DOGODKI KRTKOV V ŠOLSKEM LETU 2020-2021

VEDOŽELJNI: PREDSTAVITEV GODBE DOMŽALE

V četrtek, 18. 2. 2021, smo bili vedoželjni priča predavanju, kjer smo imeli na pecljih ušesa in oči. Matej Primožič nam je predstavil godbeništvo, bolj natančno Godbo Domžale. Predstavitev je bila zelo dinamična, saj smo večino časa opazovali in poslušali godbene zvoke v različnih stilih, izvedbah in to preko kakovostnih video posnetkov. Matej je domžalski godbenik že več kot 30 let, zato godbeništvo na splošno, še posebej pa našo godbo zelo dobro pozna. Predstavil nam je številne goste, s katerimi so do zdaj sodelovali (Lea Sirk, Tilen Artač, Eva Černe, Vlado Kreslin …), še posebej pa smo spoznali raznolike načina godbenega nastopanja. Godba Domžale poleg zanimivih vsebin, druženja in glasbenega ustvarjanja ponuja tudi učenje godbenih inštrumentov, zato nas je med poslušalci kar nekaj, ki nas je zasrbelo med prsti, da bi tudi sami postali godbenice in godbeniki. Kogar karkoli zanima o današnji temi vabljeni godbeno spletno stran ali njihov YT kanal. Bravo Matej in Godba Domžale.

Zapisala Martina Lipar

KULTURNO IN PUSTNO DOGAJANJE NA ŠOLI

Prvošolci so bili zelo veseli vrnitve v šolo, kjer so lahko veselo ustvarjali. Ob kulturnem dnevu so si ogledali filmček, ki so ga ustvarile krtinske učiteljice o Dr. Francetu Prešernu. Z ogljem so upodobili pesnika in se posladkali s Prešernovimi kroglicami. Prav zabavali so se ob ustvarjanju pustnih izdelkov. Na pustni torek so prišli našemljeni, peli pustne pesmice in se mastili s krofi. Sprehodili so se tudi po Krtini, se ustavili ob učenčevih hišah ter zapeli eno pustno. Za nagrado pa so dobili majhen posladek. V podaljšanem bivanju so imeli prireditev Pokaži kaj znaš in so se predstavili s svojimi plesnimi točkami.

Učenci v podaljšanem bivanju so delali pisane verige in klovne in okrasili glavni vhod in hodnike.

Tretješolci so pri likovni umetnosti izdelali prav posebne kurente iz časopisa in barvnih trakov.

Šola izgleda spet veselo, ker smo jo okrasili z našimi izdelki.

USTVARJAMO V OPB-JU 3. RAZREDA

 Med podaljšanim bivanjem v tretjem razredu smo odšli v gozd. Tam smo iz slanega testa ustvarjali drevesom obrazke. Ob tem smo se zelo zabavali. Bilo je tudi veliko časa za prosto igro in raziskovanje gozda.

V GOZDU JE SUPER!

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

VEDOŽELJNI: ODPOTOVALI SMO V AFRIKObesedilo

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

BOŠTJAN GORENC PIŽAMA NA OBISKUbesedilo

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

VEDOŽELJNI: SREČANJE Z ŽIGOM KOKALJEM

V petek, 5. februarja, je vedoželjnim četrtošolcem in petošolcem doc. dr. Žiga Kokalj, geograf in doktor znanosti predstavil svoje delo. Ob bogatem slikovnem gradivu je zvedavim učencem približal raziskovalno delo na področju vesolja z daljinskim zaznavanjem in s satelitskimi posnetki ter raziskovalno odpravo v Južno Ameriko, natančneje Mehiko.

Učenci so ga z zanimanjem poslušali, nekateri kar odprtih ust, saj so imeli pred seboj strokovnjaka, z bogatimi izkušnjami in poklicem, katerega marsikdo med nami ne pozna dobro. Novih informacij lačni učenci so imeli največ vprašanj o arheološki odpravi v Mehiko, načinom dela ter o tamkajšnjih živalih.

Odziv učencev je bil zelo dober, zato se bomo učiteljice potrudile ter v goste povabile še kakšnega zanimivega gosta. (Martina Lipar)

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

DAN BREZ RAČUNALNIKA V 5.K

V petek, 22. 1. 2021, smo imeli petošolci »dan brez računalnika«. Vse, kar smo morali narediti na računalniku je bila oddaja naloge. Navodila smo pogledali že prejšnji dan tako, da nam tudi zaradi tega ni bilo treba pogledati na računalnik. Sestavljali smo zgradbe, hiše, avtomobile, restavracije…

Zelo smo se zabavali in nastali so lepi izdelki. (Živa Oražem)

https://youtu.be/K1rrT_sZNms

https://youtu.be/Arb_1WPQzeA

https://youtu.be/5CEax73Wmsk

 

SLIKOVNI PRIKAZ:

https://youtu.be/nYGyEGUEpQQ

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

KAJ DOGAJA MED PEVCI IN IGRALCI?

Prejšnja leta smo se v mesecu decembru smo se z veseljem pripravljali na božični koncert v krtinski cerkvi ali na praznično prireditev, ki smo jo med vas ponesli v prostorih šole. Letos pa je vse nekoliko drugače? Vseeno nismo pozabili na vse, ki ste radi prišli in si obogatili decembrske dni z ogledom naših predstav. Strnili smo vrste in se odločili, da letos med vas ponesemo praznično vzdušje s filmom. Učenci smo v naših družinah prepevali, pripovedovali pravljice, se zabavali na snegu, pekli in še marsikaj. Vse to smo ob pomoči naših staršev zapisali na videoposnetek. Delčki so se med seboj prepletli, obogatili z glasbo, sliko in nastal je naš prvi film z naslovom

PRAZNIKI NAJLEPŠE DIŠIJO DOMA.

POVEZAVA DO FILMA:

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

GUGAM, SE GUGAM-tehniški dan

V četrtek in petek, tik pred jesenskimi počitnicami, smo petošolci izdelovali izdelke-gugalnice. Vso gradivo smo dobili v tehniških škatlah. Delo je bilo povezano s temo, ki je bila razložena pri predmetu naravoslovje in tehnika. Sedaj učenci vemo, kakšni so sestavni deli gugalnice ter katere vrste so. Za lažje predstavljanje sestavnih delov, smo si dve različni ogledali na naših igriščih. (Živa Oražem)

 

JE KAJ NOVEGA V 1.K?

Seveda. Kar dve novosti smo izdelali in jih pridno uporabljamo. Lahko pa jih izdelate tudi doma. Zabavni krog Zabavnik nam pomaga da se nasmejimo, gibamo, pojemo, žgečkamo, plešemo…in popestrimo delo. Že zjutraj pa si vsak lahko pritrdi svojo ščipalko na krog čustev.

OD ČRKE DO ČRKE

Tudi vi uživate v risanju? Kaj pa v risanju z brivsko peno? Poskusite, ne bo vam žal, pa še prostor bo lepo dišal. Prvošolci uživamo v risanju črt, vzorčkov, enostavnih slik, pa tudi številk in črk. Naše roke postajajo čedalje bolj spretne in pripravljene na pisanje v prave zvezke. Včasih pa si pomagamo tudi s pisanjem v polento, mivko ali moko. Prav zabavno je!

JEŽEK V PRAVLJICAH UČENCEV 2. Kbesedilo

Učenci drugega razreda smo na sprehodu med polji nabrali na tleh ležeče koruzne storže ter iz zrn ustvarili čudovite naravne umetnine. Vsak učenec je za svojega ježka napisal tudi pravljico ali pesmico. Nekaj likovnih umetnin si lahko ogledate spodaj. 


TEDEN OTROKA – besedilo

DEJAVNOSTI V 3.K-besedilo


SKRBIMO ZA ZDRAVJE

Prvošolci smo lepe sončne jesenske dneve pogosto izkoristili za krajši pobeg v naravo. Včasih je bil to samo sprehod ob Radomlji ali do Škocjana, nekajkrat pa nas je pot zanesla tudi malo dlje. Skrbimo za kondicijo in vzdržljivost in veseli smo, da nam lepota naše okolice to omogoča. Lepo nam je bilo!


JESENSKO USTVARJANJE V 1. K

Učenci 1.k postajajo vedno bolj spretni. Radi ustvarjajo, režejo in delajo odtise z različnimi materiali, tudi jabolka in hruške smo uporabili. Ob ustvarjanju pa se sproščamo tudi z umirjeno glasbo ali pravljicami.


DAN TRAJNOSTNE MOBILNOSTI-besedilo


KULTURNI DAN V 5. RAZREDU-besedilo


UČENCI 2.K V ARBORETUMU VOLČJI POTOK

V torek, 8. septembra 2020, so učenci 2.k razreda imeli naravoslovni dan. Obiskali so arboretum kjer so izvedeli veliko novega o drevesih in grmih ter doživeli kup zanimivih reči. Med drugim so pokusili sadeže japonskega cvetnega drena in iskali vrtnico z najlepšim vonjem.