika, mami Sabino in očija Davida, ki sta svoje delovni dan prilagodila našemu obisku. Najprej smo morali konja spoznati, ju malo očistiti, pripraviti za ježo in ju odpeljati v manežo. Tam pa so se začele jahalne dogodivščine, saj je prav vsak učenec lahko jahal. Seveda se je bilo potrebno prej ustrezno zaščititi in upoštevati navodila skrbnikov. Bilo je res nepozabno doživetje in kar težko je bilo zapustiti tako lepo učilnico na prostem, ki bi jo še večkrat z veseljem zamenjali za šolsko. Za konec smo se še malo poigrali na »carskih igralih« in posladkali s sladoledom. Imeli smo čudovit dan in iskrena hvala družini Stražar, ki nam je omogočila obisk in nova doživetja.


OD VRTCA DO ŠOLE IN NAZAJ

Tudi v letošnjem šolskem letu smo se prvošolci veliko družili s prijatelji iz skupine Miške, ki bodo v jeseni postali prvošolci. Z vzgojiteljico Petro in Špelo so obiskali šolsko knjižnico in spoznali šolske prostore. Tudi prvošolci smo se z veseljem vrnili nazaj v vrtec, kjer so nam vzgojiteljice pripravile gledališko predstavo. Miške pa so prišle v šolo tudi k čisto pravemu pouku. Skupaj smo ustvarjali, peli in zaplesali. Vmes smo šli še na malico in kar prehitro je minil čas, ko so jih prišli iskat starši. Dogovorili smo se še za skupen pohod in v lepem majskem dopoldnevu odšli proti Šentvidu pri Lukovici. Lepo je imeti prijatelje in deliti z njimi svoje znanje, veselje in dobro voljo.


ZAKLJUČNA EKSKURZIJA_12.6.2018

V sredo, 12. 6. 2019, smo se vsi učenci podružnične šole Krtina odpravili na zasluženo končno ekskurzijo v Dežela kozolcev. Z obiskom prvega muzeja na prostem s kozolci, smo lepo zaključili šolsko leto polno tradicije, zgodovine, kulturne dediščine …

Na lep sončen dan smo si ogledali nekaj od 19 različnih sušilnih naprav, ki so predstavljene v Deželi kozolcev. Namen ekskurzije je bil poleg sprostitve na prostem, prikaz razvoja kozolca v časovnem, prostorskem in socialnem pomenu. Kozolec je samostojna ali ob drugo gospodarsko poslopje prislonjena sušilna naprava, najpogosteje izdelana iz lesa. Stoji na domačiji ali ločeno na polju oziroma travniku. V kozolcu so sušili in shranjevali žita, seno, koruzo, lan, konopljo, stročnice, odrezke gomoljnic, praprot in drugo. Zlasti dvojni kozolci so primerno mesto za hrambo orodja, kmetijske mehanizacije in vozov ter tudi gradbenega materiala in sodobnih vozil. Predvsem na Slovenskem so se kozolci razvili v več tipov in značilnih oblik, ki jim ne najdemo primerjav drugod po svetu. Prav zato je kozolec postal ena izmed prepoznavnosti Slovenije.

Poleg ogleda kozolcev, smo se preizkusili tudi v igrah, ki so se jih naši predniki igrali največkrat kar pod kozolci. Skupaj z mojstrom smo si izdelali vrvi in s pomočjo travniških bilk naredili prave umetniške grafike.


OB ZAKLJUČKU BRALNE ZNAČKE_7.6.2019

Vse letošnje učence, bralce knjig za bralno značko, je obiskal pisatelj Franci Rogač. V uri druženja jim je predstavil svoja dela in ustvarjanje. Učenci so bili v druženje aktivno vključeni in se tudi sami preizkusili v sestavljanju in pripovedovanju pravljic. Vsem učencem čestitamo in si želimo, da bodo v branju vztrajali tudi v prihodnjih letih.


NARAVOSLOVNI TABOR_1., 2. RAZRED

Učenci 1. in 2. K podružnice Krtina smo bili konec maja na naravoslovnem taboru v Kranjski Gori. Ogledali smo si Planico in našo velikanko, ki je bila kljub dežju veličastna. Sprehodili smo se do Zelencev, kjer smo lahko videli naravni rezervat, dom mnogim ogroženim živalim in rastlinam.Vila Šumica stoji sredi gozdička na poti proti Vršiču in nudi mnogo možnosti za igro in raziskovanje. Bili smo v najboljši učilnici, učilnici v naravi, na travniku ter spoznavali travniške rastline in živalce. Učenci so si jih lahko podrobno ogledali pod lupo. Zvečer smo odšli na nočni pohod z lučkami, do Jasne, kjer smo občudovali jezera in kip Zlatoroga.Obiskal nas je škratek Špik ter nam pustil pismo z nalogami. Sprehodili smo se do Liznjekove domačije in si ogledali, kako so ljudje nekoč živeli. Spoznali smo številne predmete in stare besede. Najbolj od vsega pa nam je bilo všeč, ko smo šli na sladoled. Tudi nakupovanje spominkov nas je razveselilo.Gorski reševalec nam je pojasnil delo in nam prikazal pripomočke, ki jih uporablja pri reševanju ljudi. Bilo je zelo zanimivo. Zvečer pa smo zakurili ogenj. Poslušali smo pravljice in legende, plesali in prepevali . Pekli smo tudi krompir v žerjavici.

Zadnji dan pa smo iskali škratkov zaklad. Kljub tridnevnem deževju smo bili zelo aktivni, večkrat na dan premočeni, a vseeno vedno pripravljeni na nove dogodivščine. Polni novega znanja in doživetij smo se vrnili nazaj.


DOGODKI OB 110-LETNICI ŠOLE

ŠPORTNO POPOLDNE_ob zaključku šolskega leta_10.6.2019

Ponedeljkovo popoldne,smo se zbrali, že tradicionalno ob koncu šolskega leta, pod šolsko vrbo ob reki Radomlji. Tokrat smo igralni prostor otrok spremenili v prireditveni prostor. S kratkim kulturnim programom so se od petletnega šolanja na podružnici poslovili petošolci. Pokazali so se nam kot spretni pripovedovalci pravljic, animatorji lutk, pevci, plesalci in igralci, ki so z gibom in besedo pokazali za kaj vse lahko uporabimo “marelo”. Vse skupaj so povezali v zgodbo Junaki petega razreda in piko na koncu zgodbe postavili s pesmijo z istim naslovom. Seveda so tudi tokrat poskrbeli za predajo ključa četrtošolcem.

Druženje staršev, učencev in zaposlenih je nato potekalo še v športnem duhu. Vsi, ki so zbrali voljo in pogum, so preizkusili krtinsko trim stezo in si na koncu prislužili krtinski bob.

Hvala vam spoštovani starši, da ste del naših skupnih šolskih dogodkov. Upamo na vaš odziv tudi v prihodnje.

SREČNO


PRIREDITEV NA STUDENCU_21.5.2019

Finale, vseh dogodkov ob praznovanju obletnice naše šole, se je zgodil v Poletnem gledališču Studenec. Veliki oder so napolnili sedanji in bivši učenci ter tudi njihovi starši. S svojimi talenti so nam pričarali prijetno popoldne. Prepletala se je sedanjost in preteklost, ki sta jo v besedi spretno vodila Eva Otrin in Kristian Jeretina Rihar. Otroški, mladinski pevski glasovi so nas očarali s svojim izvajanjem različnih skladb. Vse skupaj so popestrili še solisti in glasbeniki. Občudovali smo kaj vse zmorejo otroci z glasbilom v rokah in kako violina zveni v modernejših zvokih. Plesalo se je tako kot nekoč in tako kot danes. Brez harmonike tudi ni šlo. In to ne samo ene. Na koncu se jih je na odru zbralo za cel orkester. Ob njihovih zvokih je prispela še torta, pesem ob rojstnem dnevu, aplavz in slovo ter vsak s svojimi vtisi o videnem in slišanem.

Mi smo se imeli “luštno”. Verjamemo, da se je dobro počutil tudi predsednik Republike Slovenije g. Borut Pahor, ki je bil na prireditvi prisoten.

Za prijetno preživeto popoldne in del večera gre zahvala ustvarjalcem na odru:

POVEZOVALCEMA PROGRAMA-Eva in Kristian, ŠOLSKIM PEVSKIM ZBOROM, PLESALCEM IN INSTRUMENTALISTOM, DRUŽINI MEŽAN, DRUŽINI AVŠIČ, KRTINSKEMU BENDU-Tomaž, Dominik, Blaž, VANJI IN ANŽETU OSOLNIKU, PLESNI ŠOLI MIKI, ANSAMBLU ODZIV, ANDREJU OREHKU,TONETU OMAHNI-orkester harmonik, CVETLIČARNI VIJOLICA DOB(za lepšanje prireditvenega prostora).

SLIKE S PRIREDITVE SO V GALERIJI.


KULTURNO POPOLDNE, 15 .5. 2019

Naša šola še vedno praznuje. Tega dne, smo se zbrali, da bi ji poklonili kulturno popoldne prepleteno z igro, petjem, plesom in likovnimi mojstrovinami. Naš, že znani junak, Bobek nas je popeljal v igri Bobek in barčica med prijatelje in prvič medse sprejel tudi krtka. Skupaj so nas nagovorili, kako pomembno je sodelovanje, pomoč drug drugemu in vztrajanje na poti do cilja. Vsi smo se razveselili krtka, ki nam je prinesel letošnje šolsko glasilo z naslovom Korak za korakom po poti znanja. V njem so zbrana literarna in likovna dela učencev. Želimo vam prijetno prebiranje. Ustvarjalno delo učencev, so si vsi obiskovalci lahko ogledali na likovnih razstavah razporejenih po šoli.

Zopet smo pokazali, da šola ni le učenje, pouk, ampak veliko več.


KRTEK SE IGRA IN USTVARJA_25. 4. 2019

V četrtek, 25.4.2019 smo na šoli preživljali ustvarjalno popoldne s starši in učenci. Odvijale so se delavnice Krtek se igra in ustvarja. Učenci in starši so se lahko priključili različnim dejavnostim, s katerimi smo želeli pričarati vzdušje preteklosti. V knjižnici smo lahko prisluhnili skrivnostim in čarobnostim peke z drožmi, kako lahko s pomočjo narave spečemo slasten, dišeči kruhek. Samo moka , voda in sol. Dišalo je po kruhu, saj je bil eden že spečen in smo ga lahko obiskovalci poizkusili skupaj z domačo zaseko. Prav tako pa smo preizkusili tudi višnjevo pecivo, spečeno z drožmi. Peka z drožmi je zanimiva izkušnja, dragocena veščina in umetnost, s katero ohranjamo tradicijo. V telovadnici so potekale igre, ki smo se jih igrali nekoč – gumitvist, ristanc, igre s kamenčki,…Preizkusili smo se lahko tudi v lepopisju in se učili veščin kaligrafije.V starih časih je bilo vezenje domača oziroma hišna dejavnost, s katero so se ukvarjale dekleta in žene na podeželju. Izdelovale so predvsem predmete za uporabo pri vsakdanjem življenju. Vezenine so tako spremljevalke številnih šeg in navad, od krsta do poroke in smrti. Naši obiskovalci so lahko preizkusili to veščino in ustvarili svojo vezenino. Bilo pa je tudi veselo, saj so v eni skupini peli in plesali pesmi in plese, ki jih poznamo nekateri starejši še iz svojega otroštva. V okolici šole pa so starši in učenci pomagali pri ustvarjanju eko vrta. Kopali so in sadili, ter naredili polkrog iz vrbovih vej, kamor se bodo učenci lahko skrili pred vročim soncem. Vsi skupaj pa smo se lahko malo posladkali s pecivom, ki smo ga spekli pri slaščičarskem krožku in s tem lepo zaključili ustvarjalno popoldne.


ZGODOVINA NAŠE ŠOLE_5.4.2019

Petkov dan ni bil navaden šolski dan. Tega dne smo se učenci in učitelji zbrali v šolski telovadnici, da bi izvedeli pomembnejše zgodovinske podatke o šolstvu/šoli v Krtini. Medse smo povabili nekdanje učence krtinske šole; g. Vinka Kepca, g.Ivana Prenarja, ga. Moniko Vrabec, študentko Marušo Oražem in nekdanjo vzgojiteljico Jano Loboda. Program se je začel s premierno izvedbo Krtinske pesmi, ki jo je za učence napisala pisateljica Tatjana Kokalj, ki je bila na dogodku tudi prisotna, uglasbila pa učiteljica Elizabeta Pirnat. V nadaljevanju je vse navzoče pozdravila vodja podružnične šole, Tjaša Vilar.

Že vstop v telovadnico je povedal, da bomo govorili o starih časih. Telovadnico so namreč krasile stare slike iz krtinskih šolskih dni. Kaj predstavljajo so nam povedale učenke 5. razreda, ki so nas vodile skozi kratko zgodovino krtinske šole in nas opozorile na pomembnejše spremembe v razvoju šolstva v Krtini. Zanimivo je bilo prisluhniti kako je nastajala prva stavba, kakšne spremembe je doživljala, kdo so bili prvi pomembni učitelji, katere dejavnosti so, poleg pouka, izvajali na šoli. Od slikovnih in pisnih spominov smo se nato preselili na spomine naših gostov. Z njimi smo se pogovarjali o njihovem prvem šolskem dnevu, prostorih v šoli, pripomočkih za pouk, odnosu z učitelji…in še bi lahko naštevali. Pripovedovanje so obogatili še z drugimi zanimivimi zgodbami iz šolskih dni ter knjigami, slikami, pripomočki, ki so jih prinesli s seboj. Neprecenljivo je bilo druženje z njimi. Zahvalili smo se jim s skromnim darilom, ki je povezovalo preteklost in sedanjost.

Hvala gostom, da so si vzeli čas in bili pričevalci zgodovine naše šole.


PASOVČEK_projekt 1. triade

Letos smo se za sodelovanje v projektu PASAVČEK odločili tudi na PŠ Krtina. Sodelujemo učenci in učitelji 1., 2. in 3. razreda. Namen projekta je spodbujanje pravilne uporabe otroških sedežev ter uporaba varnostnih pasov pri vožnji. Maskota te akcije je Pasavček, ki je dobil ime po živali pasavec , saj je edina žival, ki v besedi vsebuje PAS. Ogledali smo si slike, kako v resnici izgleda. Obiskala nas je mala maskota Pasavček, ki potuje na obisk k vsakemu učencu. V zvezek beležijo dogodke v prometu in če so bili vsi v avtu pripasani. Tudi likovno smo ga upodobili. O varnosti v prometu se veliko pogovarjamo. Ogledali smo si veliko filmčkov na to temo. Vsi učenci vedo, da morajo biti na cesti vidni, zato nosijo rumene rutice. Ko gredo s kolesom na cesto, morajo biti zavarovani s čelado. Na kartončkih beležimo ali smo bili vsi v avtu privezani in smo sedeli v svojem stolčku. Ustvarili smo igro spomin na temo varnosti v prometu. Ugotavljali smo tudi, kako in s čim prihajamo v šolo, ter to označili v preglednici. Veliko smo opazovali, razmišljali, ustvarjali . Imeli smo učne sprehode, na katerih smo ponovili in utrdili znanje o varnosti v prometu. Pesem o Pasavčku smo tudi uglasbili in jo vsak dan radi prepevamo. Projekt Pasavček pomembno vpliva na večjo ozaveščenost otrok in odraslih o varnosti v prometu.

Zato upoštevajmo Pasavčka, ki pravi: Red je vedno pas pripet!


REVIJA OTROŠKIH PEVSKIH ZBOROV_5.4.2019

V petek, 5.4., so dvorano kulturnega doma v Moravčah, napolnili tudi glasovi našega otroškega pevskega zbora, ki so se na ta dan skrbno pripravljali. Pod vodstvom učiteljice(zborovodkinje) Elizabete Pirnat in pianista Tomaža Pirnata, so pustili s svojim nastopom dober vtis med poslušalci. To je potrdila tudi strokovna spremljevalka revije Petra Grassi. Pohvalila je lep zven zbora, dobro dinamiko in razločno izgovorjavo. Dodala je še kakšen nasvet za nadaljnjo delo, saj je le tako možno napredovati pri delu.

Hvala staršem, ker svoje otroke vzpodbujate, da vztrajajo pri dejavnosti, ki sledi misli SLOVENIJA JE DEŽELA PEVCEV.

POSNETEK REVIJE


PRAZNOVALI SMO SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK_2.2.2019

Februar, mesec kulture, ko si vzamemo čas, da pogledamo nazaj kako uspešni smo bili na različnih področjih kulture. Na šoli se z različnimi dejavnostmi trudimo učencem približati svet umetnosti. Ena izmed teh je tudi bralni izziv s katerim jih želimo usmeriti v svet zapisane besede, ki traja od prejšnjega do današnjega kulturnega dneva. Veseli smo, da je kar nekaj učencev uspešno opravilo izziv. Umetnost je tudi lepa pisava. V tednu pred kulturnim praznikom smo v vseh razredih izvedli tekmovanje v lepopisu z izdelavo inicialke in okrasne vrstice. Nekateri učenci so se še posebej izkazali in so bili na šolski prireditvi ob kulturnem prazniku tudi nagrajeni. Na prireditvi so se predstavili učenci vseh razredov, plesalke baletke in mažoretke. Zopet smo se prepričali, da otroška ustvarjalnost, domišljija in sposobnost nima meja. Skozi umetnost giba, besede, glasbe, plesa, slike…smo pokazali delček kulture in kulturnega življenja na naši šoli.

Letošnji nagrajenci:Hana Škulj, Blaž Žebalc, Ivana Avšič, Leonardo Lupi, Gal Potočnik, Živa Oražem, Jaša Keržan, Patricija Prenar, Erza Gashi, Brin Peperko.ZIMSKI ŠPORTNI DAN_2.,3. RAZRED_29.1.2019

V torek, 29. januarja so imeli drugošolci in tretješolci zimski športni dan. Lahko so izbirali med pohodom in drsanjem. Na pohod so odšli ob reki Radomlji in raziskovali okolico. Drsalci so drsali na drsališču v Domžalah pod vodstvom animatorjev športnega društva Otoka športa. Igrali so se različne igre, lahko so igrali hokej. Obiskal jih je tudi vesoljček Izzy.


DOBRO JUTRO S KRTINSKIMI UČENCI V BIO MLINU STRAŽAR_ 11. 1. 2019

»V našem mlinu bomo snemali oddajo Dobro jutro in sem mislil, če bi lahko nastopili še krtinski učenci. Bi šlo?« se je glasilo prijazno povabilo gospoda Davida Stražarja. »Seveda!« se je glasil naš odgovor, čeprav smo imeli le slaba dva dneva za pripravo programa. Ker se krtinske učiteljice ne ustrašimo nobenega izziva smo hitro sestavile plesno pevsko skupino, ki je ob spremljavi harmonikarja Andreja Orehka zaplesala in zapela ljudske plese in pesmi, ki so povezani z delom v mlinu, kruhom in ljudskimi običaji. Komaj smo čakali, da si lahko od blizu ogledamo kako poteka snemanje in v mlinu so nas že težko čakali. Pridružila se nam je tudi gospa ravnateljica Barbka Drobnič, ki je prav tako sodelovala v oddaji. Navdušeni smo bili nad mlinom, čudovito trgovino, prijazno voditeljico ter gostoljubno družino Stražar, ki nas je crkljala z okusno domačo hrano in toplim čajem. Družini Stražar se zahvaljujemo za povabilo, zaupanje in bogata darila, ki so jih prejeli vsi udeleženci. Ponosni smo, da smo lahko sodelovali v takšnem projektu in tako dodali nov kamenček v kroniko krtinskih dogodkov.

POSNETEK


KONCERT_V OBJEMU BOŽIČNE SREČE_18.12.2018

Mesec december je mesec, ko se okoli nas dogajajo najrazličnejši dogodki, ki nam želijo obogatiti, polepšati čas pred decembrskimi prazniki. Tudi mi smo v času pred božičem in novim letom želeli pričarati praznično vzdušje s pesmijo in besedo. Moči so združili učenci, ki sodelujejo pri pevskem in gledališkem krožku ter njihovi mentorji. Z veliko dobre volje in pripravljenosti sodelovanja, smo skupaj pripravili program z naslovom V OBJEMU BOŽIČNE SREČE. S pesmijo in besedo smo potovali skozi pomembne trenutke družinske priprave na božič, medsebojnega sodelovanja, pomena lepe besede, želja, stiska dlan, imeti dom in se imeti med seboj radi. Spraševali smo se kaj nam je pomembno? Ugotovili smo, da vse prej našteto. Verjamemo, da so to začutili tudi naši zvesti obiskovalci, ki so napolnili krtinsko cerkev. V njenem objemu so pesmi in besede zvenele še mogočneje.

Hvala vsem, ki ste nam pomagali program še dodatno obogatiti-Vanja Osolnik, Tomaž Pirnat, Dominik Štefan, Blaž Pirnat.

TRADICIONALNI SEJEM_4.12.2018


V torek, 4.12.2018, smo na podružnični šoli Krtina pripravili za učence, starše in krajane Praznični sejem. Priprave na sejem so stekle že konec oktobra, Intenzivnejše delo pa se je začelo po jesenskih počitnicah, ko smo v razredih pričeli z izdelovanjem voščilnic, slik, svečnikov, venčkov … Pri izdelavi smo poskušale uporabiti čim več odpadnega materiala in materiala, ki smo ga imeli na razpolago v šoli. Šolski pevski zbor je v sodelovanju z gledališkim krožkom in učiteljico Anjo pripravil kratek kulturni program. Po kulturnem programu nas je obiskal Sv. Miklavž s spremstvom. Z donacijo krajevne skupnosti smo kupili Miklavževa darila za najmlajše obiskovalce. Obiskovalce smo postregli s čajem in rogljički Pekarne Pečjak. Pekarna Pečjak nam je podarila tudi 100 palačink, ki smo jih prodajali na stojnici. Uspešen del našega sejma je maček v žaklju. Tudi letos so krajani prispevali darila. Pripravili smo 142 polnih srečk. Stojnice smo ponudile tudi krajanom. Odzvala se je gospa Eva Lavrič s svojimi šivanimi izdelki in družina Stražar z domačimi izdelki iz mlina. Na sejmu so s svojo stojnico sodelovali tudi člani TD Rača.

Na šolski sklad smo položili 1000 €. Del sredstev bo porabljenih za izvedbo zaključnega izleta za vse učence podružnice in za nakup nadstandardne opreme.


FESTIVAL PLESOV NAŠIH BABIC IN DEDKOV V CANKARJEVEM DOMU_ 21. 11. 2018

Učenci 1. k so se zavzeto pripravljali na nastop v Cankarjevem domu, ki ga je organizirala založba Rokus Klett. V založbi se trudijo ohranjati ljudsko izročilo in prav zato vsako leto pripravijo festival na določeno temo, ki je spremljevalni program knjižnega sejma. V šoli smo ob spremljavi harmonike vneto vadili petje in plesno koreografijo pesmi Na planincah luštno biti, nato pa smo nastop obogatili še z različnimi pripomočki in oblačili. Malo nas je mučila trema, a smo pogumno odšli na oder in uspešno opravili naš prvi skupni nastop. Nekaj časa nam je ostalo še za ogled knjižnega sejma, kjer smo poleg ogromno knjig spoznali tudi delo ilustratorja Uroša Hrovata, ki nam je za spomin narisal Petra Nosa.

SLOVENSKI TRADICIONALNI ZAJTRK_15.11.2018

V petek smo imeli v naši šoli slovenski tradicionalni zajtrk. Učenci prvega, drugega in tretjega razreda pa smo hkrati imeli še naravoslovni dan. Dan smo začeli z obiskom čebelarjev in predstavitvijo njihovega dela. Po malici, ki je bila sestavljena iz lokalnih dobrot, smo nadaljevali z učenjem o čebelah in se pogovarjali o hrani, povezavi zdravega okolja s pridelavo zdrave in kakovostne hrane, pomen lokalne hrane in pomen ohranjanja tradicionalnih slovenskih jedi. Prvošolci so spekli maslen kruh in ga obogatili še z medom. Naučili so se še pesmico in ples o čebelah.Drugošolci so se pogovarjali o pomenu hrane v povezavi s slovensko kulturno dediščino. Tretješolci so si ogledali še film o čebelah in naredili razredno raziskavo o o tem koliko učencev je zajtrk in kaj jedo za zajtrk. Podatke raziskave so predstavili na plakate in pisali recepte za različne slovenske zajtrke.


SIMBIOZA GIBA_15.10.-22.10.2018

ZAKLJUČEK PROJEKTA SIMBIOZA GIBA_22.10.2018 Ob zaključku enotedenskega projekta Simbioza Giba 2018, smo učiteljice skupaj z učenci dedke in babice povabili na zaključno prireditev. Že vrsto let učenci z veseljem, množično obiskujejo gledališki krožek in pevski zbor, ter so izurjeni v sodelovanju. Tudi tokrat smo s skupnimi močmi pripravili glasbeno-gledališko prestavo Bobek in barčica. Dedke in babice pa smo nato povabili k toplemu čaju, kavi, sladkim dobrotam in prijetnem klepetu. Glede na množičen odziv smo veseli, da nam znova tako starši, kot stari starši, izražate potrditev našega prizadevnega dela. Hvala, ker ste gibali z nami. Hvala tudi vsem zunanjim sodelavcem, ki nam vedno priskočite na pomoč.

PRVOŠOLCI IN SIMBIOZA GIBA, 15.10.2018 »Učiteljica, moja babi pa danes ne bo prišla na športno, ker hodi še v službo.« »O, moja babi pa bo, ker hodi v penzijo.« »Joj, mojih pa tudi ne bo, ker so vsi polomljeni.« To je le utrinek današnjega jutranjega pogovora s krtinskimi prvošolci. Zanimivo pa je bilo tudi v petek slišati nekaj izjav, kaj bodo naročili svojim starim staršem, ki bodo prišli v šolo na skupno uro športa. » Da bodo športno oblečeni in babice brez petk, da bodo poslušali navodila in upoštevali pravila, da se ne bodo skregali, če bodo izgubili, da ne bodo klepetali, da bodo imeli plastenko z vodo…« Veselili smo se današnjega druženja in komaj čakali, da bo ura deset. Končno smo lahko odšli ven, kjer so nas že čakali stari starši in nekaj mamic. Malo so bili prestrašeni kaj jih čaka, a nasmehi in objemi njihovih vnukov so zadoščali, da smo se veselo podali na delo. Po začetnem ogrevanju so sledile zabavne skupinske igre pri katerih so vse generacije izkazale gibčnost, tekmovalnost, hitrost in skrb za sotekmovalce. Druženje smo zaključili s podelitvijo krtkovih medalj in pogovorom ob čaju. Ker so nekateri prišli od daleč (Cerkno, Krško, Ljubljana…) smo jim še malo pokazali našo učilnico in igralnico. Z veseljem pa smo jim razdelili tudi vabila na že naslednje skupno medgeneracijsko srečanje. Se že veselimo ponovnega snidenja!

PALČKOV POHOD_17.10.2018 V okviru projekta Simbioza giba smo se v sredo 17. 10. 2018 popoldne zbrali pred šolo skupaj z babicami in dedki, pridružilo pa se nam je tudi nekaj mamic in očkov. Skupaj smo se odpravili na Palčkov pohod ob reki Radomlji v smeri Doba. Malo čez pol poti so nam prišli naproti otroci s svojimi babicami in dedki iz Doba. Zbrali smo se v velikem krogu, zapeli pesmico Mi se ‘mamo radi, se posladkali z bonboni in se med seboj malo podružili. Nato smo prižgali vsak svojo palčkovo lučko in se odpravili nazaj vsak proti svoji šoli.

TRETJEŠOLCI TELOVADILI Z DEDKI IN BABICAMI_19.10.2018 V petek, 19. 10. so se nam tretješolcem pri uri športa pridružili babice in dedki. Igrali smo se različne igre z žogami, velikimi in malimi in se urili v pravilnem metanju žoge in upoštevanju pravil. Stari starši so zavzeto sodelovali in se razmigali s svojimi vnuki in vnukinjami. Ura športa je hitro minila in ker smo telovadili zunaj, smo se v šoli pogreli s čajem.


OBISK ŽIVALSKEGA VRTA,

je eden najbolj priljubljenih dni dejavnosti v 3. razredu. 17. 10. smo se skupaj s tretješolci iz Doba odpravili pogledat, kaj je novega v živalskem vrtu. Naš razred se je najprej sprehodil skozi del živalskega vrta, z ostalimi razredi smo se dobili pri slonici Gangi, kjer smo si ogledali kakšen je njen trening. Nato smo se z oskrbnikom odpravili do tigra Vita in tigrice Vite, kjer smo izvedeli veliko novega o tigrih. Vsi upamo, da bosta nekoč dobila mladička. Del ure smo preživeli v učilnici, kjer smo lahko pobožali, povohali in prijeli kačo in ptico.Prav vsi učenci so premagali strah pred kačo in jo vsaj pobožali. Na koncu smo se še malo poigrali na igralih.


JESENSKI KROS_11.10.2018

Jesenski kros se je letos odvijal na novi lokaciji, in sicer v športnem parku Martin Krpan v Domžalah. Potekal je v četrtek, 11. 10. 2018. Iz PŠ Krtine se je krosa udeležilo 13 učencev in učenk, ki so se vsi po najboljših močeh potrudili. Najuspešnejši je bil Nejc Tihelj iz 5. razreda, ki je osvojil odlično 2. mesto. ČESTITKE VSEM, KI STE BILI TEGA DNE ŠPORTNO AKTIVNI IN SODELOVALI NA KROSU.


PROSTI ČAS- TEDEN OTROKA V 1.K

Tedna otroka so se prvošolci zelo veselili, ker so vedeli, da jih čaka veliko presenečenj in dogodivščin ter malica po izboru učencev. Prvi dan jih je z obiskom razveselil Hrošček Simon, ki je s seboj pripeljal tudi podžupanjo mag. Renato Kosec. V razredu smo že prej prebrali pravljico o tem nenavadnem hroščku, Simon pa nas je potem naučil še pesmico in ples. Prav zabavno je bilo! V ponedeljek smo se pogovarjali tudi o evropskih jezikih in izdelali zanimiv plakat ob evropskem dnevu jezikov. Na torek smo se podali na lov za zakladom. Pot je bila kar dolga in naloge so bile skrite po celi šoli, celo pri Marinki v kuhinji. Vse smo uspešno opravili in se razveselili zaklada, ki se je skrival kar v naši omari. Razveselili smo se igračk in bonbonov, ki so se skrivale v posebnih jajčkih. Sreda je bila namenjena pravljicam in spoznavanju posebnega gledališča- kamišibaj. V četrtek pa smo uživali ob ustvarjanju zanimivih slik in igrač iz odpadne embalaže. Izdelali smo zelo zanimive in uporabne igre, ki nam krajšajo čas med odmorom. Nato pa smo odšli še v knjižnico, kjer nas je čakala knjižničarka Maja Jerič in nam predala članske izkaznice, učenci pa so lahko prvič izposodili knjige. Zelo so bili veseli in ponosni. Končno pa je prišel petek in z njim Krtkova pekarna v kateri je glavna naša učiteljica Aleksandra, ki je spekla kar 180 palačink. Bile so slastne in upamo, da bo ta pekarna kmalu spet odprla svoja vrata. Obiskala nas je tudi gospa ravnateljica Barbka Drobnič in prvošolce slovesno sprejela v šolsko skupnost. Ob tej priložnosti smo dobili darilo, ki je obogatilo našo razredno zbirko igrač. Na fotografijah pa si lahko ogledate, kako lepo smo se imeli.


OBISK POTUJOČE KNJIŽNICE

Ste vedeli, da v Krtino vsak mesec pride potujoče knjižnica in si lahko izposodite knjige kar na posebej za to namenjenemu kombiju oz. Bibliobusu?

Knjižničarki iz knjižnice Domžale sta vsakemu razredu posebej predstavili delovanje potujoče knjižnice in knjige, ki so zanimive za posamezno starost.
V vsakem razredu sta izžrebali tudi dva nagrajenca, ki sta prav rešila nalogo. V tretjem razredu sta nagradi dobila Gal in Žiga.
Učenci so si lahko ogledali kakšna je potujoča knjižnica in bili navdušeni, da je bilo v kombiju toliko knjig in da ima računalnik in čitalnik za knjige.
Če si želite izposoditi knjigo v potujoči knjižnici si urnik oglejte na tej povezavi:

TEHNIŠKI DAN V 3. RAZREDU_3.10.2018

V 3. k smo 3. 10. na prvem tehniškem dnevu izdelovali rakete in marionete iz odpadne plastenke. Učenci so bili pri delu ustvarjalni in delavni. Nastali so lepi izdelki. Rakete smo na žalost na koncu skoraj vse uničili, saj smo morali preveriti, če res letijo. S pomočjo šumečih tablet in malo vode so nekatere poletele tudi 3 m ali še več visoko.


OGLED LETALIŠČA_3.10.2018

V tednu otroka, smo si četrtošolci in petošolci ogledali letališče Jožeta Pučnika. Pred letališčem nas je sprejela prijazna vodička, ki nas je popeljala po letališču. Ogledali smo si javni del potniškega terminala. Postopek prijave na let in oddaje prtljage. Preizkusili smo varnostno kontrolo, kjer so nam razložili pomen varnosti in prepovedanih predmetov. Z avtobusom smo doživeli panoramsko vožnjo po glavni ploščadi, predstavili so nam gasilsko reševalno službo, kaj delajo ter njihov vozni park. Na koncu se nam je predstavil nam najbolj nenavaden poklic, odganjalec ptic z letališče steze. Hvala gospe Žebalc, da smo lahko letališče podrobneje spoznali.


UČENCI 1. TRIADE NA BALETNI PREDSTAVI_13.9.2018

Učenci prve triade iz Krtine smo se 12. septembra odpravili v Ljubljano in si v SNG Ljubljana ogledali baletno predstavo Peter in volk, ki jo je napisal ruski skladatelj Sergej Prokofjev. Pred odhodom smo se pogovorili tudi o bontonu v kulturnih ustanovah in na avtobusu. Lepo urejeni, kot se za obisk gledališča spodobi, smo kmalu zasedli svoje sedeže v dvorani in opazovali orkester, ki se je v »luknji« pod odrom pripravljal na nastop. Luči so se ugasnile in na odru se je pojavil pripovedovalec, ki nas je na čaroben način popeljal v svet glasbe. Najprej smo spoznali zvok in gib glavnih junakov, nato pa se je začela odvijati prava plesna predstava. Očarani smo bili nad svetlobnimi efekti, plesom in kostumi, predvsem pa nad usklajenostjo plesa in glasbe. Res pravo umetniško doživetje! Po predstavi pa smo čudovit sončen dan izkoristili še za sprehod po Ljubljani in hiter ogled pomembnih turističnih točk.


POZDRAVLJENI PRVOŠOLČKI_3.9.2018

Učenci in učiteljice krtinske šole smo z velikim veseljem sprejeli 18 prvošolcev, ki so se nam pridružili na prvi šolski dan. Najprej smo jih svečano pozdravili v telovadnici, kjer smo njim in njihovim staršem pripravili kratek kulturni program, nagovorili pa sta jih tudi vodja PŠ Krtina ga. Tjaša Vilar in ravnateljica OŠ Dob, ga. Barbka Drobnič. Otroci so se v družbi krtka, ki so ga izdelali spretni krtinski učenci posladkali s torto, starši pa so se opremljeni z novimi šolskimi torbami odpravili v učilnico. Kmalu so se jim v učilnici pridružili tudi prvošolci in svečano preskočili zlato črto za vstop v 1. razred. Vsi učenci so bili zelo pogumni in samostojni in pošteno so si prislužili nagradno vrečko hroščka Simona in pikapolonico za srečo. Naslednji dan pa nas je obiskala tudi podžupanja ga. Renata Kosec in nam zaželela uspešno šolsko leto. Dobrodošli prvošolci !


Dostopnost