ŠOLSKO LETO 2017_2018

DOGAJANJE V 1. RAZREDU_ SLIKOVNI UTRINKI LETOŠNJEGA ŠOLSKEGA LETA


ZADNJI ŠOLSKI DAN_22.6.2018

Dan, ki smo ga vsi nestrpno pričakovali. Dan, ki je naznanil začetek zasluženih počitnic. Preden smo se razbežali vsak na svojo stran počitniškim radostim naproti, smo se zbrali v šolski telovadnici in se družili ob kulturnem programu. Spomnili smo se rojstnega dne naše domovine, občudovali spretnosti naših plesalk, uživali ob glasovih našega pevskega zbora in nagradili najuspešnejše učence posameznega razreda. Njim je ga. ravnateljica podarila knjižne nagrade. Skozi program so nas vodili spretni voditelji. Vse smo nagradili z močnim aplavzom in zaklicali POČITNICE SO TU!

NAJUSPEŠNEJŠI UČENCI


POHOD V OKOLICI ŠOLE_20.6.2018

Z učenci smo odšli na pohod v okolici šole. Pot nas je najprej vodila ob reki Radomlji. Postanek smo naredili pri cerkvi v Škocjanu,kjer je bil čas še za  zadnje skupno fotografiranje. Po prihodu v šolo smo imeli malico, malo smo se spočili v učilnicah, nato je sledila igra na igriščih.


PREDAJA KLJUČA_19.6.2018

Tudi v letošnjem šolskem letu so petošolci slavnostno predali simbolični ključ svojim naslednikom, letošnjim četrtošolcem in bodočim petošolcem. Tega dne smo se zbrali v učilnici 5. razreda in bili prisotni pri kulturnem programu, ki so ga izvedli petošolci. Izvedli so program,ki so ga prejšnjega dne predstavili pred njihovimi starši. Vanj so vključili še naloge, ki so jih četrtošolci uspešno opravili in si prislužili šolski ključ. Želimo jim uspešno prihodnje šolsko leto kot najstarejših na šoli.


MINI OLIMPIJADA_12.6.2018

V torek, 12. 6. so se učenci 1., 2. in 3. razreda udeležili Mini olimpijade v Dobu, kamor so se odpravili peš. Dogodek se je pričel s prižigom olimpijske bakle, nošenjem zastave in himno olimpijskih iger. Poseben gost je bil nekdanji vrhunski smučar Mitja Valenčič, ki je vodil eno izmed nalog. Naloge so bile sledeče: lovljenje ravnotežja na ravnotežni deski, skakanje v vrečah, metanje žvižgača, skok v daljino, tek na 60 m in vaja v paru na lesenih deskah. Učenci so v nalogah zelo uživali in se zabavali.


SKUPAJ NA POT_Vulkanija_8.6.2018

Letošnje šolsko leto smo učenci vseh razredov in učiteljice skupaj odšli raziskovati lepote naše domovine. Pot nas je vodila v Prekmurje. Za marsikoga čisto neznano okolje, pokrajina. Hoteli smo se prepričati in dobiti odgovor na vprašanje ali je bil tu res v preteklosti vulkan. Vožnja do Vulkanije je z opazovanjem okolice, ki je drugačna kot v okolici naše šole, hitro minila. Odgovor o vulkanu smo iskali in raziskovali skupaj s krtkom Olijem. Popeljal nas je na obisk v podzemlje, kjer smo preko zanimivih 3D animacij spoznavali nam neznani svet. Zanimalo nas je kako je dobil svoje ime? Razložil nam je, da ima ime po mineralu olivin, ki se nahaja v neposredni bližini. Povabil nas je na vlak, ki nas je zapeljal do kamnoloma. Tu smo postali raziskovalci in uspelo nam je najti mineral olivin. Bil je dober gostitelj in nas je popeljal še po okolici Vulkanije. Skupno druženje je hitro minilo, poslovili smo se od Olija, si kupili spominek in se odpravili proti domu. Dan je bil zanimiv, spoznali smo veliko novega in dokazali, da smo si doživetje zaslužili. Učiteljice so nas ZELO POHVALILE. Aha, vulkan na Goričkem je res bil.


GOLF_nadstandardni program_5.6.2018

Kot zadnjo dejavnost letošnjega nadstandarnega programa smo izvedli predstavitev in učenje osnov golfa v Golf klubu Arboretumu. V prvem delu nam je profesionalni igralec predstavil, kako poteka igra golfa, kakšna je oprema, osnovna pravila, pravila obnašanja na igrišču. Odigral je eno luknjo, nato pa smo odšli na vadišče, kjer smo se razdelili v dve skupini. Ena skupina je vadila bližanje, druga pa udarec žogice v daljino. Po malici bi se morali skupini zamenjati, a so nas na žalost pregnali nevihtni oblaki in grmenje. Učenci so na dejavnosti uživali, saj so spoznali nov šport, ki ga nimaš možnost igrati kar vsak dan.

MAFINOV TEK_24.5.2018

Po lanskoletni uspešni družinski orientaciji po Krtini, smo se učiteljice letos odločile, da organiziramo Tek za mafin.
Teka se je udeležilo 15 družin oz. okoli 50 otrok in staršev. Na začetku smo se pod vodstvom učiteljice Renate ogreli, nato pa se odpravili na progo, ki je vodila čez bližnje poljske poti. Na vsaki točki jih je pričakala slika mafina, ki je hkrati tudi kazal smer poti. V kozarčku je na vsaki točki bila tudi štampiljka, ki jo je vsaka družina odtisnila na svoj kartonček. Vse družine so pot uspešno pretekle in za nagrado je vsak udeleženec dobil mafin. Mafine in še nekaj drugih vrst peciva so spekli učenci na slaščičarskem krožku. Žejo smo pogasili z domačo limonado, se še malo podružili in se zadovoljni, da smo naredili nekaj za svoje zdravje, odpravili proti domu.

KAMIŠIBAJ_9.5.2018

Kamišibaj je posebna vrsta gledališča, ki je najprej zaživela na Japonskem. Poseben lesen oder se imenuje butaj, izvajalec pa kamišibajkar. V sredo, 9. maja je v Sloveniji potekal maraton kamišibaja in v večini knjižnic so potekale prireditve na to temo. Tudi naša šola se je vključila v maraton in gostila gospo Ireno Malovrh, ki nam je predstavila zgodbo Skuhaj mi pravljico. Njena zgodba je nastala po izvirniku Tatjane in Anje Kokalj. Učenci so se prvič srečali s tovrstnim gledališčem in z navdušenjem spremljali predstavitev. Izrazili so željo, da bi se tudi sami preizkusili v vlogi kamišibajkarja.


OBISK PEKARNE PEČJAK_2.K_7.5.2018

V ponedeljek, 7. maja smo se drugošolci odpravili na obisk v Pekarno Pečjak. Sprejeli so nas kar v direktorjevi pisarni, kjer sta nas pozdravila Tanja in Silvo Pečjak, starša naše drugošolke Anali. Najprej so nam predstavili program našega obiska, nato pa smo se oblekli v zanimiva zaščitna oblačila, ki so nujno potrebna za obhod po delavnici. Še prej pa smo se ustavili v laboratoriju, kjer so preverili (ne)čistočo naših rok. Čudili smo se ogromnim prostorom in strojem, ki izdelujejo različne vrste izdelkov, ogromnim količinam moke, jajc, marmelade… Spoznali smo pot nekega izdelka od sestavin pa do končnega izdelka v trgovini. Zanimivo je bilo opazovati izdelovanje rogljičkov, cmokov, vrste nadevov, palačink, bureka, navihančkov…in začele so se nam cediti sline. Seveda je ga. Tanja dobro vedela, da bodo naši želodčki že malo sestradani in ko smo se vrnili v pisarno je bila miza bogato obložena z različnimi slastnimi izdelki in pijačo. Med malico pa smo imeli še to čast, da nas je prišel pozdravit tudi Analijin dedek, ki je ustanovitelj Pekarne Pečjak. Pisarno pa smo nato spremenili še v delavnico, saj je vsak dobil kos testa in ga oblikoval v svoj izdelek. Izdelke so nam tudi spekli, ga. Tanja pa nam jih je že popoldne pripeljala v šolo. Predno smo se poslovili pa smo bili vsi tudi bogato obdarjeni, vsak je dobil darilno vrečko s Pečjakovimi dobrotami, majico, plastenko in posebej za nas pripravljen zvezek z nalogami. Imeli smo odlično pripravljen in izveden naravoslovni dan, ki nam bo še dolgo ostal v spominu. Nekaterim je bilo tako všeč, da so se že kar dogovorili za službo v Pekarni Pečjak.  Hvaležni smo družini Pečjak za povabilo in gostoljubje.


 OBISK PAŽBARJEVE KMETIJE_vedoželjni

Skupina učencev 4. in 5. razreda se je odpravila na obisk Pažbarjeve kmetije v Krtini. Sprejela nas je gospa Tanja, ki se ukvarja z izdelavo mlečnih izdelkov. Pred vstopom v prostore, smo si umili roke, na glavo dali kapo in na čevlje zaščitne copate (take,ki uporabljajo tudi v bolnišnicah). Izvedeli smo veliko o tem,kako nastajajo jogurti, skuta, sladka smetana, kislo mleko, maslo in še kaj. Na vsa vprašanja, ki jih ni bilo malo, smo dobili odgovore. Gospa Tanja nam je pokazala pripomočke, ki jih uporablja pri delu. Vse kar nastane lahko kupimo v trgovini na njihovi kmetiji. Med obiskom smo si pripravili jogurte različnih okusov, sladko in zeliščno skuto, ki smo jih seveda tudi poskusili. Bili so odlični. Na koncu smo si lahko ogledali tudi njihove kravice, ki so mi bile zelo všeč. Pridno dajajte mleko, da bomo lahko uživali ob uživanju mlečnih izdelkov kmetije Pažbar. Hvala gospe Tanji, da nas je sprejela. (Zapisala Laura Selan)


PREDSTAVITVE KRAJEV_5.RAZRED

Učenci 5. razreda smo pri pouku družbe pripravili predstavitve krajev v Sloveniji. Delali smo lahko sami ali v paru. Vse predstavitve so bile zelo dobre. Prav posebno presenečenje sta nam pripravila Miha in Matija.Iz vrečke sta potegnila velik popotni kruh značilen za Novo mesto. Po učilnici je prijetno zadišalo in v ustih so se nam nabrale sline. Namenjen je bil učiteljici, ki pa ga je pri malici delila z vsemi učenci. Tudi četrtošolci so ga poskusili. Ponosni smo, da smo predstavitve pripravili samostojno v šoli in dokazali, da zmoremo.  (Zapisala  Laura Selan)


NA OBISKU PRI GASILCIH GD STUDENEC_26.4.2018

V četrtek, 26. 4. 2018, smo učenci PŠ Krtina skupaj z učiteljicami obiskali gasilce PGD Studenec. Ker je bilo vreme lepo in mi polni energije smo se do gasilskega doma odpravili kar peš. Prostovoljni gasilci so se na naš obisk zelo dobro pripravili. Pokazali so nam nove prostore gasilskega doma in temeljito razložii, kaj vse se skriva v njihovem gasilskem avtomobilu. Učenci so se preizkusili v gašenju z gasilnimi aparati in zbijanju tarče z vedrovko. Skupaj z gasilci pa so nas gostile tudi reševalke, ki delujejo v sklopu gasilskega društva. Prikazale so nam osnove oživljanja in uporabo AED-ja. Učenci so novo znanje z veseljem preizkusili na lutkah. Dobre volje in polni novega znanja smo se opravili proti šoli in prvomajskih počitnicam naproti. Gasilcem in reševalkam se zahvaljujemo za sodelovanje in se že veselimo novih srečanj.


 

SODELOVANJE NA NATEČAJU_3.k

Učenci 3. k so sodelovali na natečaju komunalnega podjetja Prodnik. Narisati so morali Smetolovaja, ki je falot, ki komaj čaka, da pade noč. Takrat se odplazi do ekoloških otokov, prevrne smetnjake in raztrosi smeti. Nihče razen Grinija ne ve kako izgleda.

Naš učenec Tibor Dremelj je narisal eno izmed treh najboljših slik Smetolovaja in Grini ga je obiskal ter mu predal priznanje in nagrado. Žirijo je prepričal s tem, da je Smetolovaju narisal metuljčka.
 
 
 
 

RITMIČNA GIMNASTIKA_tekmovanje_14.4.2018

V soboto, 14.4.2018, je v organizaciji našega društva potekalo tekmovanje v ritmični gimnastiki z in brez pripomočka (estetska gimnastika), na katerem je sodelovalo 50 osnovnih šol, ki so pokazale 84 tekmovalnih sestav, v katerih je sodelovalo 670 deklet. Med šolami je bila zastopana tudi vaša podružnična šola.  sodelujoča dekleta in mesto, ki so ga dosegla:

PŠ Krtina – Lana Lukman, Manca Capuder, Iva Soršak, Hana Šeme, Eva Vrabec, Brina Oražem, vaja z obroči, 22. mesto.

 

 

EKSKURZIJA PO DOMAČI POKRAJINI_4.razredi_4.4.2018

V sredo, 4. aprila 2018, smo se ob 8. uri učenci in učiteljice 4. a, b in k razreda izpred šole z avtobusi odpravili po domači pokrajini. Pot nas je preko Moravške doline vodila do Moravč, kjer smo si ogledali tamkajšnji trg in spomenike, ki na trgu stojijo. Avtobus nas je nato odpeljal proti Slivni. Kraju, ki je dobil ime po slivah in kjer se nahaja Geometrično središče Slovenije (GEOSS). Tam smo si ogledali knežji kamen in državne simbole. Po malici smo se odpravili tudi v bližnji kraj Vače, ki je najbolj znan po odkritju Vaške situle. V vasi Klenik smo ob poti opazovali sušilnico lanu in lesene kipe, ki vodijo do povečane replike Vaške situle. Sivi oblaki so nas vztrajno preganjali, vendar nas niso ujeli. Mi pa smo se z avtobusom preko Savinjske doline odpeljali do Trojan. Včasih rimske postojanke, danes pa kraja, ki je najbolj znan po trojanskih krofih. Vodstvo tamkajšnjega gostišča nas je presenetilo in vsakemu učencu podarilo krof oz. sladoled. Ko smo si napolnili želodčke, smo si ogledali kuhinjo in prostor v katerem pridne gospodinje vsak dan pripravljajo okusne krofe. Za vse to bi se Gostinskemu podjetju Trojane lepo zahvalili. Do šole smo se preko Črnega grabna, mimo graščine Brdo, varno pripeljali nazaj. (Barbara Vidmar)

ZELO SO BILI SLASTNI. HVALA VAM ZA VAŠE GOSTOLJUBJE. UČENCI IN UČITELJICE 4. RAZREDOV

POMLADNE USTVARJALNE DELAVNICE_22.3.2018 

           

Letos smo že prav težko čakali, da se bo narava prebudila iz zimskega časa, nas razveselila s toplejšimi sončnimi žarki in se odela v zeleno odejo bogato z različnimi barvami.  POMLAD JE TU. Odločili smo se, da jo pozdravimo s skupnim druženjem učencev, staršev in učiteljic ter zunanjih sodelavcev. Družili smo se ob ustvarjanju iz različnih materialov,  preizkušali spretnost svojih rok in dobili kakšno novo zamisel za okrasitev naših domov. Izdelovali smo cvetje iz krep papirja, kvačkali in šivali, izdelovali voščilnice, kuhali vazelin, oblikovali glino, izdelovali butarice in poskrbeli, da je šola prijetno dišala po mafinih na pekovski delavnici. Prijazni udeleženci pekovske delavnice so nas z mafini in sadnimi nabodali tudi posladkali in osvežili. Hvala tudi ga.Mariji, ga. Stanki in gdč. Teji, ki so prevzele vodenje izdelave cvetja in butaric. S prostovoljnimi prispevki smo zbrali za šolski sklad 80€.

Spoštovani starši, hvala vam, da ste si vzeli čas za drugačno popoldne skupaj s svojimi otroki, in da s svojo udeležbo podpirate dejavnosti naše šole izven pouka. Po vašem odzivu in mnenju, bomo podobna srečanja še izvedli, saj nam dajejo priložnost sproščenega druženja.

 

ŠOLSKO MATEMATIČNO TEKMOVANJE_15.3.2018Rezultat iskanja slik za jurij vega

Že vrsto let v mesecu marcu na šoli poteka matematično tekmovanje za Vegova priznanja. Namenjeno je učencem od 1.do 9. razreda, da preizkusijo svoje sposobnosti na matematičnem področju. Pred tekmovanjem so se učenci zbirali na skupnih pripravah in razvozlali marsikatero logično, slikovno ali računsko uganko. Spoznavali so različne strategije reševanja nalog,kjer niso dovolj le znanja pridobljena pri pouku. Letos se je tekmovanja na naši šoli udeležilo 50 učencev. Vegova priznanje je osvojilo 19 učencev. Število dobitnikov glede na razred, je odvisno od števila vseh tekmovalcev posameznega razreda. Med njimi je tudi petošolec Andrej Zajc, ki se bo v mesecu aprilu udeležil državnega tekmovanja v znanju iz matematike( Ta stopnja tekmovanja je od 5. razreda naprej). VSEM PREJEMNIKOM PRIZNANJ ISKRENO ČESTITAMO IN ŽELIMO VELIKO MATEMATIČNEGA VESELJA. Dobitniki priznanj so: Ivana Avšič, Tian Dedukić, Dominik Pirnat, Tina Šumiga, Živa Oražem, Marcel Pirnat, Tobija Vid Škulj, Eva Vrabec, Brina Lautar, Anali Pečjak, Blaž Kepec, Liam Kos, Tibor Dremelj, Terezija Avšič, Luka Šumiga, Valentin Patrik Ivanuš,Hana Šeme, Laura Arnuš in Andrej Zajc.


PLAVALNI TEČAJ_3.razred_marec

Učenci 3. razreda imajo te dni plavalni tečaj, ki ga bomo izvedli v 4 delih. Glede na predznanje, so jih plavalni učitelji razdelili na 5 skupin. Delo poteka tako na suhem kot v bazenu z različnimi pripomočki, da bodo učenci osvojilo pravilno tehniko prsnega plavanja. Vmes pa je seveda še čas za igro v vodi in malico.


LEGO DELAVNICE_nadstandardni program_27.2.2018

Le kdo ne pozna Lego kock? Tudi učenci se med odmori in v času podaljšanega bivanja zelo radi igramo z njimi. Svoje znanje pa smo v torek, 27.2.2018 še nadgradili z LEGO®  Education programi pod vodstvom  strokovno usposobljenih sodelavcev Zavoda 1-2-3. POUČNO-KREATIVNO-ZABAVNO!

PUSTNI TOREK_13.2.2018

Nekoč je bil pust pomemben praznik, ko so naši predniki s posebnimi obredi, ki so vključevali tudi šemljenje oz. maskiranje, iz dežele podili zle zimske duhove in klicali toplo pomlad. Za praznovanje so bile predpisane tudi posebne, obredne jedi, s katerimi so naši predniki poskušali vplivati na rodovitnost zemlje. Polni krožniki in bogata hrana naj bi prinesli obilno letino, hkrati pa so si na ta način nabrali tudi nekaj zaloge, da so se lažje lotili dolgega, 40-dnevnega posta, ki je trajal vse do velike noči. Tudi na podružnici smo se učenci in učiteljice našemili ter po Krtini preganjali zimo, gospodinja Marinka pa je poskrbela za slastne krofe in bogato kosilo.


OB SLOVENSKEM KULTURNEM PRAZNIKU_7.2.2018

Slovenski kulturni praznik ima poseben pomen tudi za učence in učitelje krtinske šole, ki na različnih področjih kulture delujejo skozi vse leto. Učenci so ob lanskem kulturnem prazniku dobili dva celoletna kulturna  izziva: bralni izziv in kulturni sonček. Pohvalno je, da je veliko število učencev ob letošnjem kulturnem prazniku dobilo nagrado za uspešno prebranih 50 knjig, nekaj pa jih je poleg tega izpolnilo tudi knjižico kulturni sonček s katero spodbujamo obiske kulturnih ustanov. Že drugo leto zapored pa smo izvedli tudi šolsko tekmovanje iz lepopisa na katerem sodelujejo vsi učenci. Iz vsakega razreda smo izbrali najboljši fantovski in dekliški izdelek. Učenci so morali prepisati krajše besedilo, okrasiti prvo črko in dodati še svoje razmišljanje na določeno temo. Najboljši izdelki so bili predstavljeni na kulturni prireditvi, ki smo jo imeli v šoli. Kulturni program so oblikovali naši uspešni glasbeniki (Terezija Avšič, Andrej Zajc, Lucija Jurcan, Nikolaj Djordjević), pevci in učiteljica Anja, ki nam je doživeto predstavila sodobno Urško izpod peresa Andreja Rozmana Roze. Podelili smo nagrade zmagovalcem lepopisa in dobitnikom bralnega izziva in kulturnega sončka. Seveda pa izzivov ne manjka tudi v prihodnje- bralni izziv se je že pričel. NAGRAJENI UČENCI IN NJIHOVI IZDELKI TINA ŠUMIGA   LOVRO BLAŽIČ   EVA VRABEC   DAVID DIMC   JULIJA VOZEL   JAŠA KERŽAN LUCIJA JURCAN   KRISTIAN JERETINA RIHAR     LAURA SELAN 1   2    MIHA LEVAČIČ


ŠPORTNI DAN 1.TRIADE_februar

Kako dolgo časa smo ga čakali. Sneg namreč. Končno je pobelil naša polja, travnike, gozdove. Učenci 1.,2., 3. razreda smo bili takoj za uživanje v zimskih radostih. Zgradili smo snežake, utrdbe in igluje ter se zelo zabavali. Upamo, da nam teta zima podari še kaj snežne odeje tudi za čas počitnic.

 
 

GLEDALIŠKA PREDSTAVA_25.1.2018

Na šolo smo prejeli prijazno ponudbo gledališke skupine Vrtca Domžale, da bi našim učencem pripravila gledališko predstavo. Seveda smo jih z veseljem povabili v goste in ni nam bilo žal. Najprej so nas očarali že z bogato, domiselno in pisano scensko postavitvijo, ki je našo telovadnico spremenila v pravo gozdno pravljico. Igra je nastala po pravljici Jazbec in njegovo petje, ki jo je napisala Nina Mav Hrovat. Igralke so odlično opravile svojo vlogo, najbolj pa je s prepričljivo igro izstopal glavni junak-jazbec. Igro je dodatno obogatila še glasbena spremljava s pevskimi točkami, ter domiselni kostumi. Otroci so z navdušenjem spremljali nastop in upamo, da nas gledališčniki naslednje leto zopet obiščejo.


REVIJA RITMIČNIH NASTOPOV_27.1.2018

V soboto, 27.1., je v organizaciji Športnega kluba Bleščica potekal dogodek Revija ritmičnih nastopov. Na reviji se je predstavilo 500 deklet, ki so nam pokazale svoje nastopne točke, si pogledale kaj počnejo klubske prijateljice v drugih skupinah in se družile. Na dogodku se je predstavila tudi skupina iz naše šole.


ZIMSKI ŠPORTNI DAN ZA 5. RAZREDE_19.1.2018

Učenci petih razredov OŠ Dob in PŠ Krtina so na ta dan imeli zimski športni dan. Izbirali so med pohodom in drsanjem. Pohodniki so krenili na pot izpred OŠ  Dob, prišli pozdraviti drsalce na drsališču v Domžalah in se nato vrnili nazaj v šolo. Tam so bili aktivni še v šolski telovadnici, saj vreme ni bilo naklonjeno dejavnostim na prostem. Skupina učencev je preizkušala svoje znanje drsanja pod budnim očesom in vodenjem animatorjev ŠD Otok športa. Učenci so spretnosti drsanja dokazovali na poligonih, igrah z žogicami, padalom in nazadnje tudi pri igri hokeja. Čas je, ob stalni aktivnosti, hitro mineval, in približeval se je čas odhoda. Takrat pa se je učencem na drsališču pridružil še Izzy-maskota ŠD Otok športa. Nekateri so se stisnili v njegov objem, se slikali in drsali z njim. Na koncu športnega dne pa nam je pomahal v slovo.


 ŠPORTNI DAN UČENCEV 1.,2.,3.RAZREDA_6.12.2017

Prvošolci, drugošolci in tretješolci smo se odpravili na športni dan v Bit center. Tam smo se preizkusili v različnih športnih aktivnostih kot so plezanje v umetni steni, hokej, fitnes, interaktivni ples in atletiko. Učenci so v dejavnostih zelo uživali in so ves čas bili aktivni. Najbolj jim je bil všeč hokej in interaktivne vaje na računalniku. Manjša skupina učencev od 1. do 3.K razreda, ki ni odšla v Bit center, pa je uživala na zimskem pohodu. Krasen sončen dan nas je vodil do Gorjuše, kjer smo se lahko še malo okepali, poskrbeli za lačne želodčke in odpočili. V gozdu smo našli vhod v Železno jamo, spoznali kdo je bil Simon Robič, opazovali labode v potoku, iskali razlike med smreko in jelko,…. Bilo je lepo in poučno.


MIKLAVŽEV SEJEM_1.12.2017

V petek, 1.12.2017, smo na podružnični šoli Krtina pripravili za učence, starše in krajane praznični Miklavžev sejem. Stojnice so bile polne prazničnih dekoracij, venčkov, svečnikov, peciva, …  Šolski pevski zbor je v sodelovanju z interesnim krožkom Moderni ples pripravil kratek praznično obarvan kulturni program, ki je dobro popestril dogajanje. Po kulturnem programu nas je obiskal Sv. Miklavž s spremstvom. Uspešen del našega sejma je maček v žaklju. Tudi letos so krajani prispevali darila. Pripravili smo 165 polnih srečk. Na šolski sklad smo položili 1000 €. Del sredstev bo porabljenih za izvedbo zaključnega izleta za vse učence podružnice in za nakup nadstandardne opreme. Na sejmu so s svojo stojnico sodelovali tudi člani TD Rača. Hvala vsem, ki ste bili del našega prazničnega, decembrskega dne.Rezultat iskanja slik za CLIPART CHRISTMAS Zahvaljujemo se našim sponzorjem:

  • Rotometal
  • Pekarna Pečjak
  • KS Krtina
  • Cvetličarna Vijolica, Dob, Stanka Prašnikar
  • Oaza miru, založništvo d.o.o, Barbara Lajevec

DVODNEVNI POHOD NA  MRZLICO_1., 2.12.2017_povezava


UČENCI 2. RAZREDA V CANKARJEVEM DOMU_23.11.2017

V Cankarjevem domu je predzadnji teden v novembru rezerviran za knjižni sejem. Poleg bogate knjižne ponudbe pa je poskrbljeno tudi za spremljevalne kulturne prireditve in dogodke. Eden izmed njih je bil tudi zaključek projekta Ljudske pesmi babic in dedkov, ki ga je organizirala založba Rokus Klett. Nanj smo se prijavili tudi učenci 2.k razreda, saj uživamo v petju, igranju in plesu. V četrtek, 23.11. 2017 smo torej nastopili v dvorani Duše Počkaj in s petjem, igranjem, plesom in likovno predstavitvijo predstavili slovensko ljudsko Lisička je prav zvita zver. Z veseljem smo se pripravljali, doživeto nastopili in bili ponosni na svoj nastop. Po prireditvi pa smo se sprehodili še med stojnicami knjižnega sejma in naredili kratek sprehod po Ljubljani. Imeli smo se lepo in veselimo se novih izzivov.


OGLED GRADU TUŠTANJ_14.11.2017

V mesecu novembru smo v okviru nadstandardnega programa raziskovali zgodovino gradu Tuštanj pri Moravčah. Najprej smo se zbrali pred mogočno starodavno platano, ki krasi grajsko dvorišče. Sprejela sta nas lastnika gradu, Petra in Peter Pirnat, ki sta grad postopoma obnavljala, svoje izkušnje z obnovo in zgodovinsko vrednost zbirk, pa z veseljem delita z obiskovalci. Grad je pomembna točka tudi za posebne priložnosti: poroke, obletnice, koncerte, razstave… Nas pa je še posebej zanimala zgodovina in izvedeli smo, da je imel graščak Luka Pirnat družinske korenine prav v Krtini. Sprehodili smo se po grajskih sobanah, spoznavali posebne starinske predmete, ki v današnjem času niso več v rabi, si ogledali zbirko orožja… Izdelali pa smo tudi grajski pečatnik in grb. Obisk smo zaključili ob toplem čaju in slastnem pecivu, ki sta ga za nas pripravila gostitelja.

 

PLANINCI NA ŠENTURSKI GORI_21.10.2017

Na sončno soboto so se planinci podali na pot proti Šenturski gori. Naj več povedo fotografije na spodnji povezavi. Uživajte pri ogledu.

SLIKE POHODA


OGLED RAZSTAVE SVET ŽUŽELK_19.10.2017

Tega dne se je skupina vedoželjnih učencev, 4 in 5. razreda naše šole in petih razredov OŠ Dob, v Domžalah ogledala razstavo žuželk pri nas in po svetu. Najprej so opazovali značilne žuželke za naše gozdove, travnike in gorski svet. Vmes so prisluhnili tudi kako zanimivo se nekatere oglašajo. Sedaj vedo tudi, kakšna je razlika med samčkom in samico metulja. Jo boste ugotovili tudi vi na spodnji sliki? Kmalu so bili pred izzivom sprejeti žival v svoje roke. Nekaterim to ni delalo težav, drugi pa so prestali preizkušnjo premagati strah pred paličnjakom in hroščkom. Veselje je bilo opazovati kako ponosni so bili. Ustavili so se ob vitrinah največjih žuželk sveta, jamskih žuželk in opazovali posamezne primere z lupo. Samostojno so ugotavljali pomen nekaterih poimenovanj predstavljenih žuželk in ob tem spoznali marsikaj zanimivega. Popoldne je bilo zanimivo, poučno in drugačno.


DELAVNICA TD RAČA_17.10.2017

Oblikovanje kvašenega testa in peka drobnega kvašenega peciva. V torek, 17. 10. 2017, je na naši šoli potekala delavnica, ki so jo vodile članice TD Rača. Kot vedno, so se tudi letos učenci z veseljem prijavili in sodelovali pri peki drobnega kvašenega peciva.


OBISK ŠOLARJEV KOLESARJE IZ OŠ JURIJA VEGE MORAVČE_21.9.2017

V četrtek, 21. 9. 2017, nas je v okviru tedna mobilnosti obiskala skupina ambasadorjev varnega kolesarjenja z mentorico mag. Katjo Medija iz OŠ Jurija Vege. Da je bila njihova pot še bolj varna jih je na poti spremljal policist na kolesu. V šoli smo jih sprejeli učenci 4. razreda skupaj z razredničarko in ravnateljico OŠ Dob, Barbko Drobnič. Ob izmenjavi daril smo pohvalili njihov podvig in se odločili, da se jim morda tudi mi v prihodnjem šolskem letu pridružimo v projektu Varno na kolesu.


PIKIN FESTIVAL_september

Septembra smo se z učenci prve triade udeležili Pikinega festivala v Velenju. Najprej smo si ogledali plesno predstavo, ki je govorila o tem kako Pika praznuje rojstni dan. Nato smo se odpeljali k Velenjskemu jezeru, kjer je glavni prireditveni prostor. Učenci so se udeležili različnih ustvarjalnih delavnic, na koncu pa smo se sprehodili čez cel prireditveni prostor in srečali Piko Nogavičko.


PRVI ŠOLSKI DAN ZA PRVOŠOLCE_1.9.2017

Prvošolčki in njihovi starši so se polni pričakovanj zbrali v šolski telovadnici. Dobrodošlico jim je izrekla ravnateljica Barbka Drobnič, ki je predstavila vodjo podružnice Tjašo Vilar ter obe učiteljici Anjo Kokalj in Aleksandro Pogorevčnik. Po pozdravnih besedah je sledila lutkovna igrica Hočem v šolo, ki jo je pripravila Anja Kokalj. Otroci so napeto spremljali dogajanje na malem odru, nato pa so se odpravili v jedilnico na sladko presenečenje. Druženje smo zaokrožili s pogovorom in prvimi otroškimi risbicami, s katerimi smo okrasili razred.

V ponedeljek 4.9. so nas obiskale policistke in nas povabile na sprehod po okolici šole. Opozorile so nas na pravilno prečkanje ceste, varno hojo ob cestišču ter nam pokazale nekaj nevarnejših mest, kjer moramo biti še posebej previdni.


ŠOLSKO LETO 2016_2017

POSLOVIMO SE OD ŠOLSKEGA LETA_22.6.2017

Prišel je čas, ko smo bili v naših mislih že v času počitnic. Tako kot vsako leto, smo se tudi letos skupaj poslovili od iztekajočega šolskega leta. Zbrali smo se v šolski telovadnici, ki je “pokala po šivih”, saj je bila premajhna za vse naše obiskovalce in se predali programu, ki so ga pripravili učenci. Rdečo nit je oblikovala predstava Pekarna Mišmaš, ki so jo oživeli naši učenci pri gledališkem krožku. Za glasbene dodatke so poskrbeli učenci pevskega zbora z učiteljico Elizabeto, Tomažem in Blažem. V celotno predstavo so s svojimi deli posegli tudi petošolci, ki so se poslovili od naše šole. Zaupali so nam kaj pravljičnega se je dogajalo v teh petih letih njihovega šolanja in skupaj smo obujali spomine na minula šolska leta. Naša skupna pravljica se je končala z druženjem pod šolsko vrbo, kjer smo si vzeli čas za pogovor in sladke dobrote.

Hvala pekarni Pečjak,ki je pomagala Mišmašu napeči dovolj slastnih rogljičkov in vsem,ki ste nam pomagali oblikovati popoldne druženja učencev, staršev in zaposlenih.

VESELI SMO, DA STE SE DRUŽILI Z NAMI IN BILI DEL NAŠE KRTINSKE ŠOLSKE PRAVLJICE.


TAMAR_15.6.2017 Sredi junija smo imeli naš letošnji nagradni izlet. Odpeljali smo se v Planico in nato peš krenili v Tamar. V Planici smo si ogledali ogromno skakalnico velikanko in  spuščanje pogumnih po jeklenici nad njo, na manjših skakalnicah smo videli tudi nekaj smučarskih skokov. Najprej smo pojedli malico, nato pa smo se podali v Tamar. Napotke za pot nam je dal vodnik Jurček iz PD Moravče. Zavezani čevlji in prava dolžina naramnic pri nahrbtniku sta bila potrebna. Pot je bila položna, ni bila naporna, saj smo vmes lahko opravili tudi nekaj opazovalnih nalog. Prej kot v eni uri se nam je prikazala koča v Tamarju, Jalovec za njo pa so občasno zakrivali oblaki. Veliko prostora je v Tamarju, vsak  ga je lahko izkoristil po svoje. Nekateri so najprej potešili željo po sladkarijah, sladoledu, najbolj pa je prijala hladna pijača. Tudi za spominke smo imeli denar. Na prostoru pred kočo smo se igrali z žogo, veliko pa se nas je podalo pod slap Nadiže in se prepričali o svežini vode, ki tu izvira. Prekmalu je prišel čas za odhod. Narava nas je očarala in  ob sestopu nas je bilo treba kar priganjati. Vse se je srečno končalo. Cvetoča narava nas je vabila, da se kmalu vrnemo v vznožje naših čudovitih Julijcev.


PLANINCI NA UŠTAH_9.6.2017 V petek, 9. 6. 2017, smo imeli zaključek planinskega krožka v letošnjem šolskem letu. Zbrali smo se ob 17.00 na parkirišču pri gostišču Nadlog in se peš odpravili proti Uštam. Med potjo smo videli zelo lep razgled na Moravče, saj smo imeli sončno vreme. Na cilju smo se najprej okrepčali z dobro malico, potem pa smo mladim planincem podelili nagrade. Za določeno število pohodov so dobili nalepke ali značko. Zraven smo priložili še čokolado. Uredili smo tudi knjigobežnico. To je prostor s knjigami, kjer si lahko knjigo vzameš, sposodiš ali vrneš. Po prijetnem druženju, iskanju zaklada in igri, smo se odpravili v dolino. Naše druženje smo zaključili polni lepih vtisov in si obljubili, da se v septembru spet dobimo. Zapisala Barbara Peterka, mentorica iz Moravč


GOLF-nadstandardni program_5.6.2017 V letošnjem šolskem letu smo kot zadnjo dejavnost v okviru nadstandarnega programa izvedli golf. 5. junija smo odšli v Golf klub Arboretum, kjer sta nas pričakala dva igralca, ki sta tudi učitelja golfa. Najprej nam je eden izmed njiju, ki je tudi profesionalni igralec golfa, prikazal igro golfa in odigral dve luknji. Učenci so ga z zanimanjem spremljali in postavljali zanimiva vprašanja.Učence smo nato razdelili v tri skupine. Skupine so krožile po postajah in učenci so se spoznali z osnovami golfa – kako pravilno držati palico, kakšno je pravilno gibanje, izrazi v golfu itd. Učencem je bila dejavnost všeč, saj so spoznali nov šport. Golf na prvi pogled ne zgleda težak in naporen za igrati, a kaj hitro so spoznali, da je zelo zahteven in potrebuješ veliko koncentracije ter mirnosti za dobro igro.


POHOD NA DONAČKO GORO_3.6.2017

Na naš zadnji izlet v tem šolskem letu je bilo lepo vreme. Zbrali smo se na avtobusnih postajah v Moravčah, pri šoli v Krtini in v Dobu. Po vožnji z majhnim avtobusom, smo se zagrizli v hrib. Pot je bila mokra,  Jurček nas je na to opozoril že v avtobusu. Res je bilo tako, čeprav smo se v Moravčah že borili s sušo. Pot je potekala po gozdu, kar nam je bilo všeč, saj je bilo zelo soparno. Sledilo je presenečenje – v gozdu je bilo veliko užitnih gobanov. Z njimi smo polnili nahrbtnike in vse do jeklenic smo oprezali za njimi. Pri jeklenicah smo se umirili in hodili kot pravi planinci. Na vrhu je bilo zato veliko veselje, saj smo prehodili zahteven del poti. Nato smo se spustili do Rudijevega doma, kjer smo imeli nekoliko daljši odmor. Pot od Rudijevega doma do avtobusa je hitro minila –  v mejah smo našli še veliko jagod. Naš šofer, ki je ves čas hodil z nami, nas je srečno pripeljal nazaj. Čaka nas le  še nagradni izlet do moravškega doma na Uštah.  Naslednje šolsko leto se bomo zopet srečevali na zanimivih izletih.

Zapisala: Mojca Smrkolj


BEZGOV DAN_2.6.2017 V petek smo imeli bezgov dan. Vsak je prinesel malo bezga. Iz njega smo naredili šmoren. Zelo je bil okusen. Zraven smo dobili bezgov sok. Ko smo pojedli,  smo odšli na igrišče. Gal Ražman, 4. razred Bezgov šmoren se naredi iz  mleka, jajc in moke. Skupaj z malo soli premešamo. Vzamemo bezgov cvet in ga namočimo v testo. Damo v ponev z vročim oljem in ocvremo. Cvre se vsaj dve minuti na vsaki strani. Ko se ocvre,ga damo na krožnik in posujemo s sladkorjem. Hana in Lucija, 3. razred Danes smo pri ekovrtu in podaljšanem bivanju pekli bezgov šmoren in pili sladki sok. Vsi so ga poskusili. Tija Govejšek, 2. razred


KRTKOVE IGRARIJE_25.5.2017 Na dan, 25. 5. 2017, smo učiteljice organizirale Krtkove igrarije – orientacijo po Krtini.Ko smo se vsi zbrali, so se nam najprej predstavile mažoretke, nato pa so sledila navodila za orientacijo.Vsaka skupina se je morala najti skupaj, dobili so liste z navodili in spremljati, kdaj bo njihov čas odhoda. Skupin je bilo 11, v vsaki pa cca 7 članov. Na pot so se odpravljali v razmaku 5 minut. Na poti jih je čakalo 6 postaj (na vsaki postaji je bila učiteljica), kjer so morali opravljati različne naloge (petje, pantomima, metanje storžev v obroče, prepoznavanje zelišč itd.)Skupine so bile zelo hitre, nekateri so pot opravili v manj kot 30 minutah. Na koncu je sledila razglasitev, podelitev medalj in nasmejani otroci, starši in učiteljice, saj je druženje res uspelo in smo se prav vsi zabavali.


NARAVOSLOVNI DAN – MIKROORGANIZMI_23.5.2017

V torek, 23.5.2017, smo imeli najboljši naravoslovni dan doslej. Pod mikroskopi smo gledali muho, pajka, rožo, oreh, plesen in ostale stvari. Imeli smo še dve delavnici, kjer smo vohali in okušali. Vohali smo sivko, rožmarin, evkaliptus in cimet. Okušali smo kislo, grenko, sladko in slano. Dobili smo tudi učne liste.

Tina Lukan, 3.k


KULTURNI DAN_GLASBENE DELAVNICE_16.5.2017

Učenci prve triade smo v torek, 16.5.2017, na obisk povabili glasbena pedagoga Bojana Cvetrežnika in Hano Mačkovšek iz Godalkanja. Zelo nam je bilo všeč, ker smo lahko igrali na boben, ploskali, delali svoj ritem, plesali in peli afriško uspavanko. Spoznali smo, kakšno glasbo lahko naredimo s telesom. Učenci 2.k


DVODNEVNI POHOD PO POHORJU_12.5.2017 V petek, 12.5.2017 smo se mladi planinci zbrali na avtobusni postaji v Moravčah in pred šolo v Krtini, da se odpeljemo na dvodnevno druženje na Pohorje. Pri hotelu Belvi na Pohorju nas je čakal naš animator Miro, ki  nas je ob poteh bogatil z zgodbami. Ogledali smo si cerkev, ki jo je hudič od jeze podiral, se povzpeli na razgledni stolp, si natočili zdravo in pomlajevalno vodo, se ustavili v hotelu Zarja, kjer smo polizali zaslužen sladoled. Proti večeru smo prispeli do Ruške koče pri cerkvici sv. Areha.  Pripravljena večerja nam je že pošteno teknila. Po zabavnem večeru in Ažbetovi harmoniki v Čandrovi koči smo tudi zaplesali, nato pa smo se zelo počasi odpravili h počitku. Drugo jutro smo se po zajtrku povzpeli do Žigartovega vrha, najvišjega vrha Pohorja. Sestop je bil zabaven, delali smo tudi koče za škrate, ki tam prebivajo. Ogledali smo si cerkev sv Areha, po kosilu pa smo se odpravili proti domu. Odpeljali smo se do Osankarice, kjer nas je čakal še krajši pohod po posebni poti skozi gozd do Črnega jezera, ki je bil naš zadnji cilj. Po vrnitvi v avtobus nas je čakala le še zabavna vožnja do doma. Doživetij ne bomo pozabili, dala so nam novih načrtov za naše naslednje pohode v čudovito in pravkar razcvetajočo se slovensko naravo.

Mojca Smrkolj


RITMIČNA GIMNASTIKA_nastop V soboto, 8. 4. 2016 se je v Športnem centru Triglav, v organizaciji Športnega kluba Bleščica, odvijalo področno tekmovanje športnih iger mladih za pokal ŠZL v ritmični gimnastiki in estetski gimnastiki. Na tekmovanju je v skupinskih vajah C programa ritmične gimnastike tekmovalo 279 deklet,  318 deklet je tekmovalo v estetski gimnastiki, poleg tega pa smo videli tudi 10 nastopnih točk. Vseh tekmovalnih vaj je bilo 79. Na tekmovanju smo spremljali kvalitetne nastope C programa ritmične gimnastike in estetske gimnastike, saj so bile koreografije zanimive izvedba vaj pa zelo dobra. Tekmovanje je potekalo v obliki kvalifikacij, iz katerih se je na finalno tekmovanje uvrstila polovica ekip. Rezultati ekipe naše šole so: POŠ Krtina, Mlajše deklice, ritmična gimnastika, 20. mesto. ČESTITAMO DEKLETOM.


POHOD NA BOČ_22.4.2017 Kot velja že dolgo, smo se zbrali na treh avtobusnih postajah: v Moravčah, Krtini in Dobu. Odpeljali smo se proti Poljčanam, da obiščemo »štajerski Triglav«- Boč. Udeleženci izleta na Boč smo bili vsi, ki smo se pripeljali z minibusom na Poljčane, tudi šofer. Pot je vodil Igor Kanižar, varuh gorske narave,  ki je bil tudi na ogledni turi. Pohodniki so hodili zelo dobro, vključno s Klaro, ki je kot najmlajša udeleženka štela le pet let. Pot se je dokaj strmo dvigala, šli smo po zanimivi gozdni učni poti. Dom smo dosegli v dobri uri. Tu smo si ogledali tudi film o velikonočnici, ki je tu žal že odcvetela, film pa nam je pokazal tudi veliko vrst cvetja in živali s te poti. Tam smo si odpočili, pojedli malico, nato pa pot nadaljevali do vrha Boča in se skoraj vsi tudi povzpeli na razgledni stolp. Vreme je bili jasno, a bilo je kar hladno in po razgledu smo  kmalu začeli sestopati.  Vračali smo se mimo »dinozavrovih jam«, kamor smo tudi pokukali. Pot sestopa je bila kar zahtevna, saj je bilo treba paziti na kamenje. Nižje, ko se je pot spremenila, nismo imeli več težav in srečno smo se vrnili do našega miniavtobusa.  Med prevozom nismo bili zaspani in utrujeni, kot pričakujejo naši vodniki.Obljubili smo si, da naslednjič spet gremo skupaj v hribe.


UČENCI V ODDAJI OTROŠKI RINGARAJA_posnetek oddaje(klik na sliko)

Rezultat iskanja slik za radijski ringaraja

 


EKO VRT Vrtnarji na PŠ Krtina pridno vrtnarimo. Najprej smo presadili vse sobne rastline, nato smo ob pomoči enega dedka in dveh staršev že pripravili naš vrt za sejanje in sajenje.Posadili smo  jagode in nekaj krompirjev, posejali solato in nizek fižol. Poskrbeli smo tudi za  grmovnice, jim dali naš prvi humus iz kompostnika ter dodali še nekaj naravnega gnojila.Naš pridni pomočnik Ivan pa je oskrbel našo jablano in češnjo, na kateri bo že cvetela veja, ki smo jo lani cepili. Vabimo tudi druge starše, da se nam kdaj pridružijo v času našega petkovega druženja. Hvala vsem, ki nam pomagajo  s hlevskim gnojem, sadikami in semeni. Vsi se že veselimo jagod, ki bodo kmalu zacvetele.


IZDELAVA ROŽIC_23.3.2017 V četrtek, 23. marca 2017, so se na PŠ Krtina v popoldanskem času zbrali učenci željni ustvarjanja. Pričetek pomladi so si polepšali z izdelovanjem tulipanov in žafranov iz krep papirja. Delavnica je potekla pod strokovnim vodstvom go. Marije in go. Sonje, članici medgeneracijskega društva Jesenski cvet in kreativne skupine MASIMM, katere poslanstvo je prenašanje znanja ročnih spretnosti od starejših na mlajše generacije. Kljub ustvarjanju, ki je zahtevalo zbranost, pa smo lahko vmes tudi poklepetali in zvedeli, da gospe redno tudi sodelujeta na delavnicah na Menačnikovi domačiji v Domžalah, kjer prav tako delita svoje znanje, za kar pa smo jim tudi mi zelo hvaležni.


GREGORJEVO_11.3.2017 Tudi letos smo se odzvali povabilu TD Rača in bili del tradicionalnega spuščanja gregorčkov. Več o dogodku na povezavi: GREGORJEVO.


POHOD_MLINČKI_18.2.2017

V soboto, 18. 2. 2017, smo se planinci PD Moravče (OŠ Jurija Vege Moravče, OŠ Dob in podružnice Krtina) odpeljali mimo Mengša do vasi Utik, kjer smo se peš odpravili proti Mlinčkom v Suhadolskih gozdovih.Takoj na začetku poti nas je še v meglenem jutru presenetil mali škratek, ki je smuknil vodnici Anki v nahrbtnik. Prišepnil  ji je, da je šel k Žegnanemu studencu po čudežno vodo za mamico, tam pa ga je nekaj prestrašilo. Zbežal je, a pozabil pri studencu steklenico, v katero je želel natočiti vodo, ki naj bi pomlajevala. Ko je prestrašen bežal, je izgubil trakove, ki jih je želel navezati na steklenico za okras. Prosil nas je, če mu pomagamo najti trakove in steklenico.Ker nas pot do Mlinčkov vodi mimo Žegnanega studenca, smo se odločili škratku pomagati. Skupaj z njim smo se odpravili do Žegnanega studenca. Na poti, obsijano tudi s soncem, smo našli trakove, pri studencu pa še stekleničko. Škratek se je z nami odpravil do Mlinčkov pri Mrzlem Studencu, tam se je  otrokom zahvalil za pomoč z bonboni, potem pa mamici odnesel s trakovi okrašeno stekleničko polno čudežne vode iz Žegnanega studenca.Ko smo se od škratka poslovili in si ogledali nadvse zanimive mlinska kolesa sredi gozda, smo na klopcah pomalicali in se kmalu opravili nazaj proti Utiku.Pohod smo zaključili z res veliko lepih vtisov. Občudovali smo razgled z vrha Koseškega hriba, nizko nad nami leteča letala in helikopter, ogledali smo si spomenik postavljen Luki Zarniku – Žici, »križev pot Slovencev«, visoka drevesa, … Seveda pa so nam najbolj od vsega ostali v spominu škratek in mlinčki.

SLIKE POHODA


POHOD TLAČNICA_ŠTEFIN_4.2.2017 V soboto, 4.2.2017 se je zbudil,  kot nekaj dni prej, siv dan. Planinci PD Moravče (Oš Jurija Vege Moravče in podružnice Krtina) smo se zbrali v Moravčah na avtobusni postaji, da bi se skupaj odpeljali do Zg. Kosez, potem pa peš krenili proti Tlačnici. Zbralo se nas je trinajst. Ko smo se z lastnimi avtomobili pripeljali v Koseze, smo  po asfaltni cesti peš odšli proti Tlačnici. Dežja ni bilo, spremljala nas je megla, zato so bili razgledi s Tlačnice, ko smo prispeli v vas, zelo slabi. Edini še naseljeni prebivalci tu, Tičevi, so nas prijazno pogostili s pecivom . Po pogovoru z njimi smo odšli proti Pavel butari, kraju s kapelico, kjer so v 19. stoletju pokopali nesrečnega pastirčka Pavla Butaro, ki je tu umrl v otroški igri. Pot smo nadaljevali proti Štefinu, planoti nad Pečami, kjer smo se vpisali v knjigo, poslušali še zgodbico o naseljencih tu, nato pa smo se odpravili proti Pečam in nazaj proti Kosezam, kjer so nas čakali avtomobili.  Pot je bila polna zanimivosti v naravi, mladi planinci so imeli čas za igro v naravi, opazovali smo prebujajočo in težko pričakovano pomlad. V Pečah nas je  ob malicanju na klopci pred čebelnjakom lepo ogrelo sonce. Tudi igra ob potočkih je bila zelo zanimiva. Jaka je naštel 101 cvet (bolje rečeno popek teloha, 20 trobentic) in 7 lovskih opazovalnic. Komaj čakamo na nov pomladni pohod. Tlačnica_1 Tlačnica_2 Tlačnica_3 Tlačnica_4 Tlačnica_5


OB SLOVENSKEM KULTURNEM PRAZNIKU_1. 2. 2017

Slovesnost ob bližajočem se kulturnem prazniku, smo pričeli s slovensko himno Zdravljica, za katero je besedilo napisal dr. France Prešeren. Pesnik, ki je v naši književnosti pustil velik pečat. Prav je, da kaj iz njegovega življenja vedo tudi najmlajši. Dobro so prisluhnili zanimivim podatkom iz njegovega življenja in nato uspešno odgovorili na vprašanja. Učenci drugega razreda so nas popeljali v svet literature z igrico o Veroniki Deseniški, ki je bila precej podobna Uršiki iz Prešernovega Povodnega moža. Tudi Povodni mož ni manjkal. V celoti nam ga je povedala (“na pamet”) učenka Vesna Rode. Lepo je, da učenci potujejo tudi v svet poezije. Veseli smo, da radi obiskujejo knjižnice in spoznavajo najrazličnejšo literaturo. Tri učenke so bile pri tem še posebno uspešne in so opravile bralni izziv, ki so ga vsi učenci dobili na lanskoletni prireditvi. Prebrale so 25 knjig z različno tematiko. Čestitamo IVO SORŠAK, KAJI LAVRIČ in LUCIJI JURCAN. Učiteljica Anja, ki je izziv pripravila, jih je za opravljeno nalogo tudi nagradila. Upamo, da se jim v naslednjem letu pridruži še kdo. Nagrajeni so bili tudi učenci, ki so bili najuspešnejši na šolskem tekmovanju iz lepopisa. To so bili: VITO ŠEME, ANŽE ŽEBALC, LUCIJA JURCAN, LAURA SELAN IN NIKA LUKAN. Čestitamo jim.

Naj bo v našem prostem času tudi ČAS ZA BRANJE KNJIG.

Prešeren_1 Prešeren_2 Prešeren_3

Lepopis_1 Lepopis_2 Lepopis_3 Lepopis_4 Lepopis_5 Lepopis_5a


VRTEC NA OBISKU V ŠOLI_27.1.2017

Meseci na koledarju se hitro vrstijo in še malo in prišel bo čas, ko bo v šolo prišla nova generacija prvošolčkov. V petek, 27.1.2017, so s svojima vzgojiteljicama prišli malo pokukati kako poteka delo v šoli. Gostili so jih naši prvošolčki z učiteljico Elizabeto in Aleksandro. Družili so se ob različnih dejavnostih, poslušali navodila, med seboj sodelovali in skupaj ustvarjali. Izdelke, ki so nastali, lahko vidite na spodnjih fotografijah. Krasijo pa tudi steno šole. Veselimo se naslednjega druženja.

Vrtec_1 Vrtec_3 Vrtec_4 Vrtec_4a


POHOD NA ZASAVSKO SVETO GORO_21.1.2017

21.1.2017 je bila zelo mrzla sobota, 20 planincev je vseeno prispelo na parkirišče na avtobusno postajo v Moravčah. Od tu smo se z osebnimi avtomobili odpeljali na Vače, kjer je bil start našega pohoda na Zasavsko Sveto goro. Najprej smo se ustavili na Kleniku, kjer smo si ogledali veliko kopijo vaške situle,  ki je bila tu najdena. Pot smo dobro oblečeni nadaljevali. Hodili smo po zasneženi in ledeni naravi. Pridna in hitra hoja nas je ogrela, zato smo bili hitro na vrhu. Imeli smo čudovit razgled na bližnjo okolico ter Julijske in Kamniško savinjske Alpe. Pri koči smo pomalicali, popili topel čaj, nato pa kar kmalu začeli sestopati po poti prihoda. Sneg je bil kot moka, pot je bila mehka in le mestoma ledena. Ko smo zapustili najbolj strm del poti, se je pričela prava zabava. Valjali smo se po travnikih, saj smo imeli oblečene smučarsko obleko, sneg smo dobro preizkusili.Na Vačah smo si ogledali še fosilno morsko obalo, nato pa smo se usedli v avtomobile in odpeljali domov. Ugotovili smo, da smo odkrivali pravo ledeno kraljestvo.

Zasavska_2 Zasavska_1 Zasavska_4 Zasavska_3 Zasavska_2 Zasavska_1


REVIJA NASTOPOV _BLEŠČICA_14.1.2017

V Športnem klubu Bleščica letos vadi 1200 deklet. Od tega jih 500 vadi v tekmovalnih skupinah, za katere organiziramo tekmovanja, ostala dekleta pa vadijo v ne tekmovalnih skupinah. Za dekleta, ki ne tekmujejo, vsako leto organiziramo Revijo nastopov, ki je letos potekala 14.1. Na Reviji se je predstavilo 35 točk, v katerih je skupaj nastopalo 600 deklet.  (Petra Kamenšek)

Bleščica_1 Bleščica_2


OB DNEVU SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI_23.12.2016

Na zadnji dan pouka v letu 2016, smo se zbrali v šolski telovadnici in se družili ob kratkem kulturnem programu. Učenci pri gledališkem krožku so nas popeljali v praznični čas in si zaželeli snega. Kljub temu, da vreme njihovim željam ni bilo naklonjeno, so si na drugačen način naredili sneženega moža. Še bolj pomembno je bilo, da so ga naredili otroci, ki so ugotovili, da je delo lažje, če ga opravijo skupaj kot prijatelji. Pete so nas zasrbele ob plesni točki učenk, ki obiskujejo plesne vaje v Mikiju. Čudili smo se kako spretno že znajo rokovati s palico naše mažoretke. Srečo smo delili ob spominu in pomenu dneva samostojnosti in enotnosti za vse nas. V to so nas popeljali učenci tretjega razreda. Bodimo veseli, srečni, zadovoljni, prijateljski drug do drugega in življenje bo prijetno. Naj bodo taki tudi praznični dnevi in vsi dnevi v prihajajočem letu.

Sam_1 Sam_2 Sam_3 Sam_4 Sam_5 Sam_6 Sam_7 Sam_8 Sam_9 Sam_10


BOŽIČNI KONCERT_22.12.2016

Bil je poseben dan. Poseben, ker nas je popeljal v čas prazničnih dni in ker je bil dvakrat prvi. Zakaj prvi? Prvič smo na pobudo učiteljice Elizabete izvedli božični koncert v krtinski cerkvi. Prvič sta se v programu predstavila kar dva zbora podružnične šole Krtina, zbor 1. in 2. razreda ter zbor 3., 4. in 5. razreda. Jima bo potrebno dati imena, da bo poimenovanje lažje.

Z baklam in svečkami razsvetljena pot nas je pripeljala do cerkve v kateri je že bilo čutiti skrivnosti prazničnega časa. Časa, ki ga doživljamo vsak po svoje, vsakemu pomeni  nekaj samo njegovega, nekaj kar bogati naše družine, naše odnose. Ena izmed njih je vsekakor glasba, ki nas napolni z milino, toplino, mirnostjo in vzbudi v nas morje pozitivnih misli. To se je dogajalo tudi tega dne, ko so nas otroški glasovi ponesli v svet glasbene zgodbe. S pesmijo so na ogreli in  odnesli vsakega v svoj svet razmišljanja. K razmišljanju nas je spodbudila tudi zgodba o rdečem paketu, ki nas je vodil skozi glasbo in nas spomnil, kaj je res pomembno v življenju. Za sopranistko Vanjo Osolnik je to vsekakor glasba-petje in hvala ji, da smo lahko uživali ob njenem izvajanju. Dogodku so dodala svoj čar glasbila-klavir, kitara, violina, ki so se zlila z glasovi naših učencev. Hvala Tomažu, Dominiku in Evi, da so bili del naše praznične glasbene zgodbe. Zgodbe, ki so nam všeč,  radi večkrat poslušamo. Naj tudi današnji še večkrat prisluhnemo.

Koncert_1 Koncert_2 Koncert_3 Koncert_4 Koncert_5


POHOD OKOLI GRADIŠKEGA JEZERA_6.1.2017

V petek, 6.12.2017 ob pol šestih zvečer, se nas je 52 planincev iz PD Moravče( podružnična šola Krtina, osnovna šola Dob in osnovna šola Jurija Vege Moravče) zbralo na parkirišču pri Gradiškem jezeru. Termometer je padel pod deset stopinj pod ničlo, tudi vetrovno je bilo. Vseeno smo pogumno, opremljeni z lučkami, zakorakali po poti okrog jezera. Jezero je bilo zaledenelo, a ker nas je bilo veliko, nismo tvegali, da bi z našo težo obremenili gladino. Po poti smo stopali hitro, saj smo se tako ogreli. Pot smo premagali brez težav in naš prvi letošnji pohod se je hitro zaključil. Pred sedmo uro zvečer smo že prišli nazaj na parkirišče. Ob koncu smo se še posladkali in tako obeležili naš jubilejni, 10. pohod. Hitro smo se razkropili, saj nam je mraz lezel v kosti. Upamo, da se bodo vsi naslednji letošnji pohodi tako kot prvi, srečno končali. Srečno in veliko uspešnih pohodov v letu 2017, planinci!

gRADIŠKO_1 Gradiško_2


MIKLAVŽEV SEJEM_30.11.2016 Na predvečer prvega decembra, ki je bil letos ožarjen s čarobnimi barvami zahajajočega sonca, smo na podružnični šoli Krtina priredili tradicionalni, letos že 16. Miklavžev sejem. Tako kot se vsako leto povečuje število otrok na naši šoli, postajajo tudi naše prireditve vse večje. Miklavžev sejem ni bil nobena izjema. Množica donatorjev (pekarna Pečjak, zlatarna Lea, gostišče Rok in mnogi drugi) so nam pomagali pri pripravi pogostitve za obiskovalce, obogatili so naš srečelov ter nam pomagali pri zbiranju raznolikega materiala za izdelke. Pri izdelavi izdelkov nam je vodilo, da uporabljamo čim več naravnega materiala ter materiala, ki velja za odpadni, a znajo otroci ob pomoči učiteljic iz njega narediti čudovite izdelke. Na stojnicah, ki so jih postavili prostovoljci zbrani okoli gospoda Janeza Cerarja, je bilo tako moč videti smrečice iz parketa, čudovite bleščeče vaze iz starih steklenic, mobile iz vej in storžev, snežake iz kuhovnic, ki zaradi svoje ukrivljenosti, ne bi nikoli prišle v kuhinje. Med izdelki, ki se redno pojavljajo na našem sejmu in za katere zbiramo naročila in rezervacije že nekaj dni pred sejmom, so adventni venčki. Posebno mesto pa zavzemajo tudi piškoti izpod pridnih otroških rok. Pravo veselje je v dneh peke hoditi po šoli. Obiskovalcev pa naš sejem ne privablja le z množico čudovitih izdelkov. Vsako leto nas obišče tudi Miklavž s svojim spremstvom. Njegov prihod naznani vriskanje otrok, nekateri se pred parklji zatečejo k staršem a večina jih kmalu premaga strah. Dobri mož jih povabi k sebi in razdeli darila. Prav nihče ne odide domov praznih rok. Izkupiček sejma je namenjen bogatenju šolskega sklada in organizaciji ter izvedbi poletnega izleta za vse učence podružnične šole. Lahko leto smo obiskali pravljični gozd v Logarski dolini in tudi v tem šolskem letu nas čaka nič manj pravljičen cilj. Anja Kokalj NAŠI DONATORJI sejem_1 sejem_2 sejem_3 sejem_4 sejem_6 sejem_7 sejem_8 sejem_9 sejem_10


TEHNIŠKI DAN V 4. RAZREDU V sredo, 26. 10. 2016, smo učenci 4. razreda imeli tehniški dan. Izdelovali smo hiške iz kartona. Učenci smo bili zadovoljni s svojimi izdelki in vsak se je zelo potrudil. Izdelki so bili zelo lepi. Upamo, da nam bo pri drugem izdelku šlo še bolje.                                                                                                                                                                                              Laura Selan Hiška_4.r


PRAVLJIČNA DELAVNICA V petek smo imeli kulturni dan. Najprej smo poslušali pravljico Zlata ptica. Potem smo pripovedovali obnovo. Pogovarjali smo se, kako bomo naredili svojo knjigo. Učiteljica nam je razdelila tri liste, zapognjene na polovico. Ko smo delali knjigo, je zatulil požarni alarm in vsi smo šli v kolono. Punce so se jokale, fantje pa smo tekli po razredu. Ugotovili smo, da je bila to samo vaja. Videli smo, kako se oživlja človeka. Zelo nam je bilo všeč. Potem smo šli nazaj v razred dokončat svoje knjige. Danes smo povedali obnovo svoje knjige in pokazali svoje ilustracije.                                                                Patrik, 3. k Knjiga_3.r


TRETJEŠOLCI OŠ DOB IN PŠ KRTINA V ŽIVALSKEM VRTU_25.10.2016 Zjutraj smo s šolo odšli v živalski vrt. Tja smo šli z avtobusom. Videli smo slonico Gango, ki je bila prekrita s senom in je jedla seno. Všeč so mi bile vse živali, najbolj pa morski lev, ko je nastopal. Odšli smo tudi v inkubator, kjer smo videli, kako se valijo piščančki. Ker je bil že mraz, so bile opice notri. V učilnici sem imela v roki madagaskarskega tenreka. Božali smo rdečega goža. Kdor je želel, mu ga je vodička dala okoli vratu.V živalskem vrtu so letos dobili veliko mladičkov. Bili smo tudi v otroškem živalskem vrtu, kjer smo božali prašičke in kozice.                                                                                           Ula zoo_1 zoo_2 zoo_3 zoo_4 zoo_5 zoo_6 zoo_7 zoo_8


POHOD NA LUBNIK_22.10.2016 V  soboto, 22.10. smo se planinci PD Moravče z avtobusom odpeljali proti Škofji Loki., namenjeni smo bili na Lubnik.Tura se je pričela v Škofji Loki na avtobusni postaji. Počakali smo še tri osebne avtomobile, ki so pripeljali za avtobusom, nato pa krenili proti gradu. Ko smo hodili proti gradu , smo si ogledovali prebujajoče jutro v starem mestnem jedru. Tudi na gradu je bilo opaziti jesen povsod naokoli. Začeli smo v meglenem jutru, ki se je po poti spremenilo v krasen jesenski dan. Pot je bila vseskozi spolzka zaradi predhodnih padavin.  Hodili smo dobro, tempo hoje je bil kar hiter, a takega so narekovali otroci. V gozdu smo se večkrat ustavili, da so pohodniki odložili odvečna oblačila in pili. Na cilj smo prispeli ob 12.uri. Veseli smo bili, da smo  ga osvojili vsi. Počitek ni bil dolg, saj je bilo pri koči manj prostora kot zadnjič na Kofcah, tudi igral ni bilo. Pomalicali smo, nato pa začeli sestopati v dolino. Na poti smo se večkrat ustavili, sonce je poskrbelo za čudovite jesenske barve in razgledi so bili zelo lepi. Tudi staro mestno jedro smo si ogledali ob poti. Sestop je od nas terjal pazljivost zaradi spolzke poti, a planinci so to dobro upoštevali.  Najmlajši pohodnik še ni dopolnil štirih let, a je vso pot hodil sam.Razgledi so bili čudoviti, sonce je poskrbelo za našo dobro voljo in sklenili smo, da se nam ne bo mudilo nazaj. Tudi mesto je oživelo in prav prijetno je bilo se sprehoditi po njem.Na avtobusni postaji smo se utrujeni in polni lepih vtisov vrnili v svoja prevozna sredstva. Učenci iz Doba, Krtine in Moravč smo bili zelo zadovoljni z izletom in že smo naredili načrt za naš naslednji pohod v novembru. SLIKE NA POVEZAVI https://1drv.ms/f/s!AjFWswjVwAnLk2AaCcRhhjKX-pBW


TEDEN OTROKA_3.10-7.10.2016 V prvem tednu oktobra se je odvijal teden otroka, katerega tema je letos bila »SVET V KATEREM ŽELIM ŽIVETI«. Na šoli so vsak dan potekale različne dejavnosti, in sicer so petošolci vsako jutro brali mlajšim otrokom. Otroci so si med seboj pošiljali pisma – za en teden se je odprla Krtkova pošta. Vsi smo tudi razmišljali v kakšnem svetu želimo živeti in to tudi pisno in likovno pokazali in pripravili razstavo. Prvošolce je obiskal hrošček Simon (maskota občine Domžale), imeli so igralni dan, tehniški dan in bili sprejeti v šolsko skupnost. Drugošolci so imeli tehniški dan in igralni dan.Tretješolci so imeli tehniški dan, igralno urico in naravoslovni dan.V 4. razredu so imeli uro športa malo drugače, saj so v šolo lahko prinesli rolarje in rolke. Ogledali so si tudi risani film in v šolo prinesli najljubše igrače. Najstarejši učenci na naši šoli so pri športu prav tako rolali in rolkali in si ogledali film po izbiri. V petek smo pekli kostanj, ki so ga učenci tekom tedna prinašali v šolo. Velika zahvala gre g. Janezu, ki je kot vsako leto poskrbel za peko kostanja. Obiskali so nas tudi učenci iz OŠ Roje in skupaj smo pojedli kostanj in se družili. Hvala gospodu Janezu, da je zopet poskrbel za peko kostanja. Tudi v petem razredu smo razmišljali v kakšnem svetu bi želeli živeti. Misli petošolcev je strnil Jernej Mihelič. Otrok_2a Otrok_2b Otrok_2 Otrok_1 Otrok_3 Otrok_4 Otrok_5 Otrok_6 Otrok_7

 

TEHNIŠKI DAN  V 3. RAZREDU Imeli smo tehniški dan. Izdelali smo ptičje krmilnice in jih pobarvali s temperami. Če smo želeli, smo jim izrezali več odprtin. Dodali smo paličico, da lahko ptički na njej sedijo in jejo semena. Izdelava ni bila tako težka. Zdaj že veselo čakamo, da jih bomo lahko obesili in hranili ptičke.                                                                                        Iva, Lucija in Tina, 3. K pTICA Ptica_3 Ptica_4 Ptica_5


OBISK HROŠČKA SIMONA V 1. RAZREDU_3.10.2016 Hroščka Simona je pred več kot 100 leti našel navdušen naravoslovec Simon Robič, ki je raziskoval jame v okolici Doba. Največja med njimi je Železna jama, ki jo zelo dobro pozna tudi hrošček Simon. Odločil se je, da odide v svet in nam predstavi svoje dogodivščine. Na tej poti ima spremljevalce, med njimi je tudi podžupanja, mag. Renata Kosec. Krtinskim prvošolcem je na zanimiv način prikazal najbolj znane turistične znamenitosti v naši okolici. Povabil nas je na pot, da skupaj z njim obiščemo in spoznamo zanimive kraje. Podaril nam je pobarvanke in značke, da nanj ne bomo pozabili. Veseli bomo, če nas še kdaj obišče. Hrošček_1 Hrošček_2 Hrošček_3 Hrošček_4


POHOD NA KRUMPERK_30.9.2016 V čudovitem jesenskem dnevu smo se peš odpravili na Krumperk. Ob poti smo opazovali pisane barve jesenskih gozdov, polja s katerih so kmetje pospravljali pridelke, sadovnjak poln sočnih jabolk, čebelarja pri delu in pašnike. Med pogovorom in petjem, nam je pot hitro minila. Na Krumperku so nas pričakali prijazni študentje,ki so nas naučili ravnanja s konjem in nam predstavili različne pasme. Najbolj pogumni so nadeli tudi čelado, se povzpeli na konja in odjezdili nekaj krogov. Krumperk_1 Krumperk_2 Krumperk_3 Krumperk_4 Krumperk_5 Krumperk_6


OBISK KMETIJE_2. RAZRED

Učenci 2.k smo se podali na raziskovanje domačega kraja in se odzvali prijaznemu povabilu družine Lajevec ter si ogledali njihovo kmetijo. Po srečanju z živalmi so se otroci preizkusili v trganju fižola in luščenju koruze.  Med tekmovanjem kdo bo hitreje oluščil koruzni storž, so se na rokah pojavili tudi žulji, a dobre volje niso pregnali. Kmet_1 Kmet_2 Kmet_3 Kmet_4


 PIKIN FESTIVAL_19.9.2016

V ponedeljek, 19. 9. 2016, smo se z dvema avtobusoma odpeljali v Velenje, kjer nas je pričakala Pika Nogavička. Razkazala nam je pravljično mesto, v katerem ni manjkala niti gusarska ladja. Po ogledu Vile Čira-čara smo odšli na delavnice, kjer so otroci v ogromni ponudbi delavnic lahko izbrali tisto, ki jim je najbolj všeč. Izdelovali so obeske, glasbila, torbice in drugo. Še sreča, da nas je čakala resnično zabavna predstava, ki smo se je vsi zelo veselili, sicer šotora delavnic sploh ne bi zapustili. V Kulturnem domu Velenje je na nas čakala Groznovilca. Prigode male vile in prebivalcev Hude hoste smo lansko leto spoznali v knjigi Jane Bauer z naslovom Groznovilca v Hudi hosti. Tako kot smo se zabavali ob branju, smo se glasno smejali tudi ob odrski uprizoritvi in nastopajoče ob koncu nagradili z bučnim aplavzom.


POHOD NA KOFCE_24.9.2016 V soboto, 24. 9. 2016 smo se podali na pot proti Domu na Kofcah (nv 1488 m) na planino Kofce. Planina Kofce leži na južnem pobočju Košute in je znana kot najlepša planina Košute. Dvakrat je termin zaradi slabega vremena odpadel. Nismo se vdali, postavili smo novega in v tretje nam je uspelo. VEČ Kofce_1 Kofce_2 Kofce_3 Kofce_5 Kofce_6


ŠOLSKI MUZEJ_16.9.2016
V petek 16. 9. smo se četrtošolci odpravili na kulturni dan v Slovenski šolski muzej. Ogledali smo si njihovo stalno razstavo in se udeležili učne ure, kjer smo se prestavili v leto 1930 in se učili lepopisa.
Vtisi učencev: »Danes mi je bilo zelo všeč. Meni bi bilo dobro, da bi bilo tako zdaj. Samo, da ne bi metali ključev in tepli s šibo.«»Najbolj mi je bila všeč učna ura. Ko pa sem klečala na koruzi, mi ni bilo všeč. Bila sem vsa zelena v obraz in bolele so me noge«»Bilo mi je všeč, da nisem dobil kazni, ker je bila učiteljica stroga. Na razstavi mi je bilo všeč vse.«»Najbolj mi je bilo všeč, ko smo imeli staromoden pouk in ko smo pisali črke.«

Muzej_1 Muzej_2 Muzej_3 Muzej_4


HOP V PRVI RAZRED_1.9.2016
Za krtinske prvošolce je bil danes prav poseben dan. Počitnice so minile in “Hop v prvi razred!” Učence so pozdravili petošolci, vodja podružnice Lidija Gomboc, ravnateljica Barbka Drobnič ter podžupanja Občine Domžale, ga.Jana Miklavčič. Zaželeli so jim, da bi v šolo radi prihajali, da bi se v njej dobro počutili, dobili nove prijatelje in se zabavali pri odkrivanju novih znanj.  Nato se jim  je pridružila žabica Rozi, ki jo je z igro in pripovedovanjem oživila učiteljica Anja Kokalj. Učenci so prejeli še darilca, rumene rutke in slastno torto. Na njej niso manjkale svečke, ki so še bolj poudarile pomembnost in slavnost današnjega dne.
Imeli so se lepo in komaj čakajo novih doživetij.

Prvi_1 Prvi_3 Prvi_2 Prvi_4 Prvi dan Prvi_5


 ŠOLSKO LETO 2015_2016


VZEMITE SI ČAS_23.6.2016


KAMNIŠKA VERONIKA_ 1. RAZRED
 
Učenci 1. razreda so sodelovali na natečaju Knjigovanje in izdelali lutko Kamniške Veronike. Njihova lutka je prepričala ocenjevalce in 21. 6. 2016 so v prostorih Društva slovenskih pisateljev prejeli priznanje. Sodelovali so tudi v kulturnem programu. Predsednica Mladinske sekcije Društva slovenskih pisateljev gospa Aksinija Kermauner jih je povabila, da jeseni na knjižnem sejmu v Cankarjevem domu  (kjer bo tudi razstava vseh lutk natečaja Knjigovanje) nastopijo s Kamniško Veroniko. Tja bodo seveda šli vsi in povabljeni boste tudi starši in drugi ljubitelji knjig.

Več: https://otroski.rtvslo.si/infodrom/news/article/4950

1.razred

SREČANJE PLANINCEV_17.6.2016

V petek, 17.6.2016, smo mladi planinci PD Moravče z OŠ Moravče, Doba in Krtine zaključili to šolsko leto na moravškem planinskem domu. Zbrali smo se pri gostilni Nadlog in  se odpravili na sončen pohod proti Planinskemu domu. Tu je najprej potekal kratek občni zbor mladih planincev, nato je sledila podelitev nagrad, ki smo si jih mladi planinci zaslužili s pohodi v tem šolskem letu. Oskrbnik je poskrbel za želodčke, sončno vreme pa nas je zvabilo ven na igrala. Prehitro je prišel čas za sestop v dolino. Preko trideset nas je bilo zbranih, tudi letošnji izleti so bili dobro obiskani, zato se v naslednjem letu zagotovo zopet vidimo. Ušte_1 Ušte_2 Ušte_3


LOGARSKA DOLINA_16.6.2016

Prebudilo nas je sončno jutro. Veselje, saj smo se tega dne odpravili v Logarsko dolino. Po vožnji nas je pričakala prečudovita narava, prijazno osebje penziona Na razpotju in igrala, ki so nas vabila, da jih preizkusimo. Kmalu nas je, na začetku poti v Pravljični gozd,  pričakal škrat Nejko. Popeljal nas je po poti skozi različne pravljice, pravljične junake in nam na zanimiv način pripovedoval in razlagal svet pravljic. Naša ušesa so kar rasla in rasla od radovednosti. Ker smo bili poslušni, nas je razveselil tudi z darilom, ki so ga za nas pripravile vile. Sprehodili smo se tudi do slapu Rinka in občudovali lepoto vodne narave in bližino alpskega sveta. Po zasluženem kosilu smo se nagradili še s sladoledom in dobrotami po naših željah. Le kam nas bo pot popeljala naslednje leto? Ideje so že med nami.


OBISK GRINIJA IN INTERVJU ZA RADIO(ODDAJA DOBRO JUTRO,OTROCI)_3.K

Grini_2 Grini_5 Grini_4 gRINI_1 Grini_3

Na povezavi http://radioprvi.rtvslo.si/2016/06/dobro-jutro-otroci-222/ boste lahko že jutri(3.6.2016)  zjutraj prisluhnili prvemu posnetku otrok iz 3. razreda. Druga dva posnetka bosta objavljena 9. in 30. 6.


GLEDALIŠKA PREDSTAVA_MAČEK MURI

V torek, 24.5.2016, se je telovadnica naše šole spremenila v gledališki oder. Na njem so se preizkusili učenci gledališkega krožka v vlogah igre Maček Muri.  V dopoldanskem času smo z njo razveselili naše prijatelje vrtca Mavrica, popoldne pa starše, dedke, babice, sošolce…Učenci so se v vlogah odlično znašli, pokazali mojstrsko igro, ples, petje. Znali so se vživeti v različne like in nam jih predstaviti s svojimi zanimivimi značilnosti. Iz odziva gledalcev je bilo čutiti, da se je na krtinskem odru odvilo kvalitetno gledališko delo. K temu so pripomogli tudi učenci pevskega zbora, ki so dogajanja na odru obogatili z glasbo. Prijetni so občutki, ko veš, da imaš ob sebi sodelavce, starše, ki prisluhnejo našim željam, potrebam.

Vsem vključenim v priprave na izvedbo Mačka Murija ISKRENA HVALA.

Učenci gledališkega krožka in učiteljica Lidija

Muri_1 Muri_4 Muri_3 Muri_7 Muri_5 Meri_2  Muri_7 Muri_8


EKOVRT  V ČEŠMINOVEM PARKU

V petek, 6.5.2016 smo se udeležili snemanja oddaje Dobro jutro, ki je bilo v Češminovem parku v Domžalah. Ker smo letos pred šolo v Krtini ustvarili novo zeliščno gredo, smo na stojnici v Domžalah predstavili  čaj, ki je delno že zrasel na lanski gredi ter ognjičevo mazilo, ki smo ga delali na naših delavnicah. Kuhan čaj smo tudi ponudili mimoidočim, čebelarji z dobske stojnice pa so prispevali akacijev med zanj. Mimoidoči so ga hitro popili, kar kaže na to, da smo naredili dobro mešanico. Upamo, da bo na naši letošnji zeliščni gredi že zraslo veliko zelišč, ki jih bomo uspešno in koristno uporabili.

Domžale_1 Domžale_2


EKOVRT_delavnica_15.4.2016

Delavnica ekovrt je potekala brez težav. G. Ivan Prenar je bil prijazen, cepil je našo češnjo, pokazal nam je cepiče, zasadili pa smo tudi zeliščno gredo in jo dobro zalili. Jutri naj bi jo po vetru spet malo zalilo. Upamo, da nam bodo zelišča dobro uspevala in da bomo nabrali že kaj  za čaj.

Vrt_1 Vrt_2 Vrt_3 Vrt_4 Vrt_5 Vrt_6 Vrt_8 Vrt_9 Vrt_10

POHOD NA SLAVNIK_9.4.2016

Učenci OŠ Moravče, OŠ Dob in PŠ Krtina smo se v soboto v nič kaj spodbudnem vremenu zbrali na avtobusu, ki nas je odpeljal na Primorsko. Dogodivščina nas je čakala na Slavniku. Zbralo se nas je 28. V Podgorju smo zapustili avtobus in se po položni poti odpravili proti Tumovi koči. Spremljal nas je rahel dež, a razpoloženja ni pokvaril. Opremili smo se z vetrovkami, nekateri tudi z dežniki, a smo kmalu ugotovili, da dež ni tako močan. Proti vrhu nas je pozdravila tudi primorska burja, ki je bila ta dan prijazna in je nekoliko razpihala meglo na vrhu. Srečno smo prispeli do koče. Tu so nas prijazno sprejeli in ob toplem čaju in malici smo si ob peči posušili vlažna oblačila. Odšli smo na vrh, ugotovili, da se je razgled nekoliko izboljšal in kar tekmovali smo, kdo bo na morju videl več ladij.  Sestopali smo previdno, saj je bilo kamenje spolzko in večkrat je kdo poizkusi njegovo trdoto.  Na drugem delu sestopa pa je naša mentorica Barbara nesrečno padla. Vodnik Sandi in Tomaž, očka naše Hane, sta jo po padcu oskrbela in povila glavo, ki je krvavela. Podpirala sta jo in počasneje smo sestopali do parkirišča, kjer smo počakali reševalce. Barbaro so odpeljali v Izolsko bolnišnico, kjer so ji zašili rano na glavi ter z rentgenom ugotovili, da so vse kosti cele. Planinci smo se z avtobusom odpeljali domov.  Veseli smo bili, da se je manjša nesreča srečno končala in vemo, da se nam bo Barbara že na naslednjem izletu na Kofce gotovo pridružila. Izkušnja današnjega sestopa pa bo naslednjič od nas terjala še večjo previdnost. Mojca Smrkolj                                                                        SLIKE SI LAHKO OGLEDATE  S KLIKOM NA SLIKO  


REVIJA OTROŠKIH PEVSKIH ZBOROV_8.4.2016 Tega dne so se naši pevci z zborovodkinjo Elizabeto odpravili na revijo otroških pevskih zborov. Potekala je v Lukovici. V svoj nastop so zopet dodali nekaj posebnega, drugačnega in navdušili poslušalce. Klavirska spremljava je bila zopet v rokah Tomaža Pirnata, ki je z njimi sodeloval tudi gledališko v eni izmed pesmi. Vsem udeležencem čestitamo za nastop.


GREGORJEVO_11.3.2016

V petek, 11.3.2016, smo se zopet zbrali ob vodi na Kepčevi domačiji. Potoček je prijetno vsakoletno zbirališče na predvečer praznika Gregorjevo. Po kratkem kulturnem programu, v katerem so sodelovali tudi naši učenci, je sledil spust “gregorčkov”. Plovbo gregorčkov je spremljala tričlanska komisija, ki je ob zaključku razglasila tri najlepše. Prvo mesto je osvojila Evgenija Baškovič, drugo pa skupina ustvarjalnih fantov-Gal, Andrej, Luka, Patrik. Pokazali so, da njihova ustvarjalnost ne pozna meja. Čestitamo.

Gregorček_1 Gregorček_2 Gregorček_3


PEKARSKE DELAVNICE_1.3.2016_8.3.2016 Tega dne se je skupina 10 učencev družila s članicami TD Rača, da se naučijo peči ptičke iz vzhajanega testa. Potrebno je bilo malo vaje, da so prsti postali spretni in vešči dela s testom. Po kuhinji je kmalu prijetno zadišalo in vsi smo bili ponosni na pekarski izdelek. Peka_1 Peka_2 Peka_3 Tudi druga skupina učencev, ki je sodelovala pri peki ptičkov iz vzhajanega testa, je pri delu uživala. Še bolj pa, ko je bil izdelek pečen in “pohrustan”. Vsi preizkuševalci so bili mnenja, da je bilo pecivo res slastno. Peka_1 Peka_2 Peka_3 Peka_4 Zahvaljujem se članicam TD Rača, da so si vzele čas in delile svoje znanje z našimi učenci. Želim si, da s podobnimi aktivnosti sodelujemo tudi v prihodnje. (Lidija Gomboc)


PUSTNI TOREK_9.2.2016

Na pustni torek so se maškare PŠ Krtina z učiteljicami odpravile na sprehod po vasi. S pesmijo smo odganjali zimo in si prislužili polne žepe sladkih dobrot. Nagrado za najboljšo masko je prejel Andrej Zajc. Zahvaljujemo se vsem, ki so maškaram gostoljubno odprli vrata.

WP_20160209_004WP_20160209_10_23_13_ProWP_20160209_10_24_37_Pro WP_20160209_10_24_46_Pro WP_20160209_014   WP_20160209_024

WP_20160209_016 WP_20160209_020


OB SLOVENSKEM KULTURNEM PRAZNIKU_5.2.2016

V petek, 5. februarja 2016, smo na šoli obeležili slovenski kulturni praznik Prešernov dan. Po himni so nastopajoči zbranim predstavili svoje razumevanje besede kultura ter pomena kulturnega praznika. Razmišljanja so bila različna a vsi smo se strinjali, da je Prešernov dan najlepše obeležiti z obiskom muzeja, prireditve ali vsaj z družinskim branjem knjig. Eno od Prešernovih prvih del, balado Povodni mož, so nato učenci poslušali ob čudovitih ilustracijah Jelke Reichman. Sledili so nastop pevskega zbora, šolske tolkalne skupine ter pripovedi iz življenja Franceta Prešerna PREBERI VEČ

Kulturni praznik

PravopisPravopis_1Pravopis_2IMG_20160224_0006IMG_20160224_0007 Zoja

Luka                                                        Lucija Jurcan

ZIMSKI ŠPORTNI DAN_1. TRIADA

Pa smo ga le dočakali!

Ob prvem in, kot kaže, edinem zapadlem snegu v Krtini (7. in 8. januar) smo imeli z učenci 1. triade krtinske podružnice športni dan. Zabavali smo se ob zimskih igrah na snegu, med drugim ob skupinskem ustvarjanju številnih prikupnih snežakov, ki so še nekaj dni zatem postavali na travniku nasproti šole in mahali v slovo.

WP_20160107_012 (1)WP_20160107_011 (1)WP_20160107_010 (1)WP_20160107_009 (1) WP_20160107_008 (1)WP_20160107_007 (1)WP_20160107_006 (2)WP_20160107_005

WP_20160107_004WP_20160107_003WP_20160107_002  UŽIVALI SMO


ŠOLSKO LETO 2014_2015


Tabor v Bohinju_09.06._11.06.2015

Tabor 9

V letošnjem šolskem letu smo za vse učence naše šole organizirali tridnevni tabor v Bohinju. Bil je nekaj posebnega, saj smo se odločili, da bomo spali v šotorih. Šotori so bili postavljeni v Gozdni šoli, ki poteka pod vodstvom Zveze tabornikov Slovenije.

Vsi dnevi so bili polni dejavnosti: obisk Čebelarskega doma, izdelava lectovega srca v Lectarnici, ogled mesta Radovljica, izdelava taborniške rutice, postavljanje ognja in večerno kurjenje ognja, tekmovanje v postavljanju šotora, pohod do slapu Savica, raziskovanje okolice in njenega rastlinstva, živalstva, učenje taborniške himne in še bi lahko naštevali. Med vsemi dejavnostmi so imeli učenci tudi prosti čas. Pohvalno je, da so ga znali kvalitetno izkoristiti. Takrat so bile na vrsti športne in družabne igre, raziskovanje malih travniških živali, pogovor…Prav nikogar ni bilo, ki bi se “dolgočasil” in ne bi vedel kaj naj počne. Njihovo zadovoljstvo preživljanja aktivnosti v naravi je bilo dobro videti na njihovih obrazih, upoštevanju navodil in vodljivosti. Pohvala vsem učencem, ki so spremljevalcem omogočili varno in kvalitetno izvedbo tabora. Dobro je vedeti, da je današnjim otrokom dobra “igrača” tudi narava in raziskovanje le-te.

V PRIMERU, DA ŽELITE IMETI SLIKE S TABORA, NAJ UČENEC PRINESE USB KLJUČEK UČITELJICI TJAŠI.

Tabor 1 Tabor 2 Tabor 3  Tabor 4
Tabor 5 Tabor 6 Tabor 7 Tabor 8

Obisk ilustratorke Polone Lovšin_23.5.2015

Bila je delovna sobota, 23.5.2015. Učenci prve triade so imeli ta dan kulturni dan. V goste so povabili ilustratorko Polono Lovšin. Predstavila jim je svoje delo, svoje knjižne ilustracije. Ob zaključku druženja je šoli podarila nekaj svojih ilustracij. Te že čakajo na svoje okvirje. Z njimi bomo polepšali prostore naše šole. Hvala ji za dar.

IMG 0105 IMG 0106 Lovšin 1 IMG 0108

Bralnice pod slamnikom_9.5.2015

V okviru Mladinskega literarnega festivala Bralnice pod slamnikom, nas je 7. maja obiskal pisatelj Žiga X Gombač. Učenci so mu pripravili prijazen sprejem z venčkom ljudskih pesmic, nato pa so se otroške oči z zanimanjem uprle v pisatelja. Žiga je z zgodbami napolnil ves prostor in skoraj smo lahko slišali, kako v savani renčijo levi in po nebu žvižgajo leteča vrata.

Hvala pisatelju Žigi in organizatorjem festivala za prijetno druženje.
Nekaj utrinkov srečanja si lahko ogledate tudi na naslednji povezavi: http://www.bralnice.si/dogodki/a-strahu-in-se-cem/

Dvodnevni planinski izlet_9.5.,10.5.2015

V petek, 8. maja smo se ob dveh popoldne planinci PD Moravče( Šola J. V. Moravče in PŠ Krtina) s kombijem odpeljali  proti Mozirju, od tam pa do gondolske postaje Žekovec.  Tu mo se z gondolo odpeljali na Golte. Prvi dan smo prehodili Pot po Golteh in si ogledali Alpski vrt, kjer smo spoznavali alpske rastline in živali. Prebrali smo tudi drevesni horoskop, zelo smo se razveselili tudi avriklja, ki je krasil osamele stene v alpskem  vrtu. Zvečer smo po povratku iz Alpskega vrta pojedli okusno večerjo, nato pa smo v sobah pripravili naše postelje za spanje. Za marsikaterega planinca je bil to najvažnejši del izleta. Spanje je bilo mirno, le nekaj težav smo imeli z domotožjem.Le- to je izginilo naslednje jutro, ko smo se po zajtrku odpravili na najvišji vrh na Golteh, Boskovec (1590m). Vrh smo osvojili brez težav. Tam smo pojedli še sendviče iz nahrbtnikov, nato pa po drugi poti čez Kal sestopili na Mozirsko kočo, kjer nas je že čakalo okusno kosilo. Kuharica nas je razvajala, njen kruh in jabolčni zavitek iz krušne peči nam bo še dolgo ostal v spominu.Po kosilu smo se začeli peš spuščati v dolino. Sestop je bil zabaven in zelo lep. Narava nas je nagradila s prelepimi razgledi na dolino, pomladnimi  cvetliami, opazili pa smo že tudi pogačice. Zelen gozd nas je spremljal vse do doline. V Žekovcu nas je že čakal kombi. Čeprav so nam po poti malo nagajale dežne kaplje, smo se vsi srečni in veseli vrnili do kombija in kasneje do svojih domov.

Golte 2 Golte 3  Golte 4  Golte 8 Golte 5 Golte 7
 Golte 9  Golte 10  Golte 11  Golte 12 Golte 13 Golte 14
 Golte 15  Golte 16  Golte 17  Golte 18 Golte 19 Golte 20
Golte 21 Golte 22 Golte 23 Načrtovali smo že naš naslednji dvodnevni pohod, saj smo vsi bili zelo zadovoljni. Zapisala: Mojca Smrkolj

Dan za gledališče_3.K_8.5.2015

Tretješolci smo četrtkov dan namenili gledališču. Zjutraj nam je učiteljica zaigrala igrico s senčnimi lutkami. Nato smo dopoldan namenili temu, da smo tudi mi pripravili svoje igrice. Veliko dela smo imeli s kulisami, lutkami … Lahko si ogledate, da nam je dan, namenjen gledališču, prav dobro uspel. 

IMG 0011 IMG 0014 IMG 0019 IMG 0020 IMG 0021

Šolski eko vrt_7.5.2015

Na podružnični šoli Krtina smo v tem šolskem letu dobili prizidek k šoli, a star vrtiček se je uničil. Načrtovati smo začeli novega.  Med prvomajskimi počitnicami smo začeli z načrti, saj smo čakali rezultate natečaja Šolsko sadje. Dobili smo novo orodje, seme in svetovanje. Ga. Jožica Fabjan si je ogledala šolsko okolico in začelo se je načrtovanje. S skupnimi močmi smo se pripravili na izdelavo ekogrede. V četrtek, 7. maja smo jo napravili. Obiskale so nas predstavnice Inštituta za trajnostni razvoj in ga. Jožica Fabjan. Pri izdelavi ekogrede smo se naučili veliko novega. Naravne materiale: časopisni papir, karton. listje, volno, rodovitno zemljo in zastirko smo kot v sendvič polagali na gredo, ki jo je skrbno označila ga. Jožica. Prinesli smo veliko sadik, kar preveč jih je bilo za našo gredo. Ga. Jožica je posejala tudi semena. Nastala je lepa greda, ki smo jo skrbno zalili, ob naši oskrbi pa sedaj upamo na čimprejšnje pridelke, saj se konec šolskega leta hitro bliža. Brez odraslih, ki so pomagali pri izdelavi gred dela ne bi zmogli. Predvsem se zahvaljujemo Prenarjevim, Mojci, Tončki in Ivanu, ki so nam pri delu pomagali, g. Ivan pa nam je obljubil, da bo naše grede tudo lepo ogradil z leskovo ograjo. Zahvaljujemo se tudi Rahnetovim in Burjevim, ki so nam darovali volno njihovih ovc. Naš vrtiček je narejen in želimo si, da se bo večal in nas razveseljeval s svojimi pridelki. Zapisala mentorica Mojca Smrkolj

 IMG 0023 IMG 0024 IMG 0025 IMG 0027 IMG 0032 IMG 0035
IMG 0036 IMG 0038 IMG 0043 IMG 0044 IMG 0045 IMG 0046
IMG 2809 1 IMG 2810 IMG 2812 IMG 2813 IMG 2820 ČAKAMO NA PRIDELEK

Barvanje pirhov in izdelava butaric_24.3.2015

Pred nami je praznik velike noči,  ki je družine, posameznike, že v preteklosti,  združeval ob šegah in običajih, ki so se oblikovali ob njem. Najbolj znana običaja sta izdelava butaric in barvanje pirhov. Ti dve dejavnosti smo ponudili v spoznavanje našim učencem tega dne. Pri tem smo imeli pomoč gospe Mici in učiteljice Mojce ,ki sta  nam pokazali kako se naredi butarico iz naravnega materiala. Gospa Barbara in gospa Ani, predstavnici TD Rača, sta z učenci izdelovali pirhe na različne načine. Na razpolago so imeli raznovrsten material s katerim so lahko polepšali spihana jajca. Nastali izdelki sedaj krasijo šolske prostore. Z njimi smo pričarali praznično vzdušje in obudili stare običaje in navade. Čeprav se način življenja z veliko hitrostjo spreminja, menimo, da se je kdaj potrebno obrniti tudi nazaj, v našo preteklost in z njo seznanjati učence.

Vsem udeleženim učencem zahvala za njihovo radovednost, izvajalkam pa hvala za njihov čas in pripravljenost za sodelovanje.

 Jajca 1 Jajca 2 Jajca 3 jajca 4 jajca 5 Jajca 6
Jajca 7 Jajca 8 Jajca 9 jajca 10 Jajca 11    Jajca 12
Jajca 14 Jajca 15 Jajca 16 Jajca 17    Jajca 18 NAJ VAM USPEJO LEPI PIRHI.

Izdelava “gregorčkov”_4.3.2015

Še malo in sonce bo postalo toplejše, dan bo daljši, več bomo zunaj in se družili z naravo. Zjutraj nas bo prebujalo ptičje petje. Še prej pa jih čaka ženitev, ki jo slavimo na Gregorjevo, ko rečemo, da se ptički ženijo. Na predvečer praznika,12.3.,bomo spustili po vodi prav posebna plovila. Imenujejo se gregorčki. Na pomoč smo poklicali naše učence, ki so na delavnici najprej prisluhnili pravljici,ki jim jo je prebrala učiteljica Anja. Nato so sledila navodila za izdelavo gregorčkov in akcija. Pridne in vztrajne roke učencev ter ob pomoči drug drugemo, smo pripravljeni za spust narejenih gregorčkov.

Kaj je Gregorjevo?http://sl.wikipedia.org/wiki/Gregorjevo

Gregorčki 2 Gregorčki 3  Gregorčki 4 Gregorčki 5
 Gregorčki 6  Gregorčki 7  Gregorčki 9  Gregorčki 10
 Gregorčki 11  Gregorčki 12  Gregorčki 13 PRIDRUŽITE SE NAM 11.3.2015, DA JIH SKUPAJ SPUSTIMO.

Pust_17.2.2015

Tega dne smo na naši šoli odprli vrata maškaram. Najprej so bile povabljene k pouku nato pa na krajši sprehod po kraju. Glede na to, da nas je ves čas razveseljevalo sonce, smo maškare odlično opravile svoje delo. Priklicale smo pomlad.

Pust 1 Pust 2 Pust 3 Pust 7 20150217 pust Krtina 10 - pop
 Pust 4  Pust 6  Pust 5  20150217 pust Krtina 11 - pop 20150217 pust Krtina 09 - pop
20150217 pust Krtina 12 - pop 20150217 pust Krtina 13 - pop 20150217 pust Krtina 14 - pop 20150217 pust Krtina 15 - pop 20150217 pust Krtina 16 - pop

Pohod na Nanos_14.2.2015 poročilo

{gallery count=1 width=200 height=250 counter=0 links=0 alignment=center navigation=0 orientation=vertical}KrtinaSlike/Nanos{/gallery}

 Nanos 1 Nanos 2 Nanos 3 Nanos 4 Nanos 5 Nanos 6
 Nanos 7  Nanos 8  Nanos 9  Nanos 12 Nanos 10 Nanos 11

Zimske radosti_januar_februar_2015 Bili smo vztrajni, pridni in smo ga dočakali. SNEEEG! Pobelil je okolico naše šole. Odločitev je bila hitra, narejeni so bili načrti. Ne sme nam uiti. Akcija. NAJ TOKRAT GOVORIJO SLIKE O VESELJU, RADOSTI, ZABAVI…Super, da je naša šola na podeželju.

Sneg 1 Sneg 2 Sneg 3 Sneg 4 Sneg 5 Sneg 6
 Sneg 7  Sneg 8  Sneg 9  Sneg 10 Sneg 11 Sneg 12
 Sneg 13  Sneg 14  Sneg 15  Sneg 16 Sneg 17 Sneg 18
 Sneg 19  Sneg 20  Sneg 21  Sneg 22  Sneg 23  Sneg 26
 Sneg 27  Sneg 28  Sneg 29  Sneg 30  Sneg 31 Petošolci so se preizkusili  tudi v drsanju.
Sneg 24 Sneg 25        

Pohod na Toško čelo_31.1.2015

Planinsko društvo Moravče je v soboto, 31. 1. 2015 organiziralo zimski pohod na Toško čelo (590 m). Ker je bilo napovedano slabo vreme, se je pohoda udeležilo od 28 prijavljenih, le 8 otrok in 6 odraslih. Otroci so zelo uživali, saj jim je sneg naredil veliko veselja. Naše izhodišče je bilo na obračališču mestnega avtobusa LLP v Podutiku. Odločili smo se, da del začetne poti prehodimo ob cesti, kajti zjutraj na začetku naše zastavljene poti, ni bilo nobene gazi. Pešpot  vseskozi poteka vzporedno z asfaltno cesto, tako, da smo se vseskozi prilagajali razmeram. Na poti proti vrhu smo obšli nekaj podrtih dreves, ki so posledica lanskoletne ujme, vendar je pot že dobro uhojena po krajši obhodnici.  Na vrhu se nam je odprl čudovit razgled  proti Šmarni gori, Kamniško-Savinjskim Alpam in itd. Pošteno smo se okrepčali v lovski koči na Toškem čelu, kjer nam je oskrbnica postregla z vročim domačim čajem in RES velikimi še toplimi flancati.Sestopali pa smo po markirani poti, kjer smo delali prvo gaz prav tam, kjer smo pri vzponu šli po cesti. Otroci in odrasli smo bili veselo razpoloženi, tako da smeha in veselja tudi tokrat ni manjkalo in na koncu poti smo si lahko samo rekli nasvidenje do naslednjega pohoda.

Vodnica PD Moravče: Urška Burja

Toško 1  Toško 2 Toško 3  Toško 4 Toško 5  Toško 6

Lego delavnica_30.1.2015 Učenci so nestrpno pričakovali petek, 30.1.2015, ko smo za njih, v času od 14.00 do 15.30, organizirali lego delavnico. Na začetku nam je učenec, Matic Dremelj, predstavil svojo dejavnost s katero se ukvarja v prostem času. Z računalniškim programom programira lego robota, ki potem opravlja različne naloge. Prepozna barvo lista in to pokaže z različnimi piski, reagira na bližino roke in se premakne naprej, išče predmet s trakovi omejenem prostoru… Matic nam je pokazal, da je pravi mali programer. Vsi udeleženci,bilo jih je čez 20, so mu z zanimanjem prisluhnili in preizkušali lego robota. Svoje znanje je je Matic pridobil na posebnih izobraževanjih v Ljubljani. V nadaljevanju smo se razdelili v skupine. Posamezniki so pod Matičevim nadzorom programirali. Nekateri so sestavljali lego kocke,ki so jih prinesli s seboj in k sestavljanju povabili svoje prijatelje, drugi so prinesli že sestavljene figure,ki so jih uporabili pri skupni igri. Nekaj izdelkov je nastalo s pomočjo šolskih “legic”, zanimivo je bilo sestavljanje tudi z gigo gonili. Skupaj preživeti čas je bil napolnjen s prijateljstvom, sodelovanjem, v zraku je bilo čutiti zadovoljstvo in mir v učencih. Največje zadovoljstvo za učitelja pa je bilo vprašanje  (prošnja) učencev: “A bomo imeli sedaj to delavnico vsak petek? 

Lego 3  Lego 4 Lego 1 Lego 6
 Lego 8  Lego 9  Lego 5  “LUŠTNO” SMO SE IMELI. SE STRINJAŠ NIKA?
Lego 20 Lego 21 Lego 22 Lego 23
 Lego 24  Lego 25  Lego 26  Lego 28
 Lego 29  Lego 30  Lego 31  Lego 32

Glasbena delavnica z družino Debelić

je potekala v četrtek, 15. januarja v popoldanskem času. Nanjo so se lahko prijavili učenci od 1. do 5. razreda. Mamica Monika je po poklicu učiteljica violine, pri izvedbi delavnice pa sta ji pomagala tudi hči Nika, ki igra klavir in sin Luka, ki nas je navdušil z igranjem akustične in električne kitare. Seveda pa jim je bil v veliko pomoč tudi gospod Dejan, ki je poskrbel za tehnično plat izvedbe.

Tematika delavnice je bila glasbena improvizacija v različnih glasbenih zvrsteh. Najprej so se učenci preizkušali v programski improvizaciji in z igranjem na Orffova glasbila izražali različna občutja (veselje, žalost, presenečenje,…). Hitro so se naučili tudi novo skladbo Svetlane Makarovič Čuk na palici in ob spremljavi klavirja in kitare je bilo petje prav zabavno. Vse to pa so učenci nadgradili še s svojo spremljavo na Orffova glasbila. Otroci so uživali in presenetili, kako hitro so se znašli v težki glasbeni nalogi. Monika je z violino pričarala zvoke country glasbe, nato pa je Luka z igranjem električne kitare ponazoril še rock sceno. Učenci so se pod vodstvom Monike naučili preproste ritmične koreografije in Lukovo igranje uspešnice Queenov, We will rock you, so tako dopolnili še s plesom in petjem refrena.

Vzdušje na delavnici je bilo ustvarjalno, pripravljenih je bilo veliko različnih dejavnosti in otroci so v vseh zelo uživali.

Družini Debelić, predvsem mamici Moniki, se zahvaljujemo za lepo glasbeno popoldne in upamo, da nas še kdaj razveseli z obiskom.

GD 1 GD 2 GD 3 GD 4 GD 5
 GD 6  GD 7  GD 8  GD 9 GD 10
 GD 14  GD 13  GD 15  GD 12 GD 16

Nočni pohod_9.1.2015 Žal ni bilo možno opraviti 8. pohoda okoli Gradiškega jezera, saj je bila okolica poledenela in za pohodnike prenevarna. Zato smo se zbrali na parkirišču gostilne Soklič in se odpravili peš do Zaloga, tu pa smo se povzpeli proti Sv. Trojici. Ker nas je tu pričakal močan veter, smo se ustavili nekoliko kasneje v zatišju na poti proti Javoršici, kjer smo pomalicali in se odžejali. Pot smo nadaljevali proti Javoršici. Noč nam je nudila lep razgled na razsvetljeno dolino ob reki Savi, kasneje pa tudi na Moravško dolino.  V Javoršici smo se obrnili nazaj proti Trojici in nato kljub poledeneli cesti varno sestopili v Zalog. Vseh 36 pohodnikov je varno zaključila letošnji spremenjen pohod in se že veseli 9. pohoda okoli Gradiškega jezera v  letu 2016. SEJEM_ 29.11.2014

Sejem 13

Letošnje šolsko leto smo dan za sejem izvedli nekoliko drugače. Bil je vsebina naše delovne sobote. Priprave nanj so se pričele že v mesecu oktobru, ko smo učiteljice naredile načrt in si razdelile posamezne organizacijske zadolžitve. Prav tako, smo začele lov za idejami za izdelke, ki bi jih ponudili na stojnicah. Pri tem nam je bilo vodilo, da uporabimo za izdelavo čim več odpadnega materila ali materila, ki je na šoli. Naše učilnice so postale prave mojstrske delavnice, mnogi učenci so pokazali veliko spretnosti pri izdelavi voščilnic, svečnikov, hišic, oblikovanju venčkov, cvetličnih aranžmajev, peki peciva in piškotov. Vsake roke, ne glede na starost, so bile dobrodošle. Del našega sejma je tudi igra “maček v žaklju”-srečelov, za katero nagrade prispevajo krajani in ostali sponzorji. Sejem smo otvorili z gledališko igrico Muca copatarica, ki so jo pripravili učenci pri gledališkem krožku pod vodstvom učiteljice Tjaše. Pevske glasove pa je na nastop pripravila učiteljica Elizabeta. Z obiskom smo lahko zadovoljni, prav tako tudi z izkupičkom. Na šolski sklad smo položili 900€. Del zbranih sredstev bomo porabili za tridnevni tabor v Bohinju v mesecu juniju. 

Za uspešno izveden sejem se moramo še posebno zahvaliti: Gostišču Rok in Soklič za nagrade, Termit Moravče in Karton Količevo za prispevek v materialu, ekipi postavljalcev stojnic, OŠ Dob za nakup papirnatega in pekovskega materila, pianistu Tomažu za pomoč pri izvedbi kulturnega programa, krajanom, staršem za pomoč pri zbiranju nagrad in za uspešen nakup izdelkov na stojnicah. Zahvala tudi vsem zaposlenim PŠ Krtina za vztrajnost, iznajdljivost in veliko energije, ki se pokažejo ob podobnih dejavnostih na šoli. Vsekakor velja, da skupaj zmoremo več in bolje za naše učence, starše. To za ekipo v Krtini vsekakor velja. Sejem bil je živ, bi se lahko reklo. Hvala vam starši in ostali krajani, da nas podpirate v dejavnostih s katerimi se trudimo stkati še pristnejše vezi s krajem, starši, učenci in učitelji ter ostalimi zaposlenimi. 

Zaradi pozitivnih odzivov, ki so plačilo za vse, se vidimo tudi drugo leto. 

 Sejem 1 Sejem 2 Sejem 3 Sejem 4 Sejem 5
 Sejem 6  Sejem 7  Sejem 8  Sejem 9 Sejem 10
 Sejem 11  Sejem 12  Sejem 14  Sejem 15 Sejem 16
 Sejem 17  Sejem 18  Sejem 19  Sejem 20  Sejem 21

Pohod na Primoža_22.11.2014_POROČILO 

Primož 1 Primož 2 Primož 3

Slovenski tradicionalni zajtrk_21.11.2014

Tradicionalni slovenski zajtrk poteka po vseh slovenskih šolah in vrtcih vsako leto tretji petek v novembru. Na ta dan se pri malici učenci razveselijo masla, medu, mleka, kruha in medene sladice. Večino teh jedi pa smo na šoli Dob pridobili iz okoliških kmetij ali društev, na kar smo še posebej ponosni. Po zajtrku so učence 1. in 2. razreda obiskali tudi člani Čebelarskega društva Dob-Krtina in s pomočjo slikovnega gradiva ter različnih čebelarskih pripomočkov predstavili delo čebelarjev. Izvedeli smo kako nastane med, kako ga shranimo, kakšne vrste poznamo in v kakšne namene ga uporabljamo. Učenci so se aktivno vključili v pogovor in ponosno predstavljali tudi svoje znanje o čebelah in čebelarskih izdelkih. Skupna ugotovitev vseh pa je bila, da je med odlična hrana z mnogimi zdravilnimi učinki.

Zajtrk 1 Zajtrk 2 Zajtrk 3 Zajtrk 4
 Zajtrk 5  Zajtrk 6  Zajtrk 7  Zajtrk 8

Srečanje z drugačnostjo_ razstava

 LOOK-AT-ME

Učenci in učiteljice PŠ Krtina smo letos ob otvoritvi novega prizidka,    v novo stavbo šole postavili prav posebno sončno razstavo otrok s posebnimi potrebami Look-at-me.  Portreti trinajstih otrok so nam delali družbo s pozitivnimi, sončnimi mislimi mater na vsakem portretu. Skupaj smo jih opazovali in se prav dobro zavedli , da na tem svetu živijo tudi otroci, ki niso imeli te sreče, da bi se rodili zdravi. Ob portretih smo se pogovarjali  tudi o vedenju zdravih ljudi do ljudi, ki so drugačni. Dogovorili smo se , da v tednu otroka povabimo na kostanjev piknik prav posebne otroke iz OŠ Roje. Pridno smo nabirali kostanj, ga pripravili za peko, šolsko igrišče malo okrasili…radovedni smo bili vsi, se opazovali, spraševali, peli, se sladkali s kostanji. Najlepše je bilo skupno druženje na igrišču, ko smo pregnali strah drug do drugega in se prav zabavali. Bil je res poseben dan, poln novih vtisov in veselja ob skupnem druženju. Dogovorili smo se, da se ponovno snidemo spomladi, ko bodo rožice cvetele, seveda na igrišču OŠ Roje. Komaj čakamo na nove dogodivščine. Razstavo pa smo prestavili na matično šolo, kjer bo na ogled do 20. 11. 2014. Vabljeni!

 Planinski pohod_Mirna gora_11.10.2014_ POROČILO

 Mirna 1  Mirna 2 Mirna 3
 Mirna 4  Mirna 5  Mirna 6

Teden otroka_6.10.-10.10.2014

Učenci 1. razreda so bili v tem tednu zelo dejavni. Imeli so tehniški in športni dan, sprejem v šolsko skupnost in knjižnico. Od četrtka 9.10.2014, so tudi uradno člani šolske skupnosti. V kratkem kvizu so pokazali, da dobro poznajo šolska pravila. Obljubili so, da se jih bodo vestno držali. Da bo to zares držalo, so ob koncu obljubo tudi podpisali.

Nekaj utrinkov iz dejavnosti je prikazano s spodnjimi fotografijami. 

 1- razred 1 1. razred 3 1. razred 4 1. razred 5 1. razred 6
 1. razred 8  1. razred 9  1. razred 10  1. razred 12 1. razred 13
1. razred 14 1. razred 15 1.razred 2  1. razred 7  1. razred 11  
IMG 1373 - pop IMG 1367 - pop IMG 1365 - pop IMG 1374 - pop IMG 1376 - pop
IMG 1385 - pop IMG 1387 - pop IMG 1386 - pop IMG 1381 - pop IMG 1361 - pop

Zelo ustvarjalni so tudi učenci 2. razreda in ustvarjanje z najrazličnejšim materialom jim res ne dela težav. Poglejte si kaj so vse ustvarili s svojimi ročicami v tednu otroka.

Likovna 1 Likovna 2  Likovna 3  Likovna 4
 Likovna 5  Likovna 6  Likovna 7  Likovna 8
 Likovna 9  Likovna 10  Likovna 11  Likovna 12
 Likovna 13  Likovna 14  Likovna 15  Likovna 16

 ŠPORTNI DAN ZA 1., 2., 3. RAZRED_poročilo

 Otvoritev prizidka k PŠ Krtina_23.9.2014

Torek, 23.9.2014, bo zapisan v zgodovino šolstva v Krtini, ki je svoja prizadevanja za prvo šolo uresničila leta 1908. Ob zunanje obnovljeni stari stavbi je zrasla nova, modernejša. Zaradi nje smo se tega dne zbrali na športnem igrišču na slavnostni otvoritvi. Z nami so bili g. župan, ga.podžupanja, drugi predstavniki občine, predsenik KS Krtina in drugi. Veseli smo bili vseh ostalih prisotnih, naših staršev, drugih krajanov in staršev otrok vrtca Mavrica, saj smo hkrati s prizidkom šole otvorili tudi vrtec Mavrica. Priprave na otvoritev so bile kratke a intenzivne. Pokazalo se je, da je v slogi in sodelovanju moč. Moči smo združili zaposleni vrtca in podružnice ter pripravili kulturni program, v katerem so se prestavili otroci,učenci in vzgojiteljice vrtca. Po slavnostnem prerezu traku, smo naše obiskovalce povabili v nove prostore, jih pogostili in izročili simbolno darilo. Veselje je bilo opazovati navdušene obraze bivših učencev, ki so prišli pogledati kje nabirajo nova znanja današnji učenci in kmalu tudi njihovi otroci. Beseda je tekla, obujali so se spomini na bližnjo in daljno zgodovino šole v Krtini. Razšli smo se s prijetnimi občutki, saj je bilo za nami eno prijetno družabno popoldne.

Učenci in učitelji ter zaposleni PŠ Krtina, smo se poveselili tudi naslednjega dne. Ravnateljica nam je, kot se spodobi za rojstni dan(šole), poslala eno veliko torto. Združila nas je na šolskem igrišču in skupaj smo se posladkali. 

https://www.youtube.com/watch?v=H9jZgT4KhIk

http://www.dnevnik.si/slovenija/osrednja/mavrica-polepsala-in-obogatila-vso-krtino http://www.domzalec.si/v-krtini-slovesno-odprli-mavricni-svet

Otvoritev 6 Otvoritev 5  IMG 1209 - pop
 Jesenska dekoracija  IMG 1173 - pop  

Športni dan_9.9.2014

Tega dne smo se odpravili na pohod učenci 1., 2., in 5. razreda. Naš cilj je bilo osvojiti vrh Svete Trojice. Zaradi nekaj težav ob odhodu, smo naš cilj prilagodili in ga prestavili na naselje Žeje. Učenci so pot premagali brez težav, tudi naši najmlajši so se izkazali kot dobri pohodniki. Pot je bila lažja ob opazovanju narave in uživanju v njenih lepotah. Dan nam je bil naklonjen tudi vremensko, saj smo se “kopali” v sončku. Več pa naj povedo fotografije.

Pohod 1 Pohod 2 Pohod 3 Pohod 4 Pohod 5 Pohod 6
 Pohod 7  Pohod 8  Pohod 9  Pohod 10  Pohod 11  Pohod 12

Prvi šolski dan_sprejem prvošolcev_1.9.2014

Šolska vrata so se zopet odprla 1.9.2014 in skoznje spustila 70 učencev PŠ Krtina. Učenci od 2. do 5. razreda so šolski dan začeli ob 8.uri in se najprej poveselili in družili v svojih razredih s svojimi sošolci, sošolkami. Padla je kakšna modra o preživetih počitnicah in dogodkih, ki so se pripetili. Čas je hitro tekel in kmalu je bila ura 9., ko smo v šoli sprejeli letošnje nove prijatelje, 17 prvošolcev.Prišli so v spremstvu svojih staršev. Pričakali so jih vsi učenci in zaposleni v našem novem večnamenskem prostoru.Pridružili sta se nam tudi ga.ravnateljica Barbka Drobnič in ga.podžupanja Andreja Pogačnik Jarc.Prvi šolski dan smo jim polepšali s petjem ob spremljavi podružnici zvestega Tomaža,učiteljice pa so za njih pripravile lutkovno igrico Polžek gre na morje. Po kulturnem programu so s svojo razredničarko, Elizabeto Pirnat, radovedno odšli v svojo čisto novo učilnico, da ugotovijo kakšna je ta nova”velika soba” v kateri bodo, tudi ob pomoči učiteljice Mojce, nabirali nova znanja in spretnosti. Želimo jim, da se bodo med nami dobro počutili, mi pa jim bomo pomagali, da bo šolsko leto polno prijetnih doživetij.   {gallery count=1 width=200 height=250 counter=0 links=0 alignment=center navigation=0 orientation=vertical}KrtinaSlike{/gallery}   Konec   2 {gallery count=1 width=200 height=250 counter=0 links=0 alignment=center navigation=0 orientation=vertical}KrtinaSlike/Sep2014{/gallery}     gfdfgfcxdfg  

Dostopnost